Turkse valuta in vrije val

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan krijgt geen grip op de slechte economische situatie in zijn land. Nadat Erdogan eind maart zijn vierde chef van de Turkse centrale bank eruit gooide, was er enorme onrust op de financiële markten. Turkse aandelen zijn in twee weken tijd bijna 20 procent aan waarde verloren en de inflatie is gestegen tot meer dan 16 procent.

Deze onrust leidde op zijn beurt tot de ineenstorting van de Turkse lira ten opzichte van de dollar en de euro. Zoals de Turkse centrale bank zelf aankondigde, verloor Turkije tussen eind maart en begin april 1,9 miljard US dollar aan buitenlandse investeerders. De achtergrond van de terugtrekking van beleggers is dat mensen niet langer geloven in de stabiliteit van Turkije en het vertrouwen in de regering-Erdogan verliezen.

Wij hebben als website diverse keren gewaarschuwd voor de zwakte van deze munt en hoe u kon profiteren van deze zwakte. Al in augustus 2013 hebben wij u gewaarschuwd voor een daling van deze munt ten opzichte van de euro. Sterker nog: u kon profiteren van deze zwakte. Ten tijde van schrijven stond de EURTRY op  2,5719 en nu rond 9,68, een stijging van ruim 276% !

Hieronder ziet u de Turkse lira in termen van de euro en kunt u zien hoe scherpt de daling is.

Verkeerd advies zou tot verkeerde beslissingen moeten leiden
Zoals Business Insider heeft vernomen uit regeringskringen in Ankara, is een van de redenen voor de huidige koers van Erdogan het onjuiste advies van zijn binnenste cirkel. “De Turkse president luistert niet meer naar zijn team van adviseurs, maar naar naaste vertrouwelingen die hem alleen maar aanmoedigen. “Als Ankara zijn rentebeleid en mensenrechtenbeleid in het land niet verandert, verliezen we nog meer investeerders – en onze geloofwaardigheid. Turkije kan te maken krijgen met bijkomende schade, ”vertelde een diplomaat aan Business Insider.

Eind maart ontsloeg staatshoofd Recep Tayyip Erdogan bij decreet de oude minister van Financiën Naci Ağbal als hoofd van de centrale bank en verving hem door Şahap Kavcıoğlu. Terwijl Agbal een vriend was van de belangrijkste rentetarieven, is Kavcioglu, net als zijn baas Erdogan, een tegenstander van hoge rentetarieven. Omdat Erdogan de belangrijkste rentevoet ziet als de “moeder en vader van alle kwaad”. Met de verandering aan de top van de centrale bank verloor Turkije alle investeerders die hun vertrouwen stelden in de oude minister van Financiën.

Hoge inflatie treft met name de bevolking
De Turkse valuta heeft zich aanzienlijk hersteld sinds de dag dat de beleidsrente onder Agbal in november werd verhoogd. De wisselkoers is van groot belang voor bedrijven omdat ze vaak schulden hebben in vreemde valuta en de verschuldigde betalingen soms moeilijk te betalen waren. Turkije leek dus op de goede weg te zijn. Maar Erdogans retoriek bleef een sluimerend gevaar.

Turkije lijdt al 10 jaar onder hoge inflatiecijfers. Het is momenteel ongeveer 15 procent, wat de bevolking sterk voelt met de aanzienlijk stijgende prijzen. De inflatie onder controle houden is eigenlijk de hoofdtaak van een centrale bank, waarvoor ze meerdere instrumenten heeft.

In plaats van de centrale bank onafhankelijk van de politiek te laten optreden, raakt Erdogan er steeds meer bij betrokken. En als de situatie kritiek wordt, probeert hij zijn electoraat te mobiliseren en wil hij het geld van de bevolking.

Erdogan is altijd actief betrokken bij het monetair beleid
Tijdens een evenement zei Erdogan tegen zijn aanhangers, de islamitische conservatieve AKP: “Ik wil dat mijn burgers de deviezen en het goud in hun huizen investeren, wat ons nationaal bezit is. ”

De Turkse valuta bevindt zich net boven het dieptepunt, waar hij vorig jaar november 8,57 lira voor één dollar bedroeg en meer dan 10,20 lira ten opzichte van de euro. Maandagochtend werd 9,73 lira betaald voor één euro en 8,17 voor één dollar, wat overeenkomt met een prijsdaling van ruim acht procent.

In de komende weken moet de nieuwe president van de centrale bank na zijn eerste vergadering commentaar geven op verdere details van zijn geplande financiële strategie. Het valt nog te bezien of dit de Turkse lira zal redden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.