Bitcoin lijkt op top tulpenmanie

De plannen van CME Group, een Amerikaans bedrijf dat de grootste derivatenbeurs ter wereld opereert, om futures op bitcoin te introduceren, is soortgelijk aan de introductie van een gelijksoortig product net voordat de tulpenzeepbel uiteen spatte. Dat zegt UBS analist Paul Donovan.

De tulpenmanie in Nederland was een hausse in de tulpenhandel in Holland en Utrecht die rond 1634 opkwam en waaraan begin februari 1637 een abrupt einde kwam. Het verschijnsel wordt ook tulpenwoede, tulpengekte, bollengekte, dwaze tulpenhandel en bollenrazernij genoemd. In de Nederlandse Gouden Eeuw bereikten de prijzen van de nieuw geïntroduceerde tulpenbollen extreme hoogten. In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. Ook werd er gespeculeerd in opties op tulpen, die op dat moment nog in de grond zaten. De tulpenmanie wordt door economen gezien als de eerste uitgebreid beschreven bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis. De term tulpenmanie wordt vaak gebruikt als metafoor voor een grote economische bubbel.

In 1636 werden cash-settled futures geïntroduceerd in de tulpmarkt. Een futurescontract is een contract waar koper en verkoper een prijs voor een grondstof afspreken waartegen in de toekomst geleverd zal worden. In het begin betekende dit dhet fysieke product moest worden geleverd. Maar later werd afgesproken niet in fysieke hoeveelheden te leveren maar in cash af te wikkelen. Deze methode werd gebruikt tijdens de tulpbubbel en een jaar later in 1637 klapte de markt.

CME Group heeft eerder deze week gemeld dat zij in het vierde kwartaal van start gaat met bitcoin futures, in afwachting van regelgeving. Deze futures zullen ook gebaseerd zijn op cashafwikkeling.

“Het idee om het product niet fysiek te leveren was nogal schokkend voor de tijdgenoten (zoals blijkt, de markt storte in is voordat de bollen geleverd konden woorden. De bollen werden in juni 1637 beschikbaar gesteld voor fysieke levering). Handelaren ontmoetten elkaar in groepen (in tavernes) , ‘Colleges’ genoemd. Dit is soortgelijk aan cryptocurrency-handel van vandaag” aldus Donovan.

In een onderzoeksartikel gepubliceerd vorige maand, zei de investeringsbank dat bitcoin een “speculatieve bubble” is en nooit een echte munteenheid zal zijn. Bitcoin is vaak vergeleken met de tulpenrage. Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, noemde de cyrptocurrency een fraude en zei: “het is erger dan tulpenmanie” en “het zal niet goed eindigen.”

Niettegenstaande de pessimisten zet bitcoin de opmars voort. Op donderdag sloeg bitcoin door het $ 7.300-niveau om een ​​nieuwe top aan te tikken.

Bitcoin-liefhebbers kunnen dan hartelijk lachen om de onderstaande tabel:

History of Bitcoin Calls 2011:
Bubble 2012:
Bubble 2013:
Bubble 2014:
Bubble 2015:
Bubble 2016:
Bubble 2017:

In juli 2010 bedroeg de koers van Bitcoin 5 cent  De koers was in februari opgelopen naar $1,10, een rendement van 2100% in zeven maanden.

Signalen op Bitcoin

Wilt u ook profiteren van deze trend? Dan hebben wij een handelssysteem voor u die automatisch signalen afgeeft op de Bitcoin. Wij bieden signalen per e-mail en SMS aan . KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN OM U AAN TE MELDEN.

1 gedachte over “Bitcoin lijkt op top tulpenmanie”

  1. Futures op Bitcoin, dat valt nog te bezien, er zijn nog een aantal instellingen, SEC, CFTC, die zich daarover gaan buigen, en beiden staan niet echt bekend om hun tolerante beleid, maar goed ook want het moet wel een beetje bij handelen blijven allemaal.

    Denk je aan tulpenmanie beland je al snel bij haar slechte afloop, en dit had alles te maken met hoe het proces daarvóor verliep. Wat dat betreft heeft de prijs, $7000, van Bitcoin een soortgelijke overeenkomst met de start van tulpenmanie, die geplande futures zijn eigenlijk dan maar bijzaak.

    Technisch gezien is Bitcoin al klaar voor een daling, de term tulpenmanie zal waarschijnlijk vaak langskomen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.