skip to Main Content
Recente discussies

Forum Forums Zoeken

Nieuw Onderwerp >>

Aangemaakte reacties

20 berichten aan het bekijken - 1 tot 20 (van in totaal 28)
  • Auteur
    Berichten
  • In reactie op: RenkoScoop door Renko Café #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    RenkoScoop 16 oktober 2014

    Gisteren was het, om gezondheidsredenen, toch al geen goed idee om mij met de markt bezig te houden, maar vanochtend bleek dat dit helemaal niet erg geweest is. Terwijl de meeste beleggers hun wonden nog aan het likken zijn, richt ik mij op het EUR/GBP paar.

    Wanneer we naar de Renko grafiek kijken, zien we dat de prijs door de volatiliteit van gisteren is gestuwd naar weerstand 0.80100, en dat deze vandaag tot nu toe heeft standgehouden. De prijs is intussen weer op de terugweg, maar ik sluit niet uit dat deze weerstand, die immers niet zo sterk is, nog een keer getest zal worden. Wellicht zal Mario Draghi hiervoor eerst nog een keer door de markt aan zijn ‘No matter what’ herinnerd moeten worden.

    Overigens de sterkte van de horizontale levels geef ik altijd aan met een kleurtje. Grijs is twee kantelpunten en zwart staat voor drie of meer kantelpunten. Zo zie ik in één oogopslag wat ik kan verwachten.

    De omhoog krullende EMA(21) in zijn functie als trend indicator op de candlestick daggrafiek ondersteunt mijn gedachte en in zijn rol als dynamische steun, zou hij gelijk een mooi plaatsje kunnen bieden voor het plaatsen van een eventuele stoploss. Volgens het sentiment dat de weekgrafiek indiceert, kan het niet meer stuk, deze is flink blauw.

    In reactie op: RenkoScoop door Renko Café #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    RenkoScoop 14 oktober 2014

    Tijdens mijn dagelijkse scan viel mijn oog vandaag op een driehoek patroon van het EUR/NZD paar. Op zich is dit niet iets dat direct mijn aandacht vasthoudt, omdat er, net als nu overigens, niet direct een entry signaal ter verificatie bij te pas komt.

    Er zijn echter een aantal factoren waardoor ik het paar nu scherp in de gaten blijf houden.
    Allereerst het vooruitzicht van twee ‘Draghi’ toespraken, morgenochtend om 09:00 uur en morgenavond om 20:00 uur. Deze staan altijd al garant voor een hoge volatiliteit en wellicht is dit net het zetje dat het paar nodig heeft om uit het driehoek patroon te komen. Wat ook valt te verwachten is een reactie op de onlangs, naar mijn mening, mislukte stimulatie poging van de Reserve Bank of New Zealand (RBNZ). De prijs schoot hierbij als een vuurpijl omhoog, maar gelijk met het vallende stokje weer neer.

    Dan de candlestick daggrafiek. Toegegeven, het driehoek patroon is hier beter op te herkennen dan op de Renko grafiek. Van de candles van de laatste tien dagen vertonen er maar liefst negen kleine body’s met veel schaduwen dat duidt op onbeslisbaarheid van de markt. Dit kan nog worden aangevuld meteen vrijwel vlakke EMA(21) in zijn functie als trendindicator.

    De candlestick weekgrafiek geeft over de laatste weken hetzelfde beeld en is deze week rood, maar klein. Ik hou mijn kruit nog even droog.

    In reactie op: RenkoScoop door Renko Café #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    RenkoScoop 6 oktober 2014

    Na het weekend waarin de effecten van de Amerikaanse Niet Agrarische loonlijsten, de Non farm Payrolls, van afgelopen vrijdag nog even hebben kunnen na sudderen, richt ik mijn aandacht op het GBP/AUD paar.

    Wanneer we naar de Renko grafiek van dit paar kijken, zien we dat de prijs rond het horizontale level van 1.83400 blijft schommelen en dat het eerste blok onder deze steun al is gevormd. Op zich niets bijzonders, het paar kenmerkt zich op de Renko grafiek echter door een goede trend vastheid die vaak tot uiting komt in ‘lange poten’ op de grafiek. Simpel gezegd, met dit paar zit je over het algemeen langer dan gemiddeld in een trend. Tot aan steun 1.81500 zijn op de grafiek geen serieuze obstakels te zien die het paar in zijn eventuele neerwaartse beweging zouden kunnen afremmen.

    De candlestick daggrafiek laat mij zien dat, sinds vijf dagen geleden de ommekeer is ingezet, de prijs zich momenteel onder de EMA(21) bevindt die hierdoor als dynamische weerstand dienst doet. Wanneer we naar de EMA kijken als trendindicator, zien we deze vrij vlak lopen, wat indiceert dat de opwaartse beweging, in ieder geval tot nu, tot stilstand is gekomen.

    De weekcandle is rood, al is het nog wat magertjes met alleen de maandag achter de rug.

    In reactie op: RenkoScoop door Renko Café #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    RenkoScoop 2 oktober 2014

    Gisteren beschreef ik in de RenkoScoop een kop/schouder patroon, dat vandaag flink winstgevend bleek te zijn. Vandaag is er sprake van nog een prijs patroon, dit maal een symmetrical triangle, ofwel in simpel Nederlands, een driehoek patroon. In tegentelling tot gisteren is dit patroon gevormd aan de onderzijde van een neerwaartse rally van het EUR/CAD paar.

    Op de Renko grafiek is dit patroon zonder moeite tussen de getekende trendlijnen te herkennen. Eerlijk gezegd heb ik dit patroon al een dag na het publiceren van de RenkoScoop getekend, want toen al bleek de weg naar boven nog iets te hoog gegrepen. Wellicht geeft de markt een tweede kans.

    De candlestick daggrafiek bevestigd ook nu weer de op handen zijnde uitbraak door een steungebied rond 1.40500, dat overigens niet zichtbaar is op de Renko grafiek, voor de derde keer te testen. De prijs bevindt zich echter nog wel onder de EMA(21) die gemakshalve in dit geval gelijk gesteld kan worden met de bovenlijn van het driehoek patroon op de Renko grafiek. Het Price Action candlestick signaal dat zich nu met een licht stijgende prijs aan het vormen is, is een pinbar reversal. Dit is echter pas zeker als de dagcandle gelijk met de New York sessie is gesloten.

    De candlestick weekgrafiek geeft een zelfde signaal en zal dus, als voorwaarde voor bevestiging met een uitbraak uit het driehoek patroon naar boven, eerst blauw moeten worden.

