Overstromingen: hoe te beleggen in klimaatbescherming

De wateroverlast in Limburg, België en Duitsland houdt aan breidt zich uit naar het noorden. De minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, heeft de storm omschreven als „een vloed van historische proporties” in een persconferentie in Düsseldorf vrijdag. „De overstromingen hebben letterlijk de grond onder veel mensen weggetrokken”, zei hij. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken zegt tegen weekblad Der Spiegel in zijn hele politieke carrière nog nooit een overstroming met zulke verschrikkelijke gevolgen te hebben gezien.

Laschet noemt de ramp een gevolg van klimaatverandering en benadrukt dat de deelstaat zich verder wil inzetten om uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen. „Klimaatverandering zien we verder niet alleen in Noordrijn-Westfalen of Rijnland-Palts. Dit is een wereldwijd probleem en we hebben dus internationale inspanningen nodig.” Hij herhaalde het plan van de Europese Unie om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.

Het was te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) in de toekomst veel meer rekening zou houden met klimaatrisico’s. Sinds afgelopen donderdag is het officieel: klimaatbescherming wordt een doel van het monetaire beleid. In haar aankoopprogramma onderzoekt het al bedrijfsobligaties op hun klimaatrisico’s. Zo gaan grote beleggers te werk, zoals vermogensbeheerders Blackrock of Allianz Global Investors (AGI).

De kapitaalinvesteringsmaatschappij van de Duitse verzekeringsgroep maakte onlangs bekend dat het haar uitsluitingsbeleid, d.w.z. niet langer investeren in bepaalde beleggingen, wil aanscherpen om dichter bij het doel van netto nul uitstoot van broeikasgassen te komen. Het nieuwe uitsluitingsbeleid onderstreept de inzet voor de strijd tegen klimaatverandering door te voorzien in desinvesteringen in verband met de grootste bron van CO2-uitstoot: steenkool. Daarnaast breidt de nieuwe richtlijn de huidige investeringsbeperkingen voor clustermunitie en antipersoonsmijnen uit door beperkingen in te voeren op andere soorten controversiële wapens.

Duurzaam beleggen is aan de orde van de dag. Ze kunnen aantrekkelijk zijn voor investeerders. Maar de producten zijn niet altijd goed voor het milieu.

De Kritische Belegger heeft een rapport opgesteld en 5 duurzame fondsen en etf’s geselecteerd met een bewezen verleden en/of met hoge verwachtingen voor de toekomst. Het rapport kunt u hier aanvragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.