Gratis geldverslaving duurt voort

Met een economisch herstel dat maar niet echt van de grond wil komen, blijven beurzen afhankelijk van goedkoop geld voor hun brandstofvoorziening. In Amerika hebben op 29 en 30 oktober de monetaire beleidsbepalers gezegd dat dit voorlopig zo blijft en ook de nieuwe Fed-voorzitter Janet Yellen zal die lijn voortzetten. In Europa doet ook ECB-voorman Draghi met renteverlaging van een kwartje een duit in het zakje. Voorlopig kan er dus weer opgelucht adem worden gehaald.

James Bullard, president van de regionale Federal Reserve Bank van St. Louis heeft het onlangs in een speech nog eens uitgelegd. Het beleidscomité, de Federal Open Market Commitee, gebruikt twee instrumenten: een beleidsrente van bijna nul gekoppeld aan de belofte die voorlopig laag te houden (forward guidance) en een opkoopprogramma van financiële activa van $ 85 mrd per maand, verdeeld over hypothecaire leningen en staatsobligaties.
Verandering in dit beleid – het beruchte tapering – zal pas gebeuren als de data dat mogelijk maken. Welke data? De data die betrekking hebben op de werkgelegenheidssituatie van de Amerikanen. De twee belangrijkste:

Het werkloosheidspercentage moet substantieel dalen. Het plaatje dat Bullard in zijn speech laat zien is heel suggestief: in december 2014 komt de Amerikaanse werkloosheid uit op 6,5% en dat is precies het doel dat eerst moet worden gehaald.

Maar ook het aantal nieuwe banen, de zgn. non farm payrolls is belangrijk.

Hier zijn meer schommelingen, maar de trend is positief. Het laatste oktobercijfer (niet in de grafiek) van 200.000 geschapen banen versterkt dit.
Echter maandelijks komen tientallen reeksen over de werkgelegenheid beschikbaar. Met name het aantal mensen dat zich helemaal terugtrekt van de arbeidsmarkt, stijgt nog. Maar het is volgens Bullard onmiskenbaar dat de arbeidsmarkt overall gezien verbetert. De Fed wil echter zeker zijn dat er geen terugval komt voordat het beleid minder ruim dan wel restrictiever wordt.

De Europese Centrale Bank gaat – tegen de zin van de noordeuropese landen – mee met deze race to the bottom. Economisch gezien zet de geringe verlaging geen zoden aan de dijk, behalve dat de stijging van de euro t.o.v. de dollar tijdelijk een halt is toegeroepen.

De conjunctuurcijfers die wekelijks over ons uit worden gestort – deze week is de woensdagagenda heel vol – zullen weer afwisselend positief en negatief uitvallen. Maar de boodschap van de monetaire beleidsmakers is duidelijk: wij doen voorlopig niets waarvan de financiële markten kunnen schrikken. Inflatie is geen issue.

Maar aandelenkoersen zijn niet alleen afhankelijk van de FED/ECB, ook de bedrijfswinsten moeten voldoende groei vertonen. En daar ontbreekt het hier en daar aan. Spannende tijden dus voor belegger en vermogensbeheerder.

FJB /17 november 2013

Goedkoop geld blijft voorlopig de norm in Amerika en de eurozone. De werkloosheid daalt in de V.S. maar pas in december 2014 komt het gewenste percentage van 6,5% in zicht.

James Bullard, Fed St. Louis, Janet Yellen, tapering, vermogensbeheer,non farm payrolls, Franke Burink, RVO Vermogensadvies, Nobel Vermogensbeheer, Castanje Vermogensbeheer

2 gedachten over “Gratis geldverslaving duurt voort”

  1. Dit heeft niets met gratis geld te maken. Dit is optimisme ten top, optimisme over economisch herstel. Dan ga je aandelen kopen…., terwijl economie en beurs niets met elkaar van doen hebben. Maar de kudde denkt van wel…en de kudde maakt de trend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.