    In reactie op: RenkoScoop door Renko Café #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    RenkoScoop 1 oktober 2014

    Vandaag viel mijn oog, tijdens mijn dagelijkse QuickScan op de Renko grafiek van het GBP/JPY paar.

    De Renko grafiek van dit paar vertoond vanaf vandaag een kop/schouder patroon dat is gevormd aan het vermoedelijke eind van de opwaartse rally in afwachting van de uitslag van het referendum voor de Schotse onafhankelijkheid. Vermoedelijk eind, omdat je natuurlijk nooit van te voren kunt weten of een trend al dan niet doorzet.

    Nu geeft de markt echter meerdere signalen af. Allereerst natuurlijk het kop/schouder patroon op zich zelf. Het is een bekend gegeven dat veel traders in een trade stappen zodra de prijs deze is gepasseerd. Op dat moment is de trend dus al neerwaarts. Ook ik heb, eerlijk gezegd, een trade voorbereid en in afwachting. Een gelegenheid met een Risk/Reward verhouding van 1:4 laat ik mijn neus niet voorbij gaan.

    Het tweede en derde signaal dat de markt afgeeft zijn te vinden op de candlestick daggrafiek. Hier voldoet het Pinbar candlestick patroon van afgelopen 19 september aan alle eisen die de Price Action traders er aan stellen. Hiernaast is de prijs onder de EMA(21) als dynamische steun gedoken en buigt deze laatste zich in de functie als trendindicator intussen naar beneden.

    Het laatste signaal dat de markt mij geeft is een rode candle op de candlestick weekgrafiek.
    Nu maar afwachten, I’m in………

    In reactie op: RenkoScoop door Renko Café #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    RenkoScoop 30 september 2014

    Op deze laatste dag van de maand is het wellicht wel leuk om eens te bekijken of de beurswijsheid ‘Go away in May, but remember to come back in September’ vandaag de dag voor de valutahandel nog waarde heeft. Voor dit doel richt ik mijn RenkoScoop op het EUR/USD paar, het meest verhandelde paar ter wereld.

    Wanneer we de Renko grafiek erbij pakken en het september gedeelte voor het gemak maar even licht grijs arceren, valt al in één oogopslag op dat de maand september voor het paar niet veel goeds heeft gebracht, tenminste voor de traders die te laat waren om een short positie in te nemen en naderhand op de twee zichtbare 4/2 kantelpunten hebben nagelaten om in een short trade te stappen.

    De candlestick daggrafiek bevestigd het beeld van de Renko grafiek doordat de prijs vrijwel constant onder de EMA(21), in zijn functie als trendindicator, blijft. Verschillende analisten geven weliswaar aan dat de trendbreuk wel nabij MOET zijn, maar vooralsnog geeft het technisch beeld geen uitsluitsel over. Net als de prijs een beetje op een bepaald niveau blijft hangen en de oren van de bullish georiënteerde traders zich spitsen, duikt de prijs weer verder naar een niveau dat bijna niemand had verwacht. Ook de candlestick weekgrafiek van de vier candles in september slechts één minimale blauwe.

    In reactie op: Blogs van Renko Café #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    De Parabolic SAR als stoploss

    De meeste lezers van mijn artikelen weten dat ik mijn stoploss bepaal door de ATR(14) van het paar met anderhalf te vermenigvuldigen. Hierdoor krijgt de prijs voldoende ruimte om te ‘ademen’ echter, deze methode kent ook nadelen.

    Eén van deze nadelen is dat deze stoploss, die ik mijn vangnet noem, vaak te ver van de prijs afstaat doordat er een hoge ATR(14) wordt berekend. Stel, de ATR(14) staat voor een paar op 0.00843. Dit anderhalf keer vermenigvuldigd wordt 0.012646. Dit betekent dus een stoploss op ruim 126 pip. Wanneer ik vervolgens minimaal een Risk/Reward ratio van 1:2 wil realiseren wordt dit een moeilijk geval, want helaas komen koersbewegingen van 252 pips niet zo vaak voor.
    Het blijft daarom op dit gebied een zaak van concessies doen en hopen dat er kan worden uitgestapt op drie kerende Renko blokken, voordat het vangnet wordt geraakt.

    De laatste tijd ben ik echter aan het traden met een methode die wellicht het antwoord biedt. In hetzelfde boek uit 1978 als waaruit de ATR, de RSI en de ADX indicator komen, New Concepts in Technical Trading Systems van Welles Wilder, vond ik de Parabolic SAR.

    De Parabolic SAR (Stop And Reverse) is een indicator waardoor er stippen in een parabolische vorm naar de prijs onder of boven de prijs worden gevormd die aangeven waar een positie al dan niet gesloten moet worden. De indicator kent twee parameters de stapgrootte (standaard: 2%) en de maximale versnelling (standaard 20%). Deze parameters bepalen uiteindelijk waar de stippen onder of boven de prijs komen te staan. De berekening is vrij complex, daarom richt ik mij met dit artikel op de praktische toepassing als (trailing)stop.

    Dit werkt heel simpel. De Parabolic SAR indicator wordt geïnstalleerd op je trading platform en de stippen boven of onder de prijs die door de indicator worden gegenereerd dienen als plaats voor de stoploss. Bij goede platforms, zoals Marketscoop 2.0, kun je, als de stoploss is geplaatst, de indicator onzichtbaar maken, waardoor de grafiek niet langer ‘vertroebeld’ wordt. Je kunt natuurlijk ook gewoon de indicator laten staan als dit je niet stoort. Doordat de stippen in de regel dichter bij de prijs staan dan mijn vangnet, kan de stoploss op een veilige manier ‘strakker’ worden geplaatst, waardoor een Risk/Reward ratio van minimaal 1:2 sneller te realiseren. Het trailen van de stoploss doe je op deze manier door eens in de periode van je timeframe deze exercitie te herhalen.

    Als dit artikel je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je het traden op Renko grafieken eens wilt proberen, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
    Volg mij op Twitter en bezoek mijn website Renko Café. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer.

    In reactie op: Blogs van Renko Café #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    Japans vanavond?
    De Renko Ichimoku Strategie

    Dat Renko charting uitstekend te combineren is met verschillende indicatoren en strategieën wisten we natuurlijk al lang. Toch was ik blij verrast toen ik de mogelijkheden van de combinatie van Renko en de Ichimoku methode ontdekte.

