Trump moet gifbeker opdrinken

Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen omdat mensen genoeg hebben van de status quo. Volgens 60% van de kiezers is het land “op het verkeerd spoor” en tweederde heeft de buik vol van de regering en is boos. Die regering werd gepersonifieerd door Hillary Clinton. Net als bij het Brexit-referendum werd niet de kandidaat van de mainstream media gekozen.

De belangrijkste belangrijkste kwestie (52%) voor de kiezers is de toestand van de Amerikaanse economie, met daarna het terrorisme (18%) en immigratie. Trump won doordat hij zei dat hij de situatie van de degenen die benadeeld werden door de mondialisering kon verbeteren. Ook wil hij de binnenlandse industrie stimuleren. De woede was genoeg om Trump de overwinning te laten bezorgen ondanks zijn boude uitspraken over vrouwen en minderheden. Tegen Hillary en de mainstream media: “It is still the economy, stupid”.

De Amerikaanse economie is de belangrijkste en grootse ter wereld. In vergelijking met andere landen heeft het beter gepresteerd maar toch blijven de cijfers achter. Zo groeide de economie reëel met 1,4% per jaar. Dat ligt onder gemiddelde van de wereldwijde financiële crash van voor 2008. Het herstel was een de zwakste na de depressie in de jaren 30 van de vorige eeuw.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht een groei van slechts 1,6% dit jaar. De Amerikaanse Federal Reserve Bank economen voorspellen nu slechts 1,8% per jaar groei voor de nabije toekomst. En dit alles met de aanname van geen nieuwe economische recessie.

De meerderheid van de economen is van mening dat een recessie in de VS onwaarschijnlijk is dat de economie volgend jaar weer zal aantrekt.  Sterker nog, de Amerikaanse Federal Reserve voorzitter Janet Yellen gaat ervan uit dat de Amerikaanse economie “op een pad zit van duurzame verbetering.” De lage rente stimuleert de consumentenbestedingen en de huizenmarkt. Belangrijker is echter de winstgevendheid als drijvende kracht achter een kapitalistische economie. Die zien we de afgelopen jaren stagneren.

Volgens de economen van zakenbank JP Morgan, daalden de Amerikaanse bedrijfswinsten met 7% ten opzichte van een jaar geleden. Op basis daarvan komen zij tot de conclusie dat “de kans op een recessie binnen drie jaar 92% en binnen twee jaar op 67%” ligt. Bovendien is de Fed, het stelsel van centrale banken van plan om de rente te verhogen in december, omdat het beweert dat de economie terugkeert naar “normaal”, waardoor het risico van een recessie vergroot wordt.

Wat stel Donald Trump voor? Zijn economische voorstellen komen neer op een verlaging van de belastingen, het verminderen van de overheidsuitgaven en het belasten van de import om de binnenlandse banen te beschermen. De belangrijkste begunstigden van zijn belastingverlagingen zijn de rijken . Om de federale begroting in evenwicht te brengen, moeten de overheidsuitgaven met ongeveer 20% dalen. Daarbij moet gesneden worden in de sociale zekerheid, onderwijs en de gezondheidszorg. Het verhogen van de tarieven op buitenlandse goederen en het opleggen van sancties tegen China en Mexico, Amerika’s twee grootste handelspartners, kan de prijzen opdrijven en vergelding uitlokken.

De volgende president van de VS wordt geconfronteerd met een slechtere situatie dan dat Obama beëdigd werd. Hij trad toe op het hoogtepunt van de wereldwijde financiële crash. Dit keer is er geen manier om een recessie uit te stellen door geld te drukken,de rente te verlagen of door het verhogen van de overheidsuitgaven. De overheidschuld bedraagt inmiddels 100% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Het kruit is verschoten. De gifbeker moet opgedronken worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.