Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Turkse Lira zakt naar een laagterecord

De Turkse centrale bank schokte de financiële markten met een verrassende renteverlaging. Zoals de centrale bank donderdag in Ankara aankondigde, daalt de beleidsrente ondanks extreem hoge inflatie met een heel procentpunt tot 18,0 procent. De Turkse lira zakte vervolgens naar een historisch dieptepunt.

Experts en investeerders werden volledig op het verkeerde been gezet door de renteverlaging door de Turkse centrale bank. Bijna geen enkele analist had een daling verwacht, zeker niet op dit niveau. De Turkse lira kwam na het besluit flink onder druk te staan ​​en zakte naar een historisch dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Door de renteverlaging ligt de beleidsrente weer ruim onder de inflatie van 19,25 procent. Hierdoor is de reële rente, d.w.z. de basisrente minus inflatie, negatief. Investeringen in Turkse activa zijn daardoor minder gunstig voor buitenlandse investeerders. Dat weegt op de nationale munt, die sowieso al lang onder devaluatiedruk staat. Een reden is de onduidelijke koers van de centrale bank.

Concessie van de centrale bank aan president Erdogan
De renteverhoging kwam echter niet als een complete verrassing: een paar weken geleden kondigde centrale bankgouverneur Sahap Kavcioglu aan dat hij meer nadruk zou leggen op kerninflatie zonder energie- en voedselprijzen. Dit is lager dan de totale inflatie. Analisten interpreteerden de verandering in het monetaire beleid als een concessie aan president Recep Tayyip Erdogan, die hoge rentetarieven afwijst als economisch schadelijk.

Kavcioglu is nu de vierde gouverneur van de centrale bank sinds 2019. Uiteindelijk vielen zijn voorgangers allemaal uit de gratie omdat ze Erdogans voorkeurskoers van ruim monetair beleid niet steunden. Sinds zijn aanstelling een paar maanden geleden had Kavcioglu de beleidsrente stabiel gehouden. Dit had de hoop gewekt in de markten dat het in ieder geval niet zou overgaan op renteverlagingen.

De centrale bank zei dat de recente stijging van de inflatie onhoudbaar was. Dit komt in wezen overeen met de argumenten van andere centrale banken, zoals de Amerikaanse Federal Reserve of de Europese Centrale Bank (ECB). De inflatie in Turkije is echter veel hoger dan in de VS of het eurogebied. Desalniettemin nam de Turkse centrale bank de belofte waar om de beleidsrente boven de inflatie te houden. Ze benadrukte eerder het belang van schokken aan de aanbodzijde en ontwikkelingen in de kerninflatie.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *