Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Een Bearrally in de maak

De markten geven zich niet gemakkelijk gewonnen, maar de Bearrally komt er toch aan. U zult met de twee puntjes stijging, die de afgelopen week opleverde, nog niet erg onder de indruk zijn, maar alles wijst er op dat we toch even een positieve markt te zien krijgen. Wij laten u hieronder de daggrafiek van de Dow Jones Industrials Index zien. Wij zeggen er meteen bij dat het de mooiste is. De S&P500 grafiek is redelijk vergelijkbaar maar de grafieken van de Europese beurzen (waar Duitsland dit maal vooroploopt in de mineur) blijven achter ook al zijn daar de signalen positief.

TA Dow Jones 29 augustus 2011
TA Dow Jones 29 augustus 2011

 

Het dubbele bodempatroon is in de afgelopen week geëvolueerd tot een gelijkbenige driehoek. Het ziet er nu naar uit dat deze driehoek het keerpunt gaat worden. Om bij het begin te beginnen wijzen wij u op de Kop en Schouderformatie die zich sinds maart gevormd heeft. Op 2 augustus volgde de uitbraak. Er kon toen een doel worden berekend van 10.800. Vijf dagen later werd dit doel bereikt. De beurs sloot toen op 10.605. Daarna geraakte de beurs in een consolidatiepatroon.

Het is nooit zeker aan welke kant de koers een gelijkbenige driehoek gaat verlaten maar in dit geval lijkt het ons duidelijk. Het zal de bovenkant worden want allerwegen wordt er in de indicatoren positief gedivergeerd. Wij hebben er in de figuur hierboven 3 opgenomen. Het zijn respectievelijk de CCI, de RSI en de Slowed Stochastics. Het volume (niet getoond) ligt laag maar dat is normaal als de koers in een consolidatiepatroon zit. Het doel van deze driehoek kan berekend worden op 12.500.

Dat is iets hoger dan het niveau waar weerstand uitgaat van de oude neklijn en van het 150-daags voortschrijdend gemiddelde. Een Bearmarktrally haalt zelden zijn doel. Meestal keren de koersen om voor het bereiken daarvan. Mocht dat in dit geval niet zo zijn, dus als de koers wel degelijk door dit weerstandniveau gaat breken dan komen de kaarten anders te liggen, maar daar zullen we het tegen die tijd wel over hebben. Ook in West Europa zien de patronen er positief uit. Ze zijn alleen nog niet zo ver.

De week

Dat is duidelijk te zien in de weekgrafieken. In Amerika zijn deze gedraaid. Ze zijn dus nu omhoog gericht. Dat is in Europa nog niet het geval, maar wat niet is kan nog komen. En in dit geval lijkt daar geen twijfel over  te bestaan. Als de koers van de DJIA boven de 11.400 komt te liggen zullen de grafieken in Europa ook positief draaien.

De maand

Maar het plaatje van de maandgrafieken is nog steeds negatief. In Nederland kennen we nu 6 maanden van dalende koersen achter elkaar. De AEX is hiermede een van de voorlopers. Als de komende rally er niet in slaagt dit maandbeeld om te draaien dan zal de maand september te boek gaan staan als de maand van de bearmarktrally. Maar om u te troosten: Brederode wist het al. Hij zei al dat alles kan verkeren.

De Rente

De rente is gaan stijgen. Als men naar het verloop van onze standaard kijkt – het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse staatsleningen – dan is er nog niet veel gebeurd, maar de positieve divergentie met name in de weekgrafiek, is zeer sterk. Een stijgende rente pleit voor een stijgende aandelenbeurs althans in het stadium waarin de markt nu verkeert. Een andere tendens zou uit kunnen gaan van Amerika. Aldaar veronderstelt men dat Bernanke niet meer aan een QE3 gaat beginnen omdat de invloed daarvan op de economische activiteit niet veel meer zal voorstellen. In de plaats daarvan zou het kunnen zijn dat hij een zogenaamde “twist” opzet. Bij een twist verkoopt men kortlopende obligaties en koopt men de langlopende. De langere termijn rente zou onder deze invloed gaan dalen ten opzichte van de korte en hiermede zou men de langere termijn investeringen kunnen stimuleren. Of dit alles veel zal uithalen is natuurlijk nog niet te overzien ook al twijfelen velen aan de effectiviteit van deze actie omdat de langere termijn rente al zeer laag ligt. 

De Amerikaanse Dollar

De dollar moet niet veel meer dalen of er gaat zich een ander scenario presenteren. De onderste grens van het horizontale kanaal waarin hij zich bevindt ligt op 68,8. In de weekgrafiek is er nog steeds sprake van positieve divergentie maar in de daggrafiek kan men nu een dalende driehoek herkennen en dat belooft toch niet veel goeds.

De edele Metalen

De edele metalen zullen zich niet kunnen onttrekken aan de wetten van de markt. Alles is overbought en de regel van de mean reversal zal de prijs van het goud terugduwen naar zijn voortschrijdend gemiddelde. De World Gold Index ligt nu 20% boven zijn 30-daags gemiddelde. Een dergelijke afstand  kan niet blijvend zijn. Als de aandelenkoersen gaan stijgen zal het goud zijn gemiddelde gaan opzoeken.

