Race naar de bodem is dollemansrit

Als we naar de aandelenmarkten kijken, zien we nog steeds een optimistische ondertoon met als belangrijkste constatering dat Europa het estafettestokje van de VS heeft overgenomen.

Op andere financiële markten woedt echter een destructieve race naar de bodem hoewel niemand weet waar die bodem dan wel ligt. Krankzinnig is misschien het woord dat het best samenvat wat er momenteel op de financiële markten aan de hand is.

Afgelopen weken waren er 14 renteverlagingen door centrale banken met als koploper Denemarken die de rente 3x verlaagde. Opvallend was verder de renteverlaging in Singapore. De valuta van dit eiland, ook wel Aziatisch Zwitserland genoemd, steeg tot het laagste punt sinds medio 2010 tegen de Amerikaanse dollar. Diverse rentes noteren op nieuwe historische dieptepunten waarvan velen zelfs onder de 0%. Ook zagen we opnieuw enkele dieptepunten op de valutamarkten zoals in de Euro. Grondstoffen daalden nog verder met een hoofdrol voor koper en olie. De strijd tussen de deflatoire marktkrachten en de geldpersen van de centrale banken neemt nog altijd in heftigheid toe.

Actie – reactie

Een hoofdrol in al dit geweld is natuurlijk weggelegd voor de US Dollar. Afgelopen week bleek dat veel Amerikaanse multinationals last hebben van de sterke Dollar waardoor hun resultaten onder druk komen. Dit is een van de belangrijkste oorzaken dat de Amerikaanse aandelenmarkt de afgelopen 2 maanden relatief zwak is in vergelijking met vooral Europa. In de VS wordt de roep om de stijging van de Dollar af te remmen steeds sterker. Het steeds maar verder wegschuiven in de tijd van een renteverhoging door de Fed is een veeg teken en kan zelfs op termijn, als de deflatoire krachten nog sterker worden, een QE4 inleiden. De race naar de bodem gaat blijkbaar via een vicieuze cirkel van actie en reactie.

De deflatoire krachten zijn thans ongekend sterk en dwingen steeds meer landen om tot actie over te gaan om zo hun export te stimuleren. De Amerikaanse economie sputtert door de sterke Dollar maar ook China hapert al enige tijd. De Chinese export daalt sterk waardoor de kans met de dag toeneemt dat de Chinese overheid zal overwegen om de 2% koppelingsband van de renminbi met de US Dollar wijder te maken of misschien wel helemaal los te koppelen. Afgelopen week zagen we de grootste daling van de Chinese munt tegen de US Dollar sinds 2008. Een teken aan de wand dat de druk om de Renminbi te devalueren groter wordt. De enige kans om dit risico te verkleinen is een signaal door de Fed dat een renteverhoging in Amerika dit jaar van de baan is.

Hoewel de US Dollar thans sterk is, wordt deze valuta als reservemunt van de wereld steeds meer ondermijnd vooral door Iran, Rusland en China die met elkaar handel drijven buiten de US Dollar om. De nog steeds in alle hevigheid toenemende valutaoorlog kan er toe leiden dat op en gegeven moment ook de US Dollar in een vrije val komt. Een mogelijke devaluatie van de renminbi kan dit proces versnellen. Als alle papieren valuta door het putje zijn gegaan kan goud de basis worden voor het creëren van een nieuwe valuta als reservemunt. ‘Toevallig’ is China al vele jaren een groot koper van goud (evenals Rusland).

Rendement op goud hoger dan op obligaties

Goud was vorige jaar de sterkste ‘valuta’ van alle belangrijke wereldmunten met uitzondering van de Dollar (-2%) en presteert ook begin dit jaar zeer sterk. De race naar de bodem speelt goud duidelijk in de kaart. Een van de meest gehoorde argumenten van ‘anti goud beleggers’ is dat een belegging in goud (en zilver) geen rente oplevert en daarom niet interessant is. Dat een goudbelegging een prima hedge is tegen onrust in de wereld, inflatie, valutaoorlog en geld printen door de centrale banken wist u misschien al maar daar komt nu nog een argument bij: goud (en zilver) hebben thans een hogere rente dan 2-jarige staatsobligaties in vrijwel alle Europese landen (tabel). We hebben nu de krankzinnige ontwikkeling op de financiële markten dat veel rentes negatief zijn en daarom is het rendement van goud en zilver, dat een ‘opbrengst’ heeft van 0%, dus hoger.

De Zwitsers hebben zich recentelijk bevrijd uit de wurggreep van de euro. De Grieken gedragen zich als rebellen. Welk land is de volgende dissident? De race naar de bodem veroorzaakt schokgolven en sociale onrust. De financiële markten zitten in een dollemansrit en daar komen ongelukken van.

