Turkse lira in vrije val

De Turkse lira is in een vrije val geraakt. De munt blijft in waarde dalen ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar. De crash van de lira is bijna uniek – bijna geen enkele andere valuta heeft zoveel waarde verloren. Het beleid van de Turkse president Erdogan brengt investeerders in verwarring.

Wij hebben als website diverse keren gewaarschuwd voor de zwakte van deze munt en hoe u kon profiteren van deze zwakte. Al in augustus 2013 hebben wij u gewaarschuwd voor een daling van deze munt ten opzichte van de euro. Sterker nog: u kon profiteren van deze zwakte. Ten tijde van schrijven stond de EURTRY op  2,5719 en nu rond 9,73, een stijging van ruim 278% !

Hieronder ziet u de Turkse lira in termen van de euro en kunt u zien hoe scherpt de daling is.

Turkse lira 29 oktober 2020
Turkse lira 29 oktober 2020

In tegenstelling tot de verwachtingen verhoogt de Turkse centrale bank de belangrijkste rentetarieven niet. De Turkse lira is vorig jaar met 35 procent gedaald. Dit komt ook door geschillen met de VS, Frankrijk en Griekenland .

Valuta-experts waren vorige week nog optimistisch. De Turkse centrale bank had afgesproken om donderdag opnieuw bijeen te komen en de meesten van hen leken het erover eens te zijn dat de beleidsrente die dag zou worden verhoogd. Het zou met 1,5 procent moeten stijgen en vervolgens naar 11,75 procent. Een achterstallige zet, zeiden investeerders.

Maar alles liep anders af: verrassend genoeg verhoogde de centrale bank CRBT de rentetarieven niet. Hierachter zit een intern politiek conflict. President Recep Tayyip Erdogan wil lage rentetarieven om de binnenlandse economie te stimuleren. De centrale bank verhoogt liever de rente om buitenlandse investeringen aan te trekken. Het resultaat is een lappendeken. In september had de CRBT de beleidsrente met twee procent verhoogd tot 10,25 procent, nu is een daaropvolgende tweede stap niet gezet.

De crash van de Lira kon niet worden gestopt door tussenkomst van de centrale bank
De gevolgen zijn te zien in de valutamarkt. De lira is sinds donderdagmiddag met ongeveer drie procent in waarde gedaald. De afgelopen drie maanden is dat nu 15 procent min, vorig jaar 34 procent en de afgelopen vijf jaar zelfs 70 procent. Ook de beurs in Istanbul stortte weer in onder het onverwachte nieuws. De leidende index BIST verloor sinds donderdag ongeveer drie procent, maar staat nog steeds boven het begin van het jaar.

De valutaproblemen van Turkije zijn niet alleen de oorzaak van het geschil tussen de politiek en de centrale bank. Maar de meningsverschillen versterken een algemene trend. In de Corona-crisis vertrouwen veel internationale investeerders steeds meer op veilige valuta’s zoals dollars en euro’s in plaats van valuta’s van opkomende landen. Voor hen is het risico in de crisis voor hen te groot dat de economie hier met grote aantallen besmettingen instort en daarmee verliezen lijdt.

Met een daling van 30 procent sinds het begin van het jaar is de Turkse lira niet eens de zwakste munt van het jaar. De Braziliaanse real heeft sinds oudejaarsavond ongeveer 32 procent verloren . Voor de Argentijnse peso is dat 28 procent, voor de Zuid-Afrikaanse rand en de Russische roebel 23 procent. De Mexicaanse peso met min 15 procent en de Indiase roepie met min 8 procent doen het veel beter. De Chinese renminbi-yuan is nauwelijks in waarde gedaald.

Erdogan creëert altijd nieuwe bronnen van vuur
Turkije wordt ook verzwakt door schermutselingen op het gebied van buitenlands beleid. In de Middellandse Zee woedt een geschil met Griekenland over zeegebieden en de vermoedelijke toegang tot aardgasvoorraden. De regering nam Frankrijk op de korrel nadat president Emmanuel Macron de vrijheid van meningsuiting had verdedigd met betrekking tot karikaturen van de profeet Mohammed. Erdogan had Macron er gek voor verklaard.

De VS blijven Turkije bedreigen met sancties omdat het Aziatische land als NAVO-lid een raketverdedigingssysteem van Rusland wil kopen. Ook hier wil Erdogan geen compromis sluiten: gisteren daagde hij de Amerikanen uit om zijn land te sanctioneren. Bovendien is Turkije betrokken bij het nieuw ontstoken conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over de provincie Nagorno-Karabach.

Analist durft de lira niet meer te voorspellen
Op dit moment durven de analisten van Commerzbank niet langer te voorspellen hoe ver de zaken kunnen dalen: “Elke poging om de lira-niveaus te raden waarop de prijzen draaien, mist (a) een rationele basis en zou (b ) mislukken. Analisten die het correct begrijpen, hebben meer geluk dan superieur. De grens van 9 lira per dollar kan in de nabije toekomst niet worden uitgesloten. ” Het is onvoorspelbaar of en wanneer politici zullen reageren op de stress die de zwakke lira zal creëren voor de Turkse economie. Dit geldt vooral omdat de politieke kosten van het alternatief – een IMF-hulpprogramma – als zeer hoog worden ingeschat. ”

De Commerzbank-experts verwachten dat de volgende stap een spoedtariefverhoging zal zijn, zoals die in de lira-crash van 2018, om de devaluatiedynamiek te doorbreken. “Dit wordt meestal aangevuld door degenen die politiek verantwoordelijk zijn in Turkije met milde vormen van kapitaalcontroles en aanscherping van de wettelijke risicogrenzen. We weten alles al en helaas weten we dat dit dergelijke dramatische periodes van devaluatie niet voorkomt. Een meer fundamentele oplossing zou alleen worden verwacht als dat de politiek het probleem echt onder ogen ziet. ”

U wilt met gemak beleggen met een prima resultaat ? Vraag dan onze gratis brochure aan. KLIK HIER

2 gedachten over “Turkse lira in vrije val”

  1. goede morgen,
    ik heb in zuid afrika een bankrekening met randen hoe moet ik handelen om deze randen te laten omwisselen tegen de hoogste koers naar euro,s
    kathmann wim

  2. Is sparen bij een Turkse bank , met euro’s in lira omzetten interessant ?
    Wat is de rente per jaar en is deze stabiel, of is het een risico

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.