Geld pinnen of goud kopen?

Onlangs verscheen het door Eric Mecking en Elmer Hogervorst geschreven boek Geld, Goud en Zilver. Daarin leggen beide auteurs nog eens duidelijk uit dat het geldsysteem zoals wij dat kennen slechts op “vertrouwen” berust. En wat gebeurt er (met je spaargeld) als dat vertrouwen opeens verdampt? In dat geval is het misschien geen gek idee om een kistje met goud in je achtertuin begraven te hebben. Tip: vertel iemand die je voor honderd procent vertrouwt waar het goud begraven ligt en houdt er verder lekker je mond over.

Een van de adviezen die jullie in het boek geven is: goud kopen en dat in de tuin begraven. Dat klinkt een beetje als iets uit een piratenfilm?

Eric Mecking: “Haha, gelukkig is ons boek – dat ik samen met Elmer Hogervorst heb geschreven – meer dan een handleiding schat zoeken. Ja inderdaad, bescherm jezelf door goud te kopen. Maar ook zilver is een zeer aantrekkelijk alternatief. En begraaf het vervolgens in je tuin, hoewel er nog veel meer mogelijkheden zijn. Bewaar het in ieder geval niet in een kluis bij de bank want als de bank omvalt, gaat jouw goud en zilver mee in het faillissement. En dan ben je het kwijt.”

Is de euro gered en de crisis opgelost door de laatste “allesbeslissende” eurotop?

“Was het maar zo eenvoudig. De politici hebben, zoals altijd, vooral weer veel beloften gedaan. Dit keer iets dwingender. Het is goed dat de begrotingsdiscipline flink wordt aangetrokken en wordt afgedwongen met sancties. Maar dat hadden de dames en heren politici al ruim tien jaar geleden moeten doen, bij de eerste de beste overtreding van het Stabiliteitspact. Dat had een hoop ellende gescheeld. Nu is het zeer de vraag of de euro het redt, want de problematiek van veel te hoge schulden is er nog steeds. De aankomende bezuinigingen zullen de economieën, die al in recessie verkeren, verder neerwaarts drukken, wat maar op één ding kan uitdraaien: deflatie”

Wat is het beste boek dat je recentelijk hebt gelezen over de crisis?

“Endgame. The end of the debt supercycle and how it changes everything van John Mauldin en Jonathan Tepper. Dit boek stelt dat er niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten van Amerika een einde is gekomen aan de orgie van krediet zoals we die hebben meegemaakt na de loskoppeling van de dollar en het goud in 1971. Bovendien verwachten de auteurs, net als ik, dat we eerst deflatie krijgen en pas daarna inflatie en zelfs hyperinflatie. En houd dan je hart maar vast want dan krijg je toestanden zoals in Duitsland in 1923 die de hele maatschappij verwoesten, zoals we in ons nieuwe boek Geld, goud en zilver uitvoerig hebben beschreven”

Te bestellen via: www.geldgoudenzilver.nl

Bron:  Aktueel Man

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

9 gedachten over “Geld pinnen of goud kopen?”

  1. Het is natuurlijk pure onzin dat de documenten of voorwerpen al dan niet van goud in de kluis van de bank onder het faillissement van de bank vallen.
    Net zo goed als het onzin is dat de waarde van goud vast is. Is m.i./ net zo goed gebaseerd op vertrouwen. Je kunt net zo goed schelpen, koeien of vrouwen als ruilmiddel aanhouden.
    Het beste lijkt me nog om weer een groententuin en /of een varkenskot te exploiteren. Hiervan kun je per slot van rekening eten. Met goud in je mond kom je ook niet veel verder.
    Het interessante is natuurlijk wel dat we nu in Europa geen oorlog ( meer ) hebben.Wel een financieel-economische oorlog waarvan onze pensioenreserves wel de dupe zullen worden en we gezamenlijk op een lager welvaartsniveau zullen uitkomen. Kortom iedereen even arm, behalve de bovenlaag en politici die via belastingroutes zichzelf buiten de brand weten te houden.

  2. De inboedel gaat mee in het faillissement staat er. Strikt juridisch gezien mag je meer rechten hebben, maar of het nu op naam staat of niet, zie maar eens aan je goederen te komen. Je zult vermoedelijk eindigen met een claim op de bank die concurrerend is met die van duizenden andere gedupeerden. Knappe jongen die er meer dan een minimaal percentage achter de komma uit weet te persen.