De Olie

De prijs van een vat Brentolie is nog steeds op weg naar de bovenzijde van het dalende kanaal. Zijn eerste doel is 116.

Onze Strategie

Wij hebben opnieuw een long positie ingenomen in de DAX en houden onze Long positie op de AEX aan, onze stoploss lag net, maar dan ook net voldoende laag. Bij een stand in New York van boven de 11.400 zullen wij onze longposities uitbreiden.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2011-08-28): 276,6

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

8 gedachten over “Een Bearrally in de maak”

 1. Ben het volledig ONEENS met de technische analyse.
  Een divergentie is niet negatief of positief.
  De indikatoren divergeren (definitie zelf) tov de price action.
  Je moet de bovenste trend lijnen vergelijken met de bovenste en de onderste met de onderste.
  Ben heel verwonderd over deze misstap … de conclusies zouden wel kunnen tegenvallen ….
  Je kan me altijd contacteren.. tenzij je alles weet en zelfvoldaan bent .
  Mvg

 2. Divergentie:
  “Een divergentie ontstaat wanneer de trend van een effect niet correspondeert met de trend van een indicator. Er is positieve en negatieve divergentie. ( > beleggen > analyse > technisch > algemeen)” .
  Zoals iedere deskundige analyst weet, kan de chart een mogelijke trend met support en resistence levels redelijk goed berekenen. Echter het duurt minimaal 5 dagen voordat de charts een nieuwe trend herkennen en bevestigen. Dus bij een plotselinge uitbraak, bullish of bearisch, lopen de grafieken achter. Het marktmechanisme funktioneert alleen omdat er mensen zijn die om diverse redenen, willen kopen of verkopen. Een ervan is dat men een tegengestelde mening heeft over de trend van de markt. Alle beurzen staan bol van dit soort mensen, maar dat betekent nog niet dat je daarom persoonlijk moet worden, omdat je het oneens bent met een analyse. Er is er maar 1 die altijd gelijk heeft en dat is de markt.

 3. er is geen sprake van een bearrally in de maak. Dit klopt niet met de definitie van een bearrally. http:dubbel slash tradingsim.com/blog/bear-market-rally-definition-chart-example/
  Zie verder de Dagelijkse Discussie op het dft forum, di 29 aug

  1. Inderdaad de titel van dit overigens goed onderbouwde artikel is niet handig gekozen. (tenzij de auteur bearish is) De markt zit in een correctiefase en niet in een officiele Bear trend. Wij komen van een 7000 nivo DJII sinds 2008 en zijn doorgestoten naar een 14.000 level. Daar moet om de markt ‘gezond’ te houden een correctie op komen vanaf het hoogste nivo van tenminste 1/3 tot 1/2 van de uptrend. En uiteraard krijgt men dan weer, dankzij de media, angst in de broek.

 4. Beste Max en andere reageerders,

  Ten eerste wil ik jullie bedanken voor de reacties. Het houdt ook mijzelf als analist scherp.

  Inderdaad divergeren indicatoren tov de prijsactie. Ik ben het daar helemaal mee eens. En als ik schrijf dat de indicatoren positief divergeren dan staat daar, dat zij positief divergeren tov de prijsactie. In het onderhavige geval stijgen de indicatoren terwijl (de bovenste lijn) de prijzen dalen. De lijnen in de indicatoren zijn onder gezet om de beweging duidelijker te laten uitkomen, maar ze hadden (in dit geval zeker) ook aan de bovenkant getekend kunnen worden. Uiteraard zal de tijd ons pas leren of de analyse correct was.

  Voor wat de definitie van een bearmarket-rally betreft wil ik nog het volgende kwijt: vele analisten, waaronder ikzelf, verzuimen nogal eens om de tijdspanne waarop de analyse betrekking heeft eenduidig te definieren. Een nieuwe trend kan dus na 5 dagen bepaald worden, maar ook na enkele minuten of juist pas na vele maanden of jaren. Een beartrend wordt gedefinieerd door een opeenvolging van twee lagere bodems en twee lagere toppen. Maar welke pivot-momenten als bodems en toppen worden gekozen is volledig afhankelijk van de gekozen periode. Het kan dus voorkomen dat twee analisten tegelijkertijd een bull- en een bearmarkt constateren alleen maar omdat zij het over verschillende periodes hebben.

  Gijsbrecht K. van Dommelen

 5. Dank U voor de toelichting Gijsbrecht,
  Mijn interaktie had zeker niet het doel persoonlijk te worden. Het gaat hem om een reaktie over technische divergence.Het antwoord is daarbij niet gegeven – trendlines boven de prijs dienen vergeleken te worden met trendlines boven de indicator en omgekeerd – onder/onder. Men spreekt dan van regular of hidden divergence naargelang de richting van de 2 vergelijkbare trendlines.
  In dit geval technisch BEAR. Nu voor al die vriendelijke mensen hier; het zou echt spijtig zijn moesten we niet weten dat de markt zal doen wat hij(zij?) WIL.Maar toch kunnen we deze technisce discussie verder afhandelen; het gaat er om op een technisch vlak hogere waarschijnlijkheids richtingen te bepalen.
  Nogmaals dank voor ieders interesse.
  Met vriendelijke groeten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.