Angst voor Chinese munt

De Duitse Bundesbank, de monetaire autoriteit van onze oosterburen, “waarschuwt” dat de Chinese munt op weg is om wereldwijd de reservevaluta te worden en daarmee de Amerikaanse dollar van de troon te stoten. Dat zei bestuurslid Joachim Nagel in een toespraak.

De Chinese economie is sinds de toetreding tot de WTO (werelhandelorganisatie) in 2001 gemiddeld met 10% elk jaar gegroeid. Tegelijkertijd heeft het land zijn uitvoeroverschot fors weten te verhogen en is daarmee in 2009 Duitsland voorbijgestreefd als de belangrijkste exporteur ter wereld. Als gevolg van het enorme overschot heeft China de hoogste deviezenreserves ter wereld ($ 3,4 biljoen). De enorme economische omvang en de handelsrelaties van het land trekt de aandacht van investeerders die in China en haar munt willen investeren. Uit een enquête van valutamanagers blijkt dat 14% reeds in de renminbi geïnvesteerd heeft. Circa 37%  overweegt dat te doen in de komende vijf tot tien jaar. Er is dus een zekere vraag naar de Chinese munt als reservevaluta.

Dit proces doet ons denken aan eerdere “economische wonderen” zoals Duitsland in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Een forse economische groei leidde toen tot een accumulatie van grote deviezenreserves en vraag naar de Duitse mark als reservevaluta. Volgens Joachim Nagel heeft de renminbi dezelfde potentie als de markt verder geliberaliseerd wordt. Hij merkte op dat hoewel de Amerikaanse dollar nog steeds de meest gebruikte valuta  in de handel met China is, de Chinese Yuan vanaf een nulpunt in 2010 gestegen is naar 12% nu.

Historisch

Voordeel van een reservevaluta is seignorage. De originele betekenis is muntloon, het verschil tussen waarde van het geld en de productiekosten. In een bredere definitie duidt de reële middelen aan waarop de overheid beslag kan leggen door geldcreatie. Bijvoorbeeld, als de Amerikaanse economie ongebreideld geld drukt, kan de waarde van de dollar onder druk komen te staan en daarmee de koopkracht van buitenlanders die dollars aanhouden. Een valuta of geld is daarmee een objectieve vorm ter verkrijging van welvaart. Dit voordeel is natuurlijk niet oneindig. Er komt een moment dat beleggers de dollar dumpen of dat een ander land in opkomst is. Dat leidt tot een cyclische beweging van de opkomst en ondergang van een reservevaluta, zie hieronder:

Historie reservevaluta
Historie reservevaluta

bron:Zerohedge

Zo kunt u zien dat de Amerikaanse dollar, de Britse pond van de troon heeft gestoten.

Internationalisatie van de renminbi

De verder liberalisering van de Chinese markt is volgens Nagel een van de centrale doelstellingen van de overheid in de komende vijf jaar. Zo zal de buitenlandse investeringen in China aangemoedigd worden en de binnenlandse banken die leningen in de lokale valuta uitgeven ondersteund worden. Nagel voorziet een geleidelijke overgang van de renminbi van een handelsmunt naar een investeringsvaluta.

In het verleden viel de internationalisatie van belangrijke valuta samen met de groei van de economische markt. In de negentiende eeuw vond tussen 60% en 90% van de handel plaats in Britse ponden. Na de tweede oorlog nam de Amerikaanse dollar deze positie over. In 1999 zag de euro het licht en tegenwoordig is de europese eenheismunt de een na belangrijkste investering -en reservevaluta na de dollar. Gegeven het toenemende belang van China als economische grootmacht lijkt de internationalisatie van de renminbi veel te laat. De Chinese regering ondersteunt dit proces pas sinds 2009. De unieke scheiding tussen een vaste land valutamarkt (renminbi ) en een overzeese valutamarkt zal in het bijzonder de overgang in gang zetten van een valuta puur gebruikt voor handel naar een investering en potentieel een reservevaluta.

Circa 80% van de renminbi handel vind plaats in Hong Kong en China wil de offshore markt uitbreiden.Na Hong Kong beginnen andere financiële centra de Chinese munt te omarmen. Zo wordt sinds juli 2012 circa 4% van de handel verricht in London en in Singapore. Frankfurt  probeert een graantje mee te pikken door een handelsplaats voor de renminbi te zijn in Europa. De Bundesbank verwelkomt deze initiatieven en ziet het als een stap in de goede richting naar een vrije beweging van kapitaal. De hoge interactie tussen China en Duitsland maakt een actieve renminbi handel noodzakelijk.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.