De toekomst van DeFi in 2022

DeFi (Decentralized finance) of gedecentraliseerde financiering omvat gedecentraliseerde netwerken en blockchains. Het elimineren van tussenpersonen om processen zo transparanter te laten verlopen. DeFi staat al snel onlosmakend verbonden met crypovaluta. De term is in 2018 bedacht door Ethereum ontwikkelaars en partners, maar het concept van een gedecentraliseerd financieel systeem bestaat natuurlijk al langer. Per eind 2021 bedroeg de totaalwaarde van activa gebruikt in gedecentraliseerde netwerken naar schatting zo’n $100 miljard dollar (88 miljard euro).

De voordelen van DeFi
  • Privacy, aangezien veel netwerken anoniem opereren.
  • Snelheid door het elimineren van de tussenpersoon.
  • Toegankelijkheid, het is niet zonder rede dat cryptovaluta razend populair zijn in veel ontwikkelingslanden. Het is simpelweg veel goedkoper om financiële middelen naar verschillende plekken in de wereld te sturen. Zo is Bitcoin in het Midden-Amerikaanse El Salvador al een wettig betaalmiddel.
  • De netwerken zijn doorgaans razendsnel, waardoor binnen een minuut een betaling gemaakt is.
De nadelen van DeFi
  • Sterke fluctuatie in de waarde van de middelen die gebruikt kunnen worden. De recente vrije val van Bitcoin heb je waarschijnlijk wel meegekregen.
  • Fraudegevoeligheid, privacy en anonimiteit zijn een essentieel onderdeel van gedecentraliseerde netwerken. Helaas is dit ook zeer aantrekkelijk voor witwassen en betalingen op de zwarte markt.

Het toekomstperspectief

DeFi zal blijven groeien. Nieuwe spelers zullen de markt betreden en het netwerk zal zich nestelen in meer facetten van het dagelijks leven. Als je wel eens televisie kijkt, heb je het aantal reclames met betrekking tot de blockchain, cryptovaluta of handelsplatformen zien groeien. Dit is een duidelijke indicatie van de acceptatie van de cryptowereld in de Nederlandse maatschappij. Deze trend zet zich elders in de wereld vergelijkbaar voort.

De Metaverse werkt samen met grote spelers in de gedecentraliseerde financiële wereld. Betaling in deze virtuele wereld zullen veelal mogelijk zijn met gedecentraliseerde valuta.

Vorig jaar zagen we de definitieve doorbraak van NFTs. Tegelijkertijd zagen we ook veel kritiek op deze non-fungible-tokens, maar gezien de populariteit zal de kritische belegger zich minstens verdiepen in de werking van dit concept.

Bitcoin haalde in november van vorig jaar een nieuw hoogtepunt van bijna €60.000,-. Na de vrije val van laatst ligt het weliswaar weer ‘slechts’ rond de €38.000,-. Volatiliteit is een zekerheid, maar een interessante investering lijkt ook bijna een zekerheid. Ondanks de enorme crash is een Bitcoin nog steeds meer waard dan aan het begin van 2021.

Over regulatie op de cryptomarkt werd in 2021 veel gesproken. Dit zal het huidige jaar niet minder worden, hopelijk zal 2022 ook zorgen voor de nodige duidelijkheid en kunnen conclusies getrokken worden. Nationale overheden, de Europese Unie en andere internationale organen hebben al vaker aangetoond moeite te hebben met het omvatten van de cryptovalutawereld.

Hoe dan ook zal de trend van internationale erkenning hoogst waarschijnlijk doorgezet worden. Vorig jaar zagen we het eerste land (El Salvador) waar men met Bitcoin kan betalen in het dagelijks leven. Andere landen in vergelijkbare situaties flirten ook met dit idee. De totaalwaarde van DeFi zal wederom stijgen in 2022, nieuwe voorschriften, wetgeving en erkenningen zullen leiden tot een grotere algemene acceptatie.

1 gedachte over “De toekomst van DeFi in 2022”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.