    “Net zo goed als het onzin is dat de waarde van goud vast is.” Lees ons boek: http://bit.ly/Geldgoudenzilver. Daarin is bijv. een grafiek opgenomen waarin je kunt zien dat je nu met één ounce goud nog steeds evenveel olie koopt als in 1946. De waarde is dus constant. De prijs echter niet. In dollars zien we een enorme stijging. Prijs en waarde, dat zijn hele verschillende zaken.

    “Is m.i./ net zo goed gebaseerd op vertrouwen.” Tuurlijk. Maar wil je nu zeggen dat het na 5.000-6.000 jaar vertrouwen in goud anders gaat worden? De andere genoemde ruilmiddelen voldoen niet of veel minder aan de criteria voor geld die Aristoteles 2000 jaar geleden al opschreef en die nu nog steeds onverkort gelden: draagbaar, vergelijkbaar, houdbaar, deelbaar en schaars.

    “Met goud in je mond kom je ook niet veel verder.” Met euro’s in de mond ook niet. Vooral als de waarde straks verdwenen is. Probeer met euro’s dan nog maar eens te ruilen.

  3. Beste Elmer, ik geef me gewonnen; goud is makkelijker te ruilen dan vrouwen en kamelen of waardeloos geworden eurobiljetten.
    Maar uiteindelijk moet het toch eetbaar/drinkbaar zijn, anders heb je aan je goudstaafjes ook zo weinig in een hete woestijn. Kortom het hangt er maar weer eens vanaf of je liever een gouden munt hebt of een glas water.
    Dus beleg in whisky dan heb je er nog lol van; voldoet aan de criteria van Aristoteles.Ik denk dat ik nu voor een liter whisky uit ’46 méér liter benzine kan kopen dan destijds.
    Blijft over dat een kluisloket bij de bank ( voor zover er nog kluisloketten bestaan?) op naam van de klant staat en afgescheiden is van de activa van de bank.Een curator blijft daar echt wel vanaf,hoor. Wellicht is je bezorgdheid meer richting fiscus ; of denk je dat BOX III alleen maar buiten de tuin op de loer ligt?
    Tenslotte: ik zal nu toch maar dat boek eens gaan lezen….

    Overigens als ik het allemaal goed begrepen heb, kan ik nog even de deflatie afwachten alvorens mijn goudstaven te begraven?

  4. @Mark

    ‘U liegt dat u barst met uw geklets over bankkluisjes’. Toe maar. Je zou kunnen zeggen dat je het er niet mee eens bent of dat een nuance ontbreekt. Maar liegen dat ik barst? Nee, ik geloof niet dat je dat kunt zeggen.

  5. Hallo daar.
    Een collega zeurt me de kop gek,en zegt dat ik een deel van mijn spaargeld moet omzetten in zilver.Liefst munten i.v.m de BTW.Dit ter bescherming van mijn spaargeld,als de Euro een keer omvalt.Hijzelf heeft dit al gedaan.
    En eerlijk gezegd zijn die Lunar,Kookaburra of Libertad wel erg mooi….
    Nu ben ik al een tijdje bezig met dat onderwerp.Maar ik zat meer te denken om met evt Zilver (een deel van) mijn pensioen en/of hypotheek af te schermen.
    Hoe denken jullie er over ? Van die spaarrentes wordt je ook niet vrolijk,en nu gaan beleggen….

  6. Goud koop ik op dit moment niet meer aan, heb mijn eerste baren eind 80er jaren aangekocht toen de goudprijs 350 gulden per ounce bedroeg. Er zit wel een aardig rendement op ik verwacht nog een prijsexplosie omdat heel langzaam aan de handel in goudpapier door het faillisement van MFG.inc begint op te lossen.

    Zilver koop ik tegenwoordig nog wel in, wel in muntvorm maar wel een 999.9 puur.
    Deze vallen onder de btw marge regeling. Kostentechnisch gezien is dit goedkoper dan de inkoop van guldens, rijksdaalders & etcetera.

  7. Elmer Hogervorst

    Dank voor je bericht, Beunhaas. Muntzilver is nog steeds de goedkoopste manier om kleine porties zilver te kopen. De btw-margeregeling is niet van toepassing op beleggingszilver. Btw heeft bij beleggingszilver nl. helemaal niets te zoeken. Dit wordt consequent fout toegepast. Lees ons boek, http://bit.ly/Geldgoudenzilver, daarin wordt het allemaal uitgelegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.