Soros bekeerd tot communisme?

Volgens George Soros functioneert de Chinese overheid beter dan de Obama-regering. De tachtigjarige superbelegger, onder meer beroemd vanwege het door hem opgerichte Quantum Fund, neemt niet gauw een blad voor zijn mond. Tijdens een gala dat georganiseerd werd door  de Canadian International Council in Toronto, draaide Soros zijn hand dan ook niet om voor een paar gepeperde uitspraken.

Volgens Soros is er sprake van een ingrijpende machtswisseling tussen de VS en China: “There is a really remarkable, rapid shift of power and influence from the United States to China,”(bron: The Globe And Mail).

Die veranderende verhoudingen hebben ook te maken met de slagvaardigheid van de Chinese overheid, aldus Soros. En slagvaardigheid is nu juist wat de regering Obama volgens Soros mist: “Today China has not only a more vigorous economy, but actually a better functioning government than the United States.” Deze observatie komt natuurlijk niet uit de lucht vallen: president Obama kreeg tijdens de midterm elections een gevoelige afstraffing van de Amerikaanse kiezers. De Democraten verloren hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en moesten ook in de Senaat terrein prijsgeven. Obama’s macht als regerend president is daarmee flink beknot.

Tegenover de democratische dynamiek van de VS staat het nog altijd communistische China. Hoewel er in China verschillende partijen bestaan, heeft de Chinese Communistische Partij feitelijk sinds jaar en dag het alleenrecht binnen het politieke bestel. Als alle neuzen in één richting staan, dan kun je snel schakelen. In dat opzicht heeft beursgoeroe en filantroop Soros dus een punt als hij vaststelt dat China een ‘beter functionerende’ overheid heeft.

Heeft George Soros het communistische model omhelsd? Niet echt. Soros is een kapitalist pur sang, die zijn fortuin vergaarde als belegger. Een vriend van het communisme is hij nooit geweest, integendeel. Soros gaf zijn filantropische instelling de naam Open Society Fund, geïnspireerd op het boek The Open Society and Its Enemies van de beroemde filosoof Karl Popper. Op de website van Georges Soros valt te lezen:

Popper maintained that societies can only flourish when they encourage democratic governance, freedom of expression, a diverse range of opinion and respect for individual rights.”

Niet bepaald de basisbeginselen van een totalitair regime, dus. Voor wie nog twijfelt: in 1990 verscheen een boek van Soros, getiteld ‘Opening the Soviet System’, waarin hij een lans breekt voor de open samenleving en beschrijft hoe de uiteenvallende -communistische- Sovjet-Unie aansluiting zou kunnen vinden bij de Westerse wereld. Een jaar later werd opnieuw een boek van Soros gepubliceerd, wederom met een veelzeggende titel: ‘Underwriting democracy’.

Als George Soros zich positief uitlaat over de Chinese overheid, is dat geen flirt met het communisme. Soros heeft dan ook niet gezegd dat China een ‘betere’ overheid heeft dan de VS, zoals de koppen op sommige beleggingswebsites  suggereerden. Soros sprak over een ‘beter functionerende overheid’.

Soms zit het hem in de details.

Allard Gunnink
CoBeleggen

Disclaimer
Allard Gunnink  is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.