Beurzen hebben onderkant getest

De werkloosheid is in de Eurozone in september uitgekomen op 10%, hetzelfde percentage als in augustus van dit jaar. Vorig jaar was dit 10,6%, dus de werkloosheid neemt af in de Eurozone. De inkopermanagersindex, het cijfer wat het vertrouwen van de inkopers weergeeft, is in oktober zowel voor de diensten als de industrie gestegen ten opzichte van september. De deflatieangst in de Eurozone begint wat af te nemen door onder andere hogere olieprijzen(al blijven deze volatiel) en matige loonstijging. De producentenprijsindex steeg in september met 0,1%. In Duitsland is de arbeidsmarkt nog steeds sterk met een werkloosheidspercentage in oktober van 6% De inkopersmanagersindex steeg ook hier in oktober ten opzichte van september. In Engeland kwam het hogergerechtshof met de beslissing dat het in werking treden van artikel 50 (de Brexit), eerst goedgekeurd moet worden door het parlement. Dit kan vertragend gaan werken en zou kunnen betekenen dat er een Brexit kan komen met een aantal voorwaarden, een zogenaamde Brexit Light. Ook in Engeland steeg de inkopersmanagersindex in oktober ten opzichte van september.

HIGHLIGHTS US

Het FOMC (Het Federal Open Market Committee) heeft afgelopen week besloten de rente onveranderd te laten in Amerika met 8 stemmen tegen en 2 voor. De arbeidsmarkt wordt steeds sterker in de US en we zien een versnellende economische groei sinds september. Mede hierdoor wordt de kans erg groot dat de Fed de rente in december gaat verhogen in de US. Deze rentverhoging lijkt al in de markt te zijn verdisconteerd. De non farm payrolls kwamen afgelopen vrijdag uit op 161.000 nieuwe banen, en tevens werd het cijfer van de nieuwe banen in september en augustus naar boven bijgesteld. De werkloosheid in de US komt uit op 4,9% in oktober. In Amerika is er tevens sprake van enige loonstijging doordat het steeds moeilijker wordt de juiste mensen voor de juiste banen te vinden, iets wat inflatie in de hand werkt. Tevens werd bekend dat Hillary Clinton niet vervolgd wordt voor de emails, onderzocht door de FBI, nieuws waarop de beurzen gisteren(maandag) direct stegen.

CHINA

De inkopersmanagers index voor de diensten kwam uit in oktober op 52,4 in China, een lichte stijging ten opzichte van september. Tevens werd bekend dat de Chinese autoriteiten een wetsvoorstel gaan doen om het toezicht op het internet te gaan verscherpen. Dit kan buitenlandse bedrijven afschrikken omdat ze dan concurrentiegevoelige informatie moeten gaan delen.

GRONDSTOFFEN

Goud is de afgelopen weken gestegen door zorgen over een eventuele overwinning van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen in Amerika. Verder is olie weer gedaald door het uitblijven van productiebeperkende maatregelen.

RISICOMANAGEMENT EN OUTLOOK WEEK 45

De meeste indices in Europa hebben de onderkant van de tradingranges op weekbasis getest. In Amerika lieten de indices een wat negatiever beeld zien op weekbasis. Als de opleving van afgelopen maandag een vervolg krijgt na winst van Hillary Clinton bij de presidentsverkiezingen zullen wij overwegen winst veilig te stellen door middel van het beschermen van de portefeuilles.

Voor week 45 kijken we onder andere uit naar de industriële productiecijfers in Europa en het consumentenvertrouwen in Amerika.

Dennis Nieuwenhuizen
Partner Helliot Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.