    Eerst een stukje achtergrond over deze laatst genoemde. Ichimoku Kinko Hyo, kortweg Ichimoku genoemd is een vorm van technische analyse die, net als Renko, uit Japan is overgewaaid. Ontwikkeld in de dertiger jaren van de vorige eeuw door de Japanse journalist Goichi Hosoda, die ook bekend stond onder het pseudoniem Ichimoku Sanjin. Van dit pseudoniem is de naam voor de methode afgeleid.

    Omdat de grafieken er met Ichimoku een beetje vol en onduidelijk uitzien, laten (beginnende) traders dit gereedschap vaak in hun trading toolbox liggen, maar indien je er eenmaal mee aan de slag gaat blijkt deze trendvolgende strategie in het gebruik heel simpel.

    De methode wordt door vrijwel iedere zichzelf respecterende broker als indicator, Expert Advisor of als strategie aangeboden en berust op vier, of eigenlijk vijf indicatoren. Maar de laatste, Chikou Span, wordt, vanwege zijn ‘lagging’ karakter niet vaak door traders gebruikt en maakt hierom ook geen deel uit van de Renko Ichimoku Strategie.

    Hieronder volgt een korte uitleg van de indicatoren die wel worden gebruikt.

    Tenkan-sen (Conversion Line): ( 9-periode hoog + 9-periode laag) / 2)). Op een dagelijkse grafiek is deze lijn het middelpunt van het 9-daagse hoog-laag bereik over iets minder dan twee trading weken.

    Kijun-sen (Base Line) 🙁 26-periode hoog + 26-periode laag) / 2)). Op een dagelijkse grafiek is deze lijn het middelpunt van het 26-daagse hoog-laag bereik over iets minder dan een trading maand.

    Senkou Span A (Leading Span A): (Tenkan-sen + Kijun-sen) / 2)). Dit is het middelpunt tussen de Tenkan-sen en de Kijun-sen. De Leading Span A vormt één van de twee grenzen van de Kumo. Senkou Span A wordt aangeduid als ‘Leading’ omdat deze wordt uitgezet over 26 perioden in de toekomst.

    Senkou Span B (Leading Span B): (52-periode hoog + 52-periode laag) / 2)). Op de dagelijkse grafiek is deze lijn het middelpunt van het 52-daagse hoog-laag bereik over iets minder dan drie maanden. De standaardinstelling voor de berekening is 52 periodes, maar kan worden aangepast. Deze waarde wordt ook uitgezet 26 perioden in de toekomst.

    De laatste twee vormen met hun grenzen de Kumo, de zogenaamde Ichimoku wolk. De kleur van deze wolk, meestal rood en groen, geeft het op dat moment geldende sentiment weer.

    De strategie

    Voor de Renko Ichimoku Strategie, waarvan de backtests overigens veelbelovend zijn, wordt gebruik gemaakt van de standaard Ichimoku instellingen (9, 26, 52). Wanneer de prijs, tot uitdrukking gebracht in een blauw Renko blok, zich boven de wolk bevindt, wordt er, bij voorkeur, gezocht naar een long trade. Andersom, als een rood Renko blok zich vormt zich onder de wolk, dan wordt er gezocht naar een short trade. Dit is echter geen harde regel, zoals dadelijk na het beschrijven van de gradaties voor de entry duidelijk zal worden.

    De entry is simpel. Wanneer de Tenkan-sen de Kijun-sen kruist wordt er ingestapt. Er wordt met deze strategie uitgestapt wanneer de Tenkan-sen de prijs terug kruist. De stoploss, het vangnet volgt de koers dagelijks op de afstand van 1.5x de ATR(14) en dient slechts als laatste redmiddel als de prijs onverwachts van richting veranderd. De strategie komt het best tot zijn recht op hogere timeframes zoals de Renko dag- en weekgrafiek, al worden er op de laatste, voor Forex erg weinig signalen gegenereerd, maar voor CFD’s op aandelen kan dit juist weer wenselijk zijn.

    De entry kent drie gradaties. Een sterk, medium of zwak entry signaal. De entry kan als sterk
    worden opgevat als de kruising van de Tenkan-sen en de Kijun-sen voor een koopsignaal (long trade) boven, of voor een verkoopsignaal onder de Ichimoku wolk, de Kumo valt. Een medium signaal is wanneer het koop- of verkoop signaal binnen de Kumo valt en een zwak signaal is als de kruising van de Tenkan-sen en de Kijun-sen voor een koopsignaal (long trade) onder, of voor een verkoopsignaal boven, de Kumo valt.

    Samengevat

    Met name de Japanse termen zijn even wennen en deden mij herhaaldelijk aan de menukaart van mijn favoriete Sushi restaurant denken. Vandaar ook de titel van dit artikel. Echter door de simpele toepasbaarheid van de strategie kan deze goed worden gecombineerd met Renko Charting en kan de strategie bijdragen aan een hogere win ratio en consistente winst.

    Als dit artikel je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je het traden op Renko grafieken eens wilt proberen, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen. Volg mij op Twitter en bezoek mijn website Renko Café. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer.

    In reactie op: Blogs van Renko Café #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    Appels met appels vergelijken

    De wat luie traders zoals ik, bepalen de posities die zij willen gaan innemen voor een trade door het regelmatig scannen van een aantal valutaparen op een vooraf bepaald entry signaal. In mijn geval is dit in eerste instantie twee Renko blokken van een andere kleur na een kantelpunt, waardoor mijn aandacht wordt getrokken, waarna ik verder volgens mijn tradingplan bepaal of ik wel of geen positie zal innemen.

    [center][/center]

    Maar wat nu als een trader een sterk voorgevoel heeft over de richting waarin een valuta zich zou kunnen gaan bewegen?
    Bijvoorbeeld de trader heeft het idee dat de US Dollar door een rentebesluit in kracht zal afnemen. Hij kan dan anticiperen door long te gaan op het EUR/USD paar, maar dat hoeft niet per definitie de beste en meest voordelige keuze te zijn omdat, zoals iedere Forex trader weet, dit paar tegelijkertijd afhankelijk is van de ontwikkelingen rondom de Euro.

    De manier om inzicht te krijgen in welk paar het best gehandeld kan worden is om een vergelijk tussen de paren te maken op basis van gelijke parameters. Het vergelijk tussen appels en appels om zo maar te zeggen.

    Het eerste dat er moet gebeuren is om alle paren waarvan de USD zowel de ‘base’ als ‘quote’ valuta is, onder elkaar in een spreadsheet te zetten. De volgende stap is om van al deze paren op dezelfde dag de Average True Range, de ATR(14), omgerekend naar het aantal pips, in de kolom naast de paren te zetten. Door het verschil in de ATR is er al een eerste beeld van de sterkten/zwakten van de valuta’s ten opzichte van de US Dollar.

