De gevolgen van hoge energieprijzen voor beleggers

Door de strengere sancties van de EU tegen Rusland is de prijs van Noordzeeolie (Brent) terug boven de $115 per vat. Onze verwachting is dat de olieprijs langer hoog zal blijven. We zien vier gevolgen voor beleggers, die zetten we hier uiteen.

De dreiging
De EU-landen spraken deze week af om voor het einde van het jaar minimaal 90% van alle Russische olie de deur uit te doen. Deze sancties, in combinatie met de OPEC-landen die het aanbod beperkt houden en de Chinese economie die weer op gang komt na corona-lockdowns, leiden tot onze visie. De angst voor een recessie in de Verenigde Staten neemt toe bij de gedachte aan een dieselprijs van $6 per gallon. De Amerikaanse raffinagecapaciteit is structureel laag door het uitblijven van investeringen. De olievoorraden zijn laag, terwijl het driving season (waarin Amerikanen massaal met de auto op vakantie gaan) voor de deur staat. Dit is een bedreiging voor een snelle daling van de inflatie en de winstmarges van bedrijven. Maar het is ook positief voor energieaandelen.

We verbruiken veel minder energie dan in de jaren ’70
Het is opvallend dat een olieprijs van meer dan $100 de wereld niet in een recessie heeft gestort. Dat komt door een sterke afname van ons energieverbruik door sterk verbeterde industriële productieprocessen en een verschuiving van de economie naar de dienstensector. Grootverbruikers Verenigde Staten, Duitsland en China zijn in de afgelopen dertig jaar 62% efficiënter gaan werken.

Energie intensiteit
Energie intensiteit

Europa kent op dit moment de laagste energie-intensiteit, wat een buffer geeft in de huidige energiecrisis.

Vier gevolgen voor beleggers
Onze visie van een olieprijs “hoger voor langere tijd” heeft vier gevolgen voor beleggers.

1. De inflatie in het Westen blijft langere tijd hoog. Centrale banken trappen stevig op de rem, de financiële markten blijven volatiel en het oncomfortabele gevoel van een op handen zijnde recessie blijft bestaan.

2. Beleggingen die een (gedeeltelijk) dekking geven tegen inflatie blijven in de mode. Denk aan grondstoffen en aandelen die een hoog dividend betalen.

3. De vraag naar fossiele brandstof zal versneld afnemen. Overheden gaan nog meer prioriteit leggen bij het ontwikkelen van alternatieve, duurzame energie.

4. Aandelen in de eurozone bieden beleggers enige bescherming tegen recessieangst. Bedrijven die exporteren kunnen profiteren van een lagere eurokoers, een gunstig belastingklimaat voor hernieuwbare energieoplossingen en dus een lager verbruik van fossiele brandstoffen.

Geschreven door Jean-Paul van Oudheusden, eToro’s marktanalist Nederland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.