Australische dollar is de volgende dominosteen

De liefde tussen rijke Aziaten en de Australische dollar is bekoeld. Door het lage rendement en de aanhoudende zwakte van deze munt zoeken zij hun heil ergens anders. Eerder schreef ik dat er meer neerwaartse druk verwacht kon worden.

Veel rijke klanten stappen uit de munt omdat het renteverschil met Amerikaanse staatsleningen is geslonken. De premie is gedaald van 130 naar 74 basispunten. Steeds meer beleggers geloven dat de Amerikaanse dollar verder in waarde zal toenemen.

De Aussie is in de afgelopen zes maanden met 16% gekelderd naar het laagste niveau sinds 2009. De Australische bankgouverneur Glenn Stevens verwacht dat de daling aanhoudt. Volgens zakenbank Societe Generale is Australische dollar de volgende dominosteen die gaat vallen. De munt is dit jaar minder gedaald dan de euro en de valuta’s van Denemarken, Canada en Noorwegen.

De Australische dollar is een typische grondstoffenmunt, dat wil zeggen dat de waarde zeer afhankelijk is van de export van ruwe materialen. De valuta van vooral opkomende markten zoals Burundi, Tanzania, Papua New Guinea vallen hieronder, maar ook Canada en Australië horen hierbij.

Grondstoffen (mijnbouw, landbouw) zijn de belangrijkste exportproducten van Australië. Het land is de grootste exporteur van kolen, wol, zink, tin, ijzererts, rundvlees, gerst en ruwe suiker. Australië is boerderij maar vooral een mijn.

Naast de zwakke grondstofprijzen speelt ook de vraaguitval van China een rol. Dat land koopt meer dan 35% van de export van Australië. De Chinese economie groeide 7,4% in 2014, de traagste expansie in 24 jaar. Volgens analisten zal de groei verder afzwakken naar 7% dit jaar.

Dit is de structurele zorg van Australis en de valuta wordt meegetrokken in de groeivertraging van de Chinese economie. Societe Generale verwacht een verdere verzwakking naar 77 dollarcent.

Als de daling eerder dan verwacht plaatsvindt, dan kan het zelfs terug naar 70 dollarcent.

Vorige maand verraste de Canadese centrale bank met een renteverlaging en kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) een opkoopprogramma van staatsobligaties aan. Hierdoor is de druk op de Australische centrale bank toegenomen om ook de rente te verlagen. Volgens rentefutures is er een kans van 40% dat dit inderdaad in de volgende rentevergadering op 3 februari besloten wordt.

Gratis nieuwsbrief

Rendabel Beleggen biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.