    In de volgende kolom wordt de sluitprijs van de vorige dag genoteerd. Om het geheel af te maken wordt in de laatste kolom het percentage in verschil uitgerekend. Dit kan door een simpele formule te maken die de sluitprijs van de vorige dag deelt door honderd (1%) en de uitkomst vermenigvuldigd met het aantal pips uit de ATR kolom. Het paar met het hoogste percentage verandering komt in aanmerking voor het meeste te verwachten rendement ten opzichte van de US Dollar.

    Als dit artikel je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je het traden op Mean Renko grafieken eens wilt proberen, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
    Volg mij op Twitter en bezoek mijn website Renko Café. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer.

    In reactie op: Blogs van Renko Café #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    Mean Renko, een variatie

    In een reactie op mijn dagelijkse RenkoScoop werd ik een tijdje geleden door een collega van de technische club van mijn broker geattendeerd op het gebruik van Mean Renko grafieken.

    Mean Renko, ook wel Median Renko genoemd, is een variatie op de klassieke Renko grafieken waar op mijn stijl van traden is gebaseerd, waarbij de nieuwe blokken halverwege de voorgaande blokken openen. Hierdoor wordt er nog meer ‘ruis’ uit de grafieken gehaald en worden er meer blokken getoond in een grafiekvenster.

    [center][/center]

    Een ander bijkomend voordeel is dat bij Mean Renko, net als bij de standard candlestick grafieken, door middel van ‘staarten’ laat zien tot op welk niveau de prijs is door gestegen of is gedaald. Dit kan uitermate handig zijn om een strakke stoploss te bepalen, bijvoorbeeld wanneer Mean Renko wordt gebruikt om te scalpen.

    Traders die bekend zijn met de Heikin-Ashi grafieken, waarover ik eerder een blog schreef, zullen wellicht de overeenkomst, van de opening halverwege het nieuwe blok, herkennen met deze grafiek soort. Toch zijn er een aantal verschillen. Het grootste en ook het belangrijkste verschil is dat de Mean Renko grafieken in tegenstelling tot de Heikin-Ashi grafieken niet tijdgebonden zijn. Hiernaast zijn de Heikin-Ashi candles er in meerdere vormen terwijl de Mean Renko blokken één vooraf ingesteld formaat kennen met slechts een staartje dat aangeeft waar de prijs is geweest.

    De Mean Renko grafieken zijn gemakkelijk te implementeren in het Marketscope platform en ook voor MetaTrader 4 zijn er verschillende Expert Advisors verkrijgbaar.

    Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je het traden op Mean Renko grafieken eens wilt proberen, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
    Volg mij op Twitter en bezoek mijn website Renko Café. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer.

    In reactie op: Blogs van Renko Café #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    Risicospreiding

    Verdeel en heers, Divide et impera, zowel Philippus II van Macedonië als later, de stichter van de moderne politieke wetenschappen, Machiavelli verkondigden het al. Door het pakket ‘Risico’ te verdelen zijn deze beter te beheersen. Ook wanneer je actief bent in het handelen in verschillende effecten is deze oeroude wijsheid aan de orde.

    [center]
    [/center]
    Risicospreiding, ook wel diversificatie genoemd, staat oorspronkelijk voor het aanhouden van aandelen in verschillende bedrijven en /of verschillende bedrijfstakken of beleggingsvormen, om het risico van koersfluctuaties te beperken.

    Het beroep van trader kent echter meer vormen van risicospreiding op verschillende niveaus. Zo wordt er bijvoorbeeld gelet op het risico in geld of punten dat er wordt gelopen per individuele trade. In het kader van het money management wordt vaak een bepaald percentage als acceptabel risico gehanteerd, of wordt de margin die per trade wordt aangehouden gebruikt als indicatie voor het risico dat wordt gelopen. Maar ook het gebruik van verschillende strategieën wordt gebruikt om het risico te spreiden.

    Een andere vorm van risicospreiding is het uitwijken naar een veilige haven, een ‘Safe Haven’ wanneer een effect te maken heeft met veel turbulentie op de markt. Goud is zo’n typische Safe Haven wanneer de valutamarkt te volatiel is, maar ook de Amerikaanse T-Notes worden beschouwd als veilige haven in een tumultueus economische klimaat. De Zwitserse franc en de US Dollar worden algemeen beschouwd als de Safe havens onder de valuta’s en wanneer het even minder goed gaat in een bepaalde economische sector , zie dat de aandelen van het bedrijf dat op dat moment het beste presenteert vaak de rol van Safe Haven krijgt toegedeeld.

    Eén van de minst toegepaste vormen van risicospreiding is de verdeling van het trading kapitaal over meerdere instellingen of brokers. Het voordeel van deze diversificatie is de onafhankelijkheid ten opzichte van de broker, wanneer deze bijvoorbeeld een te hoge variabele spread hanteert of plots zijn voorwaarden wijzigt. Hiernaast komt het ook met enige regelmaat voor dat een broker, vaak gevestigd op onduidelijke plaatsen, van de ene op andere dag van de aardbodem verdwenen lijkt. Over risico gesproken, als het hele kapitaal net bij een dergelijke broker geparkeerd was.

    Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

    Volg mij op Twitter en bezoek mijn nieuwe website Renko Café. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer.

    In reactie op: Blogs van Renko Café #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    Euro Stoxx 50
    Waarom de Euro Stoxx 50 index op mijn watchlist staat.

    Tijdens een uitzending van BNR radio op woensdag 30 april werd in een interview met ING-econoom Carsten Brzeski nog eens bevestigd dat degene die de Europese Unie als een economisch blok beschouwt, tot de conclusie moet komen dat niet China of Amerika, maar de EU de grootste economie ter wereld is. “We zijn echter nog geen één economie, maar we zijn wel een groot blok. Het is zeker interessant om die vergelijking te trekken met de VS en China.

    [center][/center]

    De vergelijking tussen China, de VS en de eurozone zou nóg meer passen, vindt Brzeski. “De eurozone staat volgens mij op nummer 3 op dit moment als je die ranglijst pakt. Natuurlijk hebben we daar wel de gezamenlijke munt en ik denk dat het wel heel interessant is om te zien hoe groot en belangrijk de euro-economie is.

