Komt de recessie er ?

Structurele oplossing krijgen we nog niet voor de Eurocrises. Dramatisch koersverloop vandaag en gisteren op de borden vanwege het referendumspook van Griekenland. Vertrouwen in de kapitaalmarkt is ver te zoeken. Banken zijn al bezig de kredietvoorwaarden aan te passen, maar komen in feite voor de herkapitalisatie gewoon geld tekort. Afschrijvingen op de Griekse staatsleningen zullen na een referendum en opnieuw onderhandelen (net als de ijslandse politieke onderhandelingen met de schulden omtrent Landesbanki/Icesave) veel hoger moeten worden gesteld dan de  worden dan nu het verwachte akkoord van 50%. En dat weet Papandreou, en geef hem eens ongelijk.

Hoeveel is er nodig in het noodfonds om het potje dermate te vergroten dat er rust ontstaat in de financiële markt er wel het volle vertrouwen in heeft?.. 1000 miljard is niet genoeg, wellicht dus toch de 2000 miljard zoals analisten de steeds hadden gemeld? De bedoeling is dat de landen eerst geld ophalen uit de markt, dan pas bij de overheid en dan pas bij het EFSF.

Maar zijn zoveel partijen die erover iets zeggen en er is geen centrale persoon die de beslissingen neemt.. Alle politieke partijen reageren veel te traag op de gebeurtenissen omdat ieder voor zich dit voor het eigen parlement de goedkeuring moet verkrijgen. Een centraal monetair beleid is echter het meest noodzakelijke om begrotingspolitiek te kunnen oplossen. Landen kunnen nu enorme tekorten maken in de wetenschap met alle landen gezamenlijk betaald moeten worden, sterker nog.. een dikke korting daarop bedongen kan worden..dat is nu het gevaar.

Helaas is het overdragen van monetaire onafhankelijkheid van de individuele landen niet te verkopen aan de achterban van ieder land, ‘Politicians are too piggy to fail’.

Komt de recessie er? Ja, zo te zien wel… het is niet anders, en dan vooral Europa. We zien hier al twee maanden economische krimp. Het lijkt nu dat de dubbele dip aanstaande is, dat zie je ook aan de beurs zo heftig als deze zich beweegt. Daarnaast economische indicatoren als het producentenvertrouwen in Europa staan er slecht voor. Maar niet alleen in Europa, maar ook het buitenland vertraagt qua groei. En juist groei hebben we nodig om de enorme berg overheidstekorten op te kunnen lossen, dus wordt het feitelijk nóg erger dan het al was. En met de huidige bezuiniging op bezuiniging en ontslagen in de markt doen we de koopkracht de das om, en lopen we  het risico dat je de kleine groei die er nog is direct kapot maakt.

Zelfs een groot land als Frankrijk zal binnenkort door Moody’s afgewaardeerd worden gegeven de vooraankondiging die door deze kredietbeoordelaar is gedaan. Het is nog niet voorgekomen dat een kredietbeoordelaar daar uiteindelijk op terugkomt.

Afgelopen week ging de beurs omhoog, veel werd verwacht dat we eindelijk alles achter ons konden laten. Veel angst is er geweest in de markten, en afgelopen week was er even de hebzucht zelfs weer terug. Het blijkt maar weer dat als de politici er een rommel van maken dat de beurs genadeloos dit afstraft naar beneden. Het idee van Papandreou ter onderhandeling voor een nog lager bod een referendum in Griekenland te houden zet de deur open naar Portugal en Spanje om hetzelfde te gaan doen, en dan is het hek van de dam.

www.perfectindicator.nl
Drs. Rob Bliekendaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.