Bitcoin door het dak

De koers van Bitcoin explodeert. De digitale munt tikte gisteren de $2.200 aan. Als je voor zeven jaar geleden voor $100 aan Bitcoins had gekocht, dan waren die nu $75 miljoen waard! Gisteren was ook de verjaardag van een bijzondere gebeurtenis: Op 22 mei 2010 kocht een software-ontwikkelaar twee pizza’s voor 10 duizend bitcoin, op dat moment een obscure virtuele munt. Op maandag 22 mei 2017 zijn diezelfde 10 duizend bitcoin ongeveer 19 miljoen euro waard.

In 2008 ontwikkeld door Satoshi Nakamoto, werd het online betalingssysteem in 2009 geïntroduceerd als open source software. Het idee achter Bitcoin is heel eenvoudig; het gebruikt peer-to-peer technologie, zodat het zonder tussenkomst van een bank of andere autoriteiten kan draaien, waarbij alle transacties alleen door het eigen netwerk verwerkt worden.

Volgens de website heeft Bitcoin een open ontwerp, is het niemands eigendom en wordt het door niemand gecontroleerd. Het is open source technologie waar iedereen aan deel kan nemen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom mensen uit alle lagen van de bevolking hierdoor aangetrokken worden. In Australië, bijvoorbeeld, keren vele inwoners zich momenteel tot ‘digitale munteenheden’, zoals Bitcoins, om zo te investeren in hun toekomst en hun spaartegoeden voor hun pensioen te verdelen.

De koers van de bitcoin is sinds de invoering van de valuta in 2009 nogal grillig. In 2013 brak de cryptovaluta voor het eerst door de grens van duizend dollar. Sindsdien werd de munt door verschillende oorzaken weer een stuk minder waard.

1-maand +80%
3 maanden +99%
Dit jaar +135%
1 jaar +1,804%
5-jaren 44,041%

Source: xe.com

Sinds eind maart is de koers van de bitcoin bezig met een enorme opmars. Steeds meer bedrijven maken het voor klanten mogelijk om met de bitcoin te betalen en mede daardoor neemt de handel in de munt een vlucht. De populariteit van de digitale valuta is ook flink gestegen doordat de bitcoin op 1 april in Japan wettig betaalmiddel is geworden.

Ook in Zuid-Korea wordt de digitale munt steeds populairder. Daarnaast schaffen veel speculanten bitcoins aan in de hoop dat ze nog meer waard worden. Dat zorgt ervoor dat de koers nog verder oploopt, waardoor er nog meer mensen instappen. Het elektronische betaalmiddel is niet onomstreden. De bitcoin kan ook worden gebruikt door criminelen omdat er anoniem mee betaald kan worden.

Gratis Nieuwsalert: wij sturen een e-mail zodra er een nieuw bericht op De Kritische Belegger is gepubliceerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.