    Leuk om te constateren dat dit juist één van de redenen is waarom de Euro Stoxx 50 index op mijn watchlist staat. Dat er met traden op de Euro Stoxx 50 geld te verdien valt was mij al enige tijd duidelijk, vooral toen de Franse effectenhandelaar Jerome Kerviel begin 2008 miljarden verliezen veroorzaakte met de handel in Euro Stoxx futures voor zijn werkgever Société Générale. Nota bene één van de banken sector aandelen uit de index. De trigger bij dit voorval was voor mij, als iemand zoveel kan verliezen, moet het ook mogelijk zijn om veel winst te maken.

    De Euro Stoxx 50 is een index, ontworpen door Stoxx Ltd, die vanaf 28 februari 1998 met een waarde van 1000 punten is gestart en is samengesteld uit de 50 belangrijkste aandelen uit de landen van de eurozone. De index heeft qua risicospreiding een mooie verdeling over meerdere sectoren, waaronder onder andere Philips uit de Industrie sector en Unilever uit de food sector, maar ook Duitse aandelen als SAP uit de technologie sector en Volkswagen en BMW uit de automobiel sector zijn vertegenwoordigt in de Euro Stoxx 50.

    Een andere reden dat de Euro Stoxx 50 op mijn watchlist staat is het grote aanbod van Euro Stoxx futures en omdat veel Exchange Traded Funds (ETF’s) de index volgen. Hiernaast bieden ook heel veel brokers deze index aan als CFD met een aantrekkelijke spread en hefboom.

    Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

    Volg mij op Twitter en bezoek mijn website Renko Café. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer.

    In reactie op: Blogs van Renko Café #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    Under pressure

    De Britse rockgroep Queen zong hier in 1981 samen met David Bowie al een hitsingle over die zowel in Nederland als in de UK de nummer 1-positie in de hitlijsten veroverde. Dit blog gaat over de verschillend soorten druk die traders kunnen ervaren.

    [center][/center]

    De druk van traden met echt geld
    Dit is een druk die iedere (beginnend) trader zal herkennen. Op een demo account worden grootte successen geboekt en het advies van de ervaren traders om dit minimaal een half jaar te doen, wordt al na enkele geslaagde trades op de demo account in de wind geslagen. Zo moeilijk kan het dan toch niet zijn,……. totdat het spaargeld overmoedig op een live account wordt gestort. Zelfs al zijn de resultaten gelijk aan die van de demo, is de druk die wordt ervaren enorm. Het traden met echt óf nep geld maakt een heel verschil, hoe klein het bedrag op de live account ook is.
    De druk van traden met echt geld wordt nog vele malen groter indien de trader zijn familie, vrienden en kennissen heeft weten te overtuigen dat hij de heilige graal heeft gevonden en het geld dat zij hiervoor over hebben makkelijk kan laten groeien. De Engelse traders term hiervoor is niet voor niets ‘scared money’.

    De druk van de noodzaak om te slagen
    Veel van de traders die uiteindelijk niet slagen hebben na een reeks van geslaagde trades hun baan opgezegd en zijn zich volledig aan het traden gaan wijden. Doordat het vangnet van een maandelijks vast salaris en betaalde premies voor (sociale)verzekeringen wegvalt, ontstaat de noodzaak om te slagen. Bijkomend geeft een ‘eigen zaak’ veel vrijheid en sommigen kunnen hier dan ook niet goed mee omgaan. Anderen beheersen de discipline hiervoor wel, maar slaan juist door naar de andere kant en volgen de koersen en grafieken van tick tot tick. Dit leidt weer vaak tot ‘overtrading’, een andere traders valkuil. Als je iedere ochtend wakker wordt met de gedachte dat je die dag MOET verdienen om simpelweg in je levensonderhoud te kunnen voorzien en aan je financiële verplichtingen moet voldoen is de druk enorm. Zelfs de meest ervaren en gedisciplineerde traders hebben vaak moeite met deze druk.

    De V-Vorm van de koers
    De druk die hiermee wordt bedoeld is de druk die ontstaat als de prijs keert. Vooral op de Renko grafiek is het keren van de trend in de V-vorm goed zichtbaar. Sommige traders raken letterlijk in paniek als de prijs plotseling keert naar aan leiding van nieuws of een economische data release. Op You tube zijn hier hele leuke, maar ook schrijnende, filmpjes van te bekijken.

    Het antwoord
    Traders die er in slagen om consistent succesvol te zijn, blijken vaak een manier te hebben gevonden om met deze druk om te kunnen gaan. Zij bezitten over voldoende ervaring en theoretische achtergrond, vaak door het uitbouwen van een kleine account tot aanzienlijk en hebben het money management zo goed onder de knie dat zij zowat emotieloos kunnen traden. Door de toepassing van money en risicomanagement zijn zij gewend aan de druk. Hiernaast hebben zij een plan B voor hun inkomsten te hebben waarop ze kunnen terugvallen.

    Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

    Volg mij op Twitter en bezoek mijn website Renko Café. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer…….

    In reactie op: Blogs van de TradeManager #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    Renko en Money & Risk Management

    Dit blog heb ik herschreven en gaat over de wijze waarop ik omga met het management van het kapitaal en het management van het risico dat ik bij het traden met Renko Charting wil lopen. Een vuistregel die veel professionele traders gebruiken is dat het maximale risico dat er gelopen mag worden niet meer dan 2% van het totale trading kapitaal mag bedragen. Deze regel vind ik soms discutabel omdat niemands kapitaal even groot is, het kapitaal bovendien ook nog eens per trade veranderd en ieders mentale grenzen, het verlies dat nog confortabel voelt, verschillend zijn. Je wint of verliest immers ook per trade.

    Met Renkologie bepaal ik daarom het risico per trade. Dit doe ik door eerst een intieële stoploss te bepalen. Mijn vangnet of noodstop van 2x de Average True Range (14). Vervolgens reken ik het aantal pips om naar de valutawaarde waarop ik op dat moment handel om te kijken of dit binnen mijn vooraf bepaalde risicobedrag valt. Is dit het geval dan plaats ik de stoploss. Is het bedrag te hoog of te laag, dan pas ik door ‘position sizing’ het aantal posities aan waardoor het bedrag wel binnen het risico bedrag valt.

