Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Een negatieve onderstroom

Wij blijven een roepende in de woestijn. Opnieuw gingen de beurzen omhoog maar opnieuw moet men stellen dat er in de onderstroom niets veranderde. Wij laten u de grafiek van de AEX Index op dagbasis zien.

TA AEX 6 februari 2012
TA AEX 6 februari 2012

Figuur 1.

U vindt hierboven een veelheid aan gegevens allen gebaseerd op data van Beursplein 5. In eerste instantie vindt u de koersen van de AEX Index zelf. Er is een stijgende Wedge te herkennen. Hoe mooi de koersen ook omhoog gaan, de stijgende Wedge is een patroon, dat er op duidt dat de uitbraak aan de onderkant zal liggen. Reeds eerder hebben wij gesteld dat het niveau van 330 een forse weerstand oproept en daar is de koers op enkele punten na nu aangekomen. Het Wedgepatroon zegt ons dat de onderkant zal worden opgezocht en er is, eenmaal daar aangekomen een grote kans op een uitbraak naar beneden.

Er is sprake van hogere bodems en hogere toppen. Alhoewel wij u dat niet laten zien (het plaatje wordt te vol) is er geen Golden Cross te zien. Dit fenomeen is voor vele beleggers de grens tussen long en short. Het dus (nog) short. U vindt onder de koersen enkele breedte indicatoren. Allereerst is er een Advance-Decline studie. Hij is stijgende maar in vergelijking met de top waarop het begin van de opwaartse bovenkant van de Wedge getekend werd, divergeert hij negatief.

Deze non-bevestiging van de stijging vindt u terug gedurende de gehele periode waarin de wedge gevormd werd. Het is een van de redenen waarom wij al langere tijd waarschuwen dat er gevaar dreigt. Onder de AD studie vindt u een 10-daags Voortschrijdend Gemiddelde van de Call/Put ratio. Deze daalt zelfs en ook hij bevestigt de laatste top niet. De verhouding Calls versus Puts slaat dus door naar de Puts. Blijkbaar is er reeds een grotere groep beleggers, die eieren voor zijn geld aan het kiezen is.

Opvallend is het dat ook het Volume (wij tonen dit ook niet) achterblijft. Gedurende de gehele januarihausse bleef dit relatief laag. Afgelopen donderdag, toen de markt daalde, was het Volume juist hoger. Afgelopen vrijdag toen de index steeg was het weer lager. Opnieuw een aanwijzing dat de markt zelf (het grootste aantal deelnemers dus) er niet meer in gelooft. Tot slot vindt u onderaan in figuur 1 de Momentum Analyse. Hij stijgt maar hij divergeert negatief. Al met al een plaatje dat enerzijds positief is, maar dat anderzijds tot grote voorzichtigheid maant.

New York

De Dow Jones Industrials Index oversteeg de top van mei 2011. Joechei alom. Maar de Dow Jones Transport Index deed dat nog niet en dat wil zeggen dat er nog geen bevestiging is. De markt aldaar is overbought en de New Highs bleven achter bij de New Highs in mei. De koersen liggen tegen een weerstand. Het zijn allemaal argumenten, die wijzen op een correctie. Maar er zijn ook goede berichten uit New York. De grafieken van de Amerikaanse beurzen tonen vele positieve feiten. Onder anderen zijn het de Small Caps die sterker stijgen dan de rest. Dit is een kenmerk voor opgaande beurzen.

De Maand

De maandgrafieken blijven onverminderd positief. Er is voorlopig dus geen reden om te denken dat er echt zwaar weer op komst is. Maar vergeet niet dat iedere correctie zich kan ontpoppen als een forse daling.

De Rente

De rente (wij spreken over het effectieve rendement op 10-jaars Nederlandse Staatsleningen) is duidelijk met een bodemproces bezig. Wij zien het voorlopig niet gebeuren dat het dieptepunt op 2,03% gebroken zal worden. Eerder zal de rente de weg omhoog inslaan richting 2,72% (zie figuur 5). De stijgende Momentum Analyse ondersteunt onze aanname.

Een hogere rente is noodzakelijk voor een betere economie. Maar daar zullen we toch nog even op moeten wachten want absoluut gezien ligt de rente veel te laag om een goede kredietmarkt op gang te brengen. (Het lage tarief van de ECB is mooi meegenomen, maar het heeft een te korte looptijd om de banken uit hun lethargie te halen.). Helaas zal een stijgende rente voorlopig nog niet gunstig uitpakken voor de pensioenfondsen. Naar wij aannemen hebben zij eind 2011 gerekend met een rente van 2,9%.

En de rente ligt daar momenteel nog een flink eind onder. De 3-maands Euribor blijft dalen. Dit is het negatieve gevolg van de Draghi-actie. Via de ECB is er voorlopig genoeg geld op korte termijn te verkrijgen. Ondertussen heeft geen enkele bank er behoefde aan om onderlinge kredieten te verstrekken en ook dat gebrek aan vertrouwen trekt een wissel op het economische herstel. De toestand op de rentemarkt is dus (nog) niet erg bevorderlijk voor een economische opleving.

Overigen

Het goud lijkt met zijn correctie te zijn begonnen. De olieprijs blijft hoog, zeker nu de winter fors is ingezet, maar hij ligt nog steeds in een het horizontale kanaal, dat wij al vaker genoemd hebben. En de dollar is nog steeds aan het corrigeren. Er zijn tekenen dat hij binnenkort de stijging weer inzet. 

Onze Strategie

Wij blijven voorzichtig en houden daar waar dit mogelijk is onze dekkingen vast.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-02-05): 323,06

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.