Rutte, mijn “leider”

Zondag in Buitenhof zag het land de hersenen van Mark Rutte overuren maken in een zoektocht naar de juiste politieke antwoorden om maar niet de verkeerde Teletekst-koppen voor te kauwen. En oh wat is hij goed, alle cijfers en weetjes weet hij op te dreunen, oppervlakkig en in de diepte, het gaat over Europa, politieke carrière, AA-tjes, BBB-tjes, CBS en van links naar rechts.

Hij liet weten zijn inspiratie te kunnen vinden in onder anderen Thatcher, Helmut Schmidt, Lubbers en Den Uyl. Allen personen die het volk door moeilijke perioden wisten te leiden, visie hadden en deze het volk wisten bij te brengen. Personen waar men een bepaald gevoel bij kreeg.

Met alle macht probeer ik op mijn beurt visie, gevoel en leiderschap te vinden in mijn leider van vandaag de dag. Ik pureer inspiratie en gedrevenheid uit het televisieoptreden van Rutte waarin hij alle aandacht en tijd krijgt om zijn volk door de crisis te leiden.

Mijn leider vreest echter ‘dat we het ergste niet hebben gehad. 2012 zal nog erger worden dan 2011. We zullen de crisis dit jaar met z’n allen echt gaan voelen. De werkloosheid zal nog verder stijgen, de staatsschuld zal toenemen en we zullen voelen dat de economie zal afremmen. Het goede nieuws is wél dat we in een heel sterk land leven, en als we sterke maatregelen nemen we weer sterker uit de crisis komen.’ Rutte haalt de krantenkoppen met ‘2012 zal moeilijker worden dan 2011’.

Oprecht probeer ik me te laten inspireren door Rutte. Ik stel mij voor hoe ik als directie mijn werknemers zal toespreken:

“Beste werknemers, ik weet hoe hard jullie in 2011 hebben gewerkt om jullie bedrijf door de crisis te trekken. 2011 was het jaar van onzekerheid, politieke besluiteloosheid, massa-ontslagen, reorganisaties, downgrades, aandelencrashes, tsunami’s, kerncentrales, daling van de huizenprijzen en waarin niemand zijn huis meer aan de straatstenen kwijtraakte. 

Maar ik zal jullie wat vertellen: 2012 wordt nog erger! In 2012 zal nog een aantal van jullie worden ontslagen. Jullie bedrijf zal nog ernstiger in de schulden raken en het product dat jullie produceren zal nóg minder gewild zijn. 

Maar het goede nieuws is dat we sterk zijn! En ‘als’ de directie goede maatregelen neemt komen wij er met de overblijvers sterker uit…”

Ik zie koppen hangen, het laatste sprankje enthousiasme spoelt door het putje. Commitment van overgebleven werknemers om 2012 tot succes te maken gaat in rook op. Waarom zou je immers, als je toch ontslagen wordt, het een beroerd jaar wordt en niemand je product nog wilt. Harder en langer werken voor meer onzekerheid en bezuinigingen.

Nee, ik vrees terug aan Rutte dat dit op dit moment niet tot inspiratie leidt. Met alle management technieken, managing expectations, politieke agenda’s, besturen door informeren en realisme kan ik er geen kaas van maken.

Huisvader

Economie wordt gedragen door mensen en dan door gevoel ofwel sentiment. Mensen gaan niet voor verlies of een deprimerend verhaal. Mensen willen bouwen, succes en zijn over het algemeen opportunistisch op wat chronische berenspotters ná. Mensen geven geen geld uit als ze onzeker zijn over hun baan.

Men wil zich graag laten leiden door visionairs en/of opportunisten, daar zijn in de geschiedenis nogal wat voorbeelden van en soms ook wat negatieve weet Rutte als historicus.

Ik snap het geheel, ik snap hoe de lijnen liggen binnen Europa en in de regering en dat daarmee alles hééél moeilijk te regeren is. Natuurlijk moeten ministers politiek correct zijn, hun carrières nastreven, cijfers realistisch interpreteren en het volk helder informeren.

Maar er is meer dan het CBS en politieke wetenschap. Leiderschap. Charisma. Gevoel. Als goed huisvader mag je je kinderen best wel een fijne jeugd en toekomst voorhouden, ze aansporen om te ontwikkelen, ook al haalt het huishoudpotje het einde van de maand niet altijd. We leven toch in een sterk land?

Roger Broekhuizen
Managing Director
Helliot Vermogensbeheer NV

1 gedachte over “Rutte, mijn “leider””

  1. Tja, maar Rutte beschrijft wel de realiteit en dat er door een dalende huizenmarkt de helft minder kapitaal door het land gaat vergeleken met 3 jaar geleden, dat kan Rutte ook niet even veranderen. Het is een van de vele pyramiden spelen en we vinden vast wel weer een nieuw spel…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.