    [center][/center]

    Hierdoor hoef ik dus niet van mijn eerder bepaalde noodstop af te wijken en geen concessies te doen aan mijn strategie. Tijdens de trade check ik op regelmatige tijden, in ieder geval één keer per dag, hoe de zaken ervoor staan. Als de trend zich in de gewenste richting blijft voortbewegen, pas ik dagelijks de stoploss aan om de winst waarvoor het nieuwe blok staat veilig te stellen. Hiervoor gebruik ik meestal ook 2x ATR(14) vanaf de huidige koers, maar ook gebruik ik weleens bevestigingssignalen als Fibonacci extensions, minder sterke horizontale niveaus of 2/4 Pivot points. Het risico dat ik loop wordt op deze wijze steeds kleiner terwijl het vangnet van 2x ATR(14) de markt voldoende bewegingsruimte blijft bieden. Met de kleur van de reguliere weekcandle check ik of de trade nog met de trend mee gaat, dit kan natuurlijk ook met een Moving Average zoals Nico Bakker dit doet met zijn sleepkabel.

    Het koersdoel (Target) stel ik standaard in op 1:2. Dit target dient als beslisoment hier kan er worden besloten om :
    • (gedeeltelijk) Winst te nemen.
    • De stoploss verder te trailen,
    • De stoploss te verplaatsen naar break-even voor een freeride.
    • De positie te versterken door lotsize maximaal aan te passen tot een risico dat comfortabel voelt.(Richtlijn is hier echter wel de 2% regel met ‘compounding investment’).

    Zodra ik besluit de trade aan te houden, wordt target 3R getekend om als volgend beslismoment te dienen, maar ook om bij een snelle stijging of daling winst te nemen.

    Het risico wordt beheerst door de beslismomenten. Hiernaast richt ik mij op het aantal (percentage) geslaagde trades. Om winstgevend te kunnen traden streven professionele traders naar een winstratio tussen de 60 en 70 procent. Als je het traden benadert als het managen van een bedrijf loop je net als in het zakenleven risico, maar zolang je meer winst haalt dan je kosten maakt (lees verlies), is het uitbaten rendabel. Met traden is het net zo.

    Een ander aspect van mijn risicobeheersing is de instelling van de blokgrootte van de Renko blokken die ik gebruik. Hiernaast maak ik naar aanleiding van de mogelijkheid die ik waarneem een keuze uit mijn Renko Strategieën waarvan ik denk dat de kans op een succesvolle trade het hoogst is.

    Onthoud dat alles wat je aandacht geeft groeit….. Dit geldt zeer zeker voor het toepassen van Money en Riskmanagement, ik ben ervan overtuigd dat je op termijn hierdoor betere resultaten met het traden zult hebben.

    Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

    Volg mij op Twitter en bezoek mijn nieuwe website Renko Café. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer.

    In reactie op: Blogs van de TradeManager #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    RENKO CAFÉ IS OPEN

    Een paar uur geleden ben ik live gegaan met de eerste Nederlandstalige website voor Renko Traders. Renko Café. De site is het resultaat van een uitgebreide studie van enkele maanden naar het gebruik van de Renko charting technieken, in de zomer van 2013. Tijdens mijn ontdekkingsreis door boeken en op het Internet ben ik langzaam, maar zeer zeker in de ban geraakt van de pure Price Action, de veelzijdige toepassingen en de simpelheid waarmee het traden op Renko grafieken gepaard gaat. De kennis die ik in deze ‘komkommertijd’ periode voor de handel heb opgedaan, heb ik vrij vertaald naar de term Renkologie. Het feit dat er op dit gebied vrijwel niets Nederlandstaligs te vinden was, is de aanleiding geweest om de eerste Nederlandstalige website voor Renko traders op te zetten. Voor de liefhebbers van mijn blogs, deze blijf ik natuurlijk gewoon posten. Ik zou het leuk vinden als je mij hieronder laat weten wat je van mijn nieuwe site en ‘trading edge’ vindt

    In reactie op: Blogs van de TradeManager #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    De Marktomgeving

    Vrijwel iedere trading strategie is gebaseerd op de marktomgeving, maar wat wordt hier nu eigenlijk onder verstaan? Dit blog gaat over hoe ik het gegeven marktomgeving voor mijn trading strategieën interpreteer.

    Dagelijks, meestal om een uur of zeven ’s avonds, scan ik de grafieken van mijn watchlist en tracht ik de setups, voor zowel de Price Action strategie als de RENKO strategie die ik gebruik, in kaart te brengen. Nadat ik één of meerdere setups heb gevonden moet er een beeld worden gevormd van de marktomgeving, een fenomeen dat in het Engels de ‘bias’ wordt genoemd.

    [center][/center]

    De marktomgeving, de bias bestaat uit drie richtingen. Opwaarts, neerwaarts of zijwaarts, waarvan de laatste beweging meer bekend is onder de naam ‘range’ of trading range. Een trading range kan worden onderverdeeld in een gedefinieerde en een ongedefinieerde range. De range wordt gedefinieerd door een lijn, een horizontaal level, te trekken over minimaal drie toppen en één over drie bodems (hoe meer raakvlakken, hoe beter). Een ongedefinieerde range piekt alle kanten op en leent zich eigenlijk niet om te traden. Soms is echter in een ongedefinieerde range een prijspatroon te ontdekken.

    Bekende prijspatronen zoals bijvoorbeeld een Double Top, Triangel of Head and Shoulders pattern uit de boeken van Martin Pring, kunnen een goed inzicht verstrekken in de marktomgeving, waar de prijs zich bevindt en de richting van een eventuele uitbraak uit de trading range, horizontale levels of prijspatroon waarin de trend zich kan gaan bewegen. Overigens kan de kleur van de recente candle op de weekgrafiek kan hier een handig hulpmiddel bij zijn.

    De horizontale levels die naast de steun/weerstand functie, zoals eerder gesteld, ook de range aan kunnen geven, bestaan er ook zones die dezelfde functie hebben. Ik noem deze zones in mijn trading plan richtzones en kantelzones. Doordat de markt vrijwel nooit gelijke pieken en dalen vertoont, worden de zones getekend tussen de laatste drie toppen of dalen die ook dienen om het horizontale level te tekenen. De richtzone bestaat uit dit gebied waarin er wordt gewacht op een actie van de prijs, dus bijvoorbeeld rondom een steun als de dominante trend opwaarts is of rondom een weerstand als de dominante trend neerwaarts is. De kantelzone bestaat uit het getekende gebied waarin een kantelpunt kan worden verwacht. Bijvoorbeeld aan de boven- of onderzijde van een range of trendkanaal. Het onderscheid tussen de intentie van de twee zones, richten of kantelen, wordt dus bepaald door de dominante trend die aan het ontstaan van de zones vooraf ging en het Price Action signaal dat een keerpunt aankondigt.

