Australische dollar de put in

Bijna drie decennia lang is de Australische dollar (AUD) de lieveling geweest van menig valutabelegger. De voorliefde steunde op de hoge liquiditeit, een gebrekkige kapitaalscontrole, de hoge rente en de tripel A status. De kracht van de Australische dollar werd eveneens geschraagd door de wel zeer krachtige wereldwijde commoditycyclus. Beleggers spraken zelf van een supercycle. Australië is een van de grootste producenten van hard en soft commodities. Bewegingen in de Australische dollar zijn daarmee een afspiegeling van de staat van de grondstoffen.

Glenn Stevens gouverneur van de Centrale bank van Australië
Glenn Stevens gouverneur van de Centrale bank van Australië
  • – Basisrente blijft op 2,75%, een verdere rentedaling is niet uitgesloten
  • – Inflatie 2,5%
  • – Australische centrale bank is blij met de daling van de dollar
  • – Goedkope Australische dollar is een monetair beleid bedoeld om de export te stimuleren
  • – Goldman Sachs heeft target van 0,80

Renteverlaging

Aan de liefde tussen de Australische dollar en belegger is in mei van dit jaar definitief een einde gekomen. The centrale bank, the Reserve Bank of Australia (RBA) verlaagde toen de rente met 0,25 basispunten naar 2,75%. Sindsdien is de AUD 13% gedaald ten opzichte van de USD. Als motief wees de RBA op het nagenoeg ontbreken van inflatiedruk. Daardoor was enige monetaire verruiming mogelijk. Bovendien wees de Bank in haar motivatie erop, dat de nationale valuta duur was, gelet op de voortdurende prijsdaling van commodities. De AUD is min of meer aan de commodityprijs gekoppeld. Een bank als UBS verwacht daarom dat de RBA in augustus de rente opnieuw met 0,25 basispunten gaat verlagen.

AUD daggrafiek
AUD daggrafiek

Druk

De komende renteverlaging zal de neerwaartse druk op de AUD alleen maar vergroten. Maar de renteverlaging is niet de enige reden. Eigenlijk staat die verlaging symbool voor de veranderingen die Australië nu treffen en waarvan de gevolgen nog wel een tijdje zullen doorwerken.

In de eerste plaats zijn vooral Amerikaanse beleggers begonnen hun beleggingen uit dat land weg te halen sinds de Fed in april van dit jaar voor het eerste openlijk speculeerde over de afbouw van QE3. Een sterkere Amerikaanse economie heeft geen stimulering meer nodig en is tegelijkertijd weer aantrekkelijker voor beleggers.
In de tweede plaats heeft Australië de afgelopen jaren enorm geprofiteerd van de aanhoudende vraag naar commodities. Veel bedrijven in deze sector hebben heel veel geïnvesteerd om aan deze sterke vraag te voldoen. Alleen al deze investeringsgolf droeg sinds 2008 minimal 1% – 2% bij aan de groei van de Australische economie. Dankzij deze zeer sterke impuls moest de RBA de rente tot een van de hoogste niveaus in de westerse wereld verhogen. De AUD werd in diezelfde periode snel duurder. Aan die investeringsboom is nu een einde gekomen met alle gevolgen van dien voor de rente en voor de waarde van de AUD.

Schaduwvaluta

Het lot van de AUD hangt niet alleen af van de USD, maar vooral van China. Ongeveer 30% van de export gaat naar dat land. Hoe beter het gaat met de Chinese economie, hoe beter de vooruitzichten zijn voor de Australische export en dus voor de dollar. Het is daarom niet overdreven om te stellen dat de AUD fungeert als een schaduwvaluta voor de Chinese Renminbi. De nauwe economische verwevenheid tussen beide landen maakte de AUD aantrekkelijk voor beleggers die de Chinese kaart wensten te spelen. Strenge kapitaalscontrole en een beperkte toegang tot de Chinese aandelen- en obligatiemarkten maakten de lokale valuta daar minder geschikt voor.
Aan de Chinese groei lijkt voorlopig een einde gekomen. De HSBC Purchasing Managers Index is voor juni uitgekomen op 48,2. Een niveau onder 50 wijst op een krimp van de industriële activiteiten. Die uitkomst is het zoveelste bewijs op rij dat de Chinese economie ernstiger vertraagt dan tot nu toe al gevreesd werd. Hier en daar hoor je al groeicijfers van 3% of zelfs minder.

Val

Het kan dus niet anders dan dat de schaduwmunt, de AUD, mee omlaag gaat. Het is uiteraard moeilijk om te voorspellen hoe diep de val van de AUD zal zijn. Drie Australische banken hebben afgelopen week nieuwe schattingen gepubliceerd. De meest negatieve komen van de National Australia Bank. De bank denkt dat de AUD nog dit jaar naar 0,88 in de dollar gaat dalen. Mocht de Fed alsnog gaan besluiten te gaan afbouwen dan is een daling naar 0,80 in de dollar een gewenste uitkomst. Goldman Sachs voorziet voor dit jaar nog een daling naar een niveau van 0,85 of 0,86 in de dollar. De derde bank, WestPac is met een voorspelling van 0,90 in de dollar verhoudingsgewijs optimistisch.

INVINCO

De internationale valutamarkten zijn erg in beweging. Waar beweging is, daar liggen kansen voor beleggers, grote kansen zelfs. Actief zijn op Forex, de internationale valutamarkten is echter een riskante aangelegenheid. Als u uw risico’s graag minimaliseert en toch optimaal wil profiteren, is het misschien aan te raden in overleg te gaan met professionals. INVINCO heeft die in huis. Neem eens contact op. Ze staan u graag te woord. Hierboven hebben we geconcludeerd, dat de AUD niet langer een veilige haven is voor beleggers. Maar dat geldt niet alleen voor deze valuta. De afgelopen maanden heeft INVINCO bij herhaling geschreven over de zwakker wordende Yen. Met enige tevredenheid mogen we vast stellen, dat onze observaties juist zijn gebleken. Datzelfde geldt voor onze visie op de Canadese en Amerikaanse dollar. In deze valuta hebben wij voor de komende tijd alle vertrouwen!

 

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Dit is een opinie van Invinco GmbH en die mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of als een uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

2 gedachten over “Australische dollar de put in”

  1. Elmer,

    Ik ben het niet met je eens, en zelf behoor je het ook te weten, dat bepaalde valuta in nauw gelegen gebieden zich aan elkaar optrekken, regiogebonden zoals jij dat noemt. De gemeenschappelijke overeenkomst die jij ziet tussen de twee valuta is de regio. Terwijl de daadwerkelijke gemeenschappelijke overeenkomst de US Dollar is, en deze is al een tijdje in waarde aan het toenemen. Waar de éen sterker wordt neemt de ander in waarde af, dit is bij beide valuta het geval.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.