6 gedachten over “Race naar de bodem is dollemansrit”

  1. Bradley Turn Date for the middle term 31 januari, plus/minus maximaal 1 week . Power 43/100. Het zal wel! Voor kennisgeving aannemen lijkt me.
    Beleggen is topsport.
    Menige zogenaamde analist verkondigt ook zonder het Bradley-effect mee te wegen, dat de uptrend nu wel ongeveer gaat stoppen. Dat we de hogere sferen gaan verlaten en de helling gaan afdalen om weer met beide voeten op de grond te belanden. Welke piste we daarvoor gaan benutten blijft in het midden. Dat we gaan corrigeren is voor bijna iedereen duidelijk.
    Voor mij niet.
    Ik moet het nog zien. Veel zal afhangen van hoe de zuidelijke probleemkinderen van het Euroklasje zullen reageren op de voortrekkerij van het stoutste kind. Of er nu eindelijk straffen worden uitgedeeld en onterechte priveleges worden ontnomen. Tot nu toe leek het nergens op, het boefje werd niet eens in de hoek gezet.
    Het grootste gevaar voor Europa en voor de wereldeconomie: het leeghalen van de banken in Griekenland via een voortdurende bankrun, zal aanhouden tot er rigoureuze maatregelen worden genomen. Maar de nieuwe regering kan zich geen onsympathieke maatregelen permitteren. Ze hebben zich immers nadrukkelijk aan de zijde van het volk geschaard om de macht naar zich toe te kunnen trekken.
    De zuidelijke landen van Europa beginnen deze opstelling al te vergoelijken zodat ze straks het voorbeeld kunnen volgen. Ik zie de krantenkoppen al: “Bankrun in Spanje en Italië.”
    Edoch
    De grootste fout die een belegger kan maken is om angst te laten regeren in zijn beleggingsbeslissingen en nu al volledig op corrigerende markten of zelfs crashes te speculeren. Er slechts rekening mee houden is aan te bevelen. Het toegeven aan je gevoel kan je ruïneren. Immers het zonder verklaarbare redenen doorstijgen van markten kan zo lang doorgaan tot je beleggingskapitaal volledig is verdampt . Bedenk dat de AEX ergens dit jaar best wel eens de 200 punten zou kunnen aantikken maar net zo goed de 650 punten. Als je rekening houdt met beide scenario’s zal de komende jaarwisseling – in ieder geval op financieel gebied – een vrolijke gebeurtenis worden.
    Go with the flow
    Happytrader

  2. Buy the dip scenario werkt. Als het hard stijgt verkopen en als het hard daalt kopen. Ik heb al mooie ritten zo kunnen maken. Werkt tot nu toe goed.

  3. Het tegenovergestelde is eerder waar Hans. Kijk eens naar de daxfuture, de belangrijkste index van Europa. Als je de dagchart goed bestudeert zie je dat als het hard stijgt, de kans dat het de volgende dag doorstijgt groot is. Vooral dagen die behoorlijk positief waren en dicht bij het hoogste punt sloten, kwamen hiervoor in aanmerking. Voor negatieve dagen gold hetzelfde.
    Beter lijkt het me om te achterhalen of de markt in een trend zit, of consolideert en wanneer kopers of verkopers de overhand krijgen als de markt in een consolidatiefase zit. Ik denk dat het nieuwe systeem van Satilmus hier voor een groot gedeelte op gebaseerd is en per saldo daarom mijns inziens, geen enkel jaar zal falen.

    Het buy the dip scenario waar je over spreekt, geldt ook niet in alle gevallen. Stel de markt gaat van een consolidatiefase over in een downtrend, als je dan het “buy the dips” principe toepast, dan ga je zo goed als elke dag nat, totdat de downtrend stopt.
    In een sterke uptrend daarentegen, waarbij correcties duidelijk kunnen worden beschouwd als het even op adem komen, is het “buy the dips” principe de enige methode die een goede belegger dient toe te passen.

    Wat heb ik tegen op je stelling: “als het hard stijgt verkopen, enz” komt op het volgende neer :
    Mij lijkt het veel beter om als een markt overdrijft in een bepaalde richting, gefaseerd winst te nemen en er tegelijkertijd angstvallig op toe te zien dat je voor een gedeelte in de markt blijft in de richting waarin hij overdrijft. Bedoeld gedeelte van de positie dient dan weer te worden uitgebreid, indien de richting met onverminderde kracht, of zelfs met hoger volume, wordt vervolgd.

    go with the flow and stay within it !!!

    Happytrader

  4. Elke ‘race naar de bodem’, om maar in de termen van het artikel te blijven, gaat gepaard met correcties naar boven als wel naar beneden. Daar kan op twee manieren van geprofiteerd worden, de correcties gebruiken,of de volle rit met een short positie. De eerste manier is wat duurder in verhouding met de laatste vanwege transactiekosten natuurlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.