    De marktomgeving maakt altijd deel uit van de (RENKO) analyses die ik regelmatig op mijn site plaats. Hierbij staan dan ook afbeeldingen die de beschrijvingen uit dit blog iets meer verduidelijken.

    Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

    Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

    [center]‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’[/center]

    volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

    In reactie op: Blogs van de TradeManager #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    Trader Vic’s 2B Reversal patroon

    Victor Sperandeo onder traders beter bekend als Trader Vic heeft tijdens zijn indrukwekkende carrière van meer dan 45 jaar Wallstreet, waar hij als onafhankelijk trader onder andere George Soros van raad en daad voorzag en die hij heeft beschreven in zijn boek ‘Methods of a Wall Street Master’ Trader Vic is een autoriteit op het gebied van commodity trading en heeft zich gespecialiseerd in de metaal en energie sectoren.

    [center] [/center]

    Trader Vic wist in september 1987 in een interview met Barron’s een crash van de markt te voorspellen hetgeen hem veel erkenning opleverde. Hiernaast heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de identificatie van prijs patronen. Het meest bekende patroon is het 1-2-3 patroon, waarover ik eerder een blog schreef en dat ik onlangs heb gebruikt voor één van mijn RENKO strategieën. Minder bekend is wellicht de variatie op het 1-2-3 patroon, Trader Vic’s 2B Reversal patroon.

    Het patroon dat ook wel wordt omschreven als het W of M patroon of als katapult patroon, is een prijspatroon gebleken met een hoge betrouwbaarheid, dat bij voorkeur voorkomt aan het eind van een dominante trend of op horizontale en psychologische levels. Als we het patroon nader bekijken, kunnen we een licht vergelijk trekken met het false-break candlestick patroon. Dit is echter een andere discipline van de technische analyse. Het verschil tussen een candlestick patroon en een prijspatroon komt tot uiting door het in/uit zoomen van de complete chart, waarbij op de ingezoomde chart de candlestick patronen beter zijn te herkennen en op een uitgezoomde chart de prijspatronen.

    Toch moest ik aan de overeenkomst denken omdat één van de kenmerken van het Trader Vic’s 2B Reversal patroon is dat de steun of weerstand, dit noemt hij de 2B lijn, die wordt gevormd, bij de tweede test wordt doorbroken voordat de prijs keert en zich in tegenovergestelde richting gaat bewegen. Het patroon ontleent zijn kracht aan de vele plaatsen waar de stoploss geplaatst kan worden als de prijs zich voor de tweede keer onder/boven de 2B lijn beweegt. De bijgevoegde afbeelding spreekt wellicht meer voor zich.

    [center][/center]

    De bijnaam katapult patroon kan worden verklaard aan de hand van de katapult werking voor een short trade. Voor een long trade geldt dit natuurlijk andersom. Als je de 2B lijn voorstelt als een elastiek dat door de prijs wordt uitgetrokken, begrijp je dat, hoe hoger de prijs boven de 2B lijn uitkomt, hoe harder de prijs als het ware weer door de 2B lijn terug komt en hoe dieper de daling zal zijn.

    Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

    Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

    [center]‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’[/center]

    volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

    In reactie op: Blogs van de TradeManager #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    RENKO

    Gedurende de ‘komkommertijd’ van de afgelopen zomer heb ik de beurswijsheid ‘Sell in May and go away, but always remember to come back in September’ in de praktijk gebracht om een uitgebreide studie te doen naar het RENKO Charting, ofwel het traden met de RENKO grafiek als basis. Vrijwel alles over RENKO Charting waar ik in mijn e-bieb, op het internet en in mijn boekenkast mijn hand op kon leggen heb ik doorgelezen en in het Nederlands samengevat in een handleiding. Het ziet er naar uit dat op basis van backtests en live resultaten dit wel eens mijn nieuwe ‘edge’ kan gaan worden. In dit blog beschrijf ik een aantal van de hoofdzaken.

    [center][/center]

    De vraag of je echt afhankelijk bent van tijd en volume bij het traden ligt aan de basis van de ontwikkeling van de RENKO charts, een Japanse vinding en gebaseerd op pure Price Action. RENKO grafieken filteren de ruis uit een reguliere grafiek. De RENKO blokken hebben allemaal dezelfde, vooraf ingestelde, grootte en zijn dus volledig onafhankelijk van tijdsintervallen en volume. Het kan dus voorkomen dat een RENKO blok binnen een uur is ‘gevuld’, maar ook binnen enkele minuten, zoals bijvoorbeeld bij een belangrijke datarelease of nieuws.
    De naam RENKO is een afgeleide van ‘Renga’ dat in het Japans ‘steen’ betekent. Ook deze grafiek vorm werd voor het eerst onder de aandacht gebracht door Steve Nison met zijn boek ‘Beyond Candlesticks’

    Doordat de RENKO blokken pas worden gevormd als het vooraf ingestelde aantal punten wordt bereikt, is het dikwijls dat de prijs zich boven of onder het recente RENKO blok bevindt. Dit is vooral in het begin erg wennen. Dit verschijnsel zien we ook bij andere tijd onafhankelijke grafieken zoals bijvoorbeeld 3 line break, maar ook bij Heikin Ashi . De actuele prijs kan zichtbaar worden gemaakt door de ‘bid en ask’ lijnen op de grafieken te activeren.

    De voordelen van RENKO op een rijtje
    1. Simpele grafische weergave.
    2. Gebaseerd op pure Price Action.
    3. Herkennen van en specialiseren in bepaalde setups is niet nodig.
    4. Geen indicatoren noodzakelijk.
    5. Objectief beslissingen over entry en exit.
    6. Uitgefilterde ‘market noise’ en onregelmatige bewegingen als spikes.
    7. Duidelijke visualisatie van horizontale- en Fibonacci levels,
    prijskanalen en trendlijnen.

    De absolute punt methode
    Er zijn meerdere manieren om de parameters voor de RENKO blokken in te stellen. Allereerst het aantal punten of pips, de absolute punt methode.
    Het voordeel van deze methode is dat er makkelijk ingeschat kan worden waar en wanneer nieuwe RENKO blokken gaan ontstaan. Het nadeel van de absolute punt methode is dat er voor ieder effect of pair een verschillend aantal punten of pips moet worden ingesteld om te voorkomen dat er teveel risico wordt gelopen. Het is aan te raden grofweg 1/20 van de gemiddelde prijs van het timeframe waarop je wilt traden te nemen. Gebruikelijke waarden zijn 1, 2, 4, en 10. Bij meer volatiele markten, zoals Spot Brent Oil, worden in de regel grotere RENKO blokken gebruikt, omdat de RENKO blokken hierbij in een oogwenk van richting kunnen veranderen.

