In hoeverre heeft corona het sparen beïnvloed?

Covid-19 heeft de wereld veranderd. Dit feit heeft niet alleen invloed op de sociale interactie, maar ook op de manier waarop en of we ons geld uitgeven. Maar wat betekende de lockdown en het daarmee gepaard gaande afzien van consumptie voor beleggers en spaarders? Hoe is hun gedrag beïnvloed? Een actueel onderzoek geeft antwoord op deze vraag.

Veel Europeanen hebben meer geld gespaard tijdens de crisis

Zoals blijkt uit een pan-Europees onderzoek, uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau Kantar en in opdracht van de financiële dienstverlener JP Morgan Asset Management , hebben veel van de ondervraagde mensen vorig jaar tijdens de pandemie meer geld opzij gezet.

Van de ondervraagde vrouwen heeft één op de drie meer gespaard, tegenover vier op de tien mannen. Daarentegen spaarde slechts 17 procent van de vrouwen en 19 procent van de mannen minder dan voor de pandemie.

De belangrijkste reden voor de nieuwe zuinigheid was de economische onzekerheid die de coronacrisis met zich meebracht. Dit werd verklaard door 45 procent van de vrouwen en 40 procent van de mannen in het onderzoek.

De gevolgen van de crisis voor de particuliere inkomens zijn anders: ruim een ​​derde van de respondenten kwam het crisisjaar door zonder bijzondere waardeverminderingen op lonen of salarissen, ongeveer een derde verwachte waardeverminderingen, die toen niet werden gerealiseerd. Dit geval deed zich echter voor in iets meer dan een kwart – hun inkomen werd verminderd door de effecten van Covid-19. Als gevolg hiervan gaf ongeveer een derde van alle respondenten in 2020 minder geld uit.

Duurzame investeringen worden voor velen steeds belangrijker

Zoals ook uit het onderzoek blijkt, groeit in veel landen de belangstelling voor duurzame beleggingen . Ongeveer driekwart van de ondervraagde vrouwen en twee derde van de ondervraagde mannen vindt het onderwerp belangrijk. Tien procent van alle respondenten belegt al in duurzame beleggingen en maar liefst 75 procent is van mening dat duurzaam beleggen in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

Duurzame investeringen zijn niet alleen ecologisch, maar ook economisch zinvol. Volgens een artikel op de website van de financiële dienstverlener tecis zijn ze mogelijk veiliger dan andere financiële investeringen. De reden: Bedrijven die gericht zijn op ethische, ecologische en sociale waarden handelen vooruitziender, werken kosteneffectiever en zijn innovatiever dan de concurrentie. Bovendien openen ze toekomstige markten en wegen ze risico’s zorgvuldiger af, aldus het tecis-artikel.

Daarnaast komen de auteurs van de financiële dienstverlener tecis tot de conclusie dat bedrijven die duurzaam handelen hun businessmodel vaak boven snelle winst stellen.

Duurzaam beleggen breekt door. Het is niet alleen goed voor de wereld maar ook voor uw portemonnee. De Kritische Belegger heeft een rapport opgesteld en 5 duurzame fondsen en etf’s geselecteerd met hoge verwachtingen voor de toekomst. KLIK HIER om het gratis rapport ter waarde van EUR 200 te ontvangen.

Ruim 5.000 mensen uit tien Europese landen

Het onderzoek “Van sparen naar beleggen – investeer nu in uw eigen toekomst en ga van sparen naar beleggen” is in januari 2021 uitgevoerd met behulp van een online zelfbeoordelingsvragenlijst in de volgende landen: Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Oostenrijk, Portugal, Zweden, Zwitserland en Spanje.

In totaal zijn 3.968 vrouwen van 30 tot 60 jaar en 2.037 mannen van 30 tot 45 jaar geïnterviewd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.