    Tick
    De RENKO blokken kunnen ook per tick worden ingesteld. Bijvoorbeeld, als bij een S&P500 CFD 1 tick, 0.1 punt is, wordt deze op 0.1 ingesteld. Bij de DAX CFD is 1 tick één punt. Daar zou dus 1.0 punt ingesteld kunnen worden. Deze methode is vooral bruikbaar met (forex)scalping.

    Average True Range
    Een andere mogelijkheid is om de ATR te gebruiken om de RENKO blokken per effect of pair in te stellen. Sommige traders gebruiken een percentage van de ATR als uitgangspunt voor de RENKO blokken. Dit percentage ligt meestal tussen de 5% tot 50% afhankelijk van hoeveel RENKO blokken de trader op zijn scherm prefereert. Tenslotte kun je de ATR ook nog instellen op open of close prijs. De standaard instelling van ATR(14) genereert hele bruikbare RENKO blokken.

    Trading RENKO Charts
    Het traden op RENKO charts kan op vele manieren. De RENKO charts zijn hoofdzakelijk bedoeld als trendfollowing techniek, maar kunnen ook goed worden gebruikt voor scalping en swingtrading. Daarom is het ook met het traden op RENKO charts belangrijk dat je een stijl ontwikkeld die bij je past. Bijna alle gangbare strategieën, zoals horizontale levels, Fibonacci retracements, verschillende types prijskanalen, break-out strategieën en trendlijnen zijn te gebruiken. Ook zijn de indicatoren, die niet op perioden gebaseerd (tijd, dus) zijn, maar op koersbewegingen, goed bruikbaar met de RENKO grafieken.

    RENKO en timeframes
    RENKO grafieken zijn volledig onafhankelijk van tijdsintervallen. Toch hebben de verschillende timeframes een verschillende verdeling. Een kenmerk bij de hogere timeframes zijn dat dominante trends en prijspatronen makkelijk zijn waar te nemen. Het is belangrijk om te beseffen dat RENKO blokken worden gebouwd, maar ook kunnen worden afgebroken gedurende het timeframe waarop de grafiek is ingesteld. Bijvoorbeeld bij 1h timeframe zal het uiteindelijke RENKO blok worden gevormd aan het eind van het uur, terwijl gedurende het uur door het schommelen van de prijs een aantal opgebouwd zijn en weer afgebroken. Stel je het timeframe in op een dag of week, gebeurd dit zelfde gedurende de dag of week. De waarde van de ATR(14) verandert ook in een ander timeframe. Indien het timeframe naar voorkeur wordt aanpast, moet de ATR(14) waarde opnieuw berekend worden.

    Renkologic
    Omdat ik erg onder de indruk ben van de simpelheid, de pure Price Action en de duidelijk visualisatie, heb ik op mijn site een RENKO gedeelte ingericht. Hier vind je een aantal extra artikelen en strategieën voor het traden met RENKO. Vragen? Graag!

    Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

    Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

    [center]‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’[/center]

    volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

    In reactie op: Blogs van de TradeManager #link naar dit bericht
    Marcel van Vliet
    Marcel van Vliet
    Bijdrager

    Price Action

    De lezers die mijn blogs al langere tijd volgen of mijn boek hebben gelezen, weten dat mijn stijl van trading is gebaseerd op Price action trading. Voor degenen die nog niet bekend zijn met Price action trading, in dit blog een korte uitleg.

    [center][/center]

    Price action trading, ook wel gewoon Price Action of P/A genoemd, is de meest effectieve en simpele manier om te traden op de veranderingen in de prijs. Het is de oervorm van de technische analyse, immers alle input voor technische indicatoren en technieken zijn gebaseerd op bewegingen van de prijs, Price Action. Bij Price action trading wordt meestal gebruik gemaakt van de candlestick die de beweging van de prijs voor een bepaalde periode weergeeft op een grafiek, maar ook het gebruik van de barchart komt nog voor.

    Een candle of bar geeft bijvoorbeeld op de dagelijkse grafiek alle activiteit van de prijs weer die die dag heeft plaatsgevonden en al het nieuws en economische data is in deze candle of bar verwerkt. Hierdoor wordt de candle of bar ook vaak gezien als indicator.
    Price Action onderscheidt zich ten opzichte van de technische analyse door het gebruik van een sobere, iets uitvergrote candlestick grafiek of barchart zonder, of met minimaal gebruik te maken van indicatoren. ‘What you see is what you get’ Price Action traders proberen vaste patronen, die ze setups noemen, op een horizontaal level, of trendlijn in de richting van de trend te vinden en nemen positie in. Dit kan zowel long als short trading zijn. Onder de horizontale levels worden natuurlijk de steun en weerstandlijnen verstaan, maar ook Fibonacci retracements, pivot points of psychologische levels (ronde getallen op de grafiek) zijn gebruikelijk.

    De meeste trading beslissingen zijn gevangen in regels, trading rules. die de trader zelf heeft opgesteld en waar aan de goede traders zichzelf dwingen aan te houden. Dit noemt men ‘rule based discretionary’. In het verleden merkte Henk Grundmeijer van ‘de kunst van het Traden’ eens in een mail op dat een goede strategie op de rand van een bierviltje geschreven zou moeten kunnen worden. Dit lukt met Price Action. ‘Bepaal de trend, teken horizontale levels en vind hierop een setup die aan je criteria voldoet. Leg je target vast en combineer dit met goed money & riskmanagement, geduld en discipline’.
    Naast de genoemde entry setups en money & riskmanagement is het ook zaak een goede exit-strategie achter de hand te hebben. Deze laatste bepaalt wanneer en hoe de trader uit de trade stapt en wat de criteria zijn voor een eventuele trailing stoploss.

    Zelf leg ik ieder leermoment, dus ook de bloopers tijdens het traden vast en verwerk deze ervaringen in mijn persoonlijk tradingplan. Deze is de loop der jaren al aardig gegroeid naar een volwassen handleiding waarin ik de antwoorden kan vinden voor de meeste zaken waar ik tijdens het traden mee wordt geconfronteerd.

    Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.

    Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek

    ‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’[center]

    volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.

20 berichten aan het bekijken - 1 tot 20 (van in totaal 28)
Back To Top
×Close search
Zoeken
LAAT ME U HELPEN