Hoe gaat het met China?

Vooral door de zwakke Europese exportmarkten zal de Chinese economie dit jaar naar verwachting wat minder hard groeien dan we gewend zijn. Dat onderstreept nog maar eens de noodzaak voor de Chinezen om de binnenlandse consumptie aan te zwengelen, zodat de economie een stabieler fundament krijgt. 

De Chinese economie heeft de afgelopen jaren de wereldeconomie op sleeptouw genomen en is die van Japan inmiddels gepasseerd. Beleggers waren onlangs dan ook onaangenaam verrast door de mededeling van de Chinese overheid dat zij in 2012 en de daarop volgende jaren streeft naar een economische groei van 7,5%.

Dat is een stuk lager dan de groei die we van China gewend zijn. Zo lag de expansie vorig jaar op 9,2% en waren in de jaren daarvoor groeipercentages van boven de 10% eerder regel dan uitzondering. Economen gingen voor dit jaar gemiddeld genomen uit van een economische groei van circa 8%. Van een significant verschil is derhalve geen sprake.

Monetaire versoepeling

Toch is het psychologische effect groot. Een vertraging van de Chinese economie maakt beleggers nerveus vanwege de enorme invloed van de Chinezen op de wereldhandel en de grondstoffenmarkten. Voorlopig zal het echter niet zo’n vaart lopen. De overheid streeft dit jaar nog altijd naar een dubbelcijferige groei van de import en export en zal er ook wel voor waken dat de economie niet al te zeer afkoelt.

Zo heeft ze onlangs al de beperkingen op de leencapaciteit van drie van de vier grootste banken in het land versoepeld, nadat de banken in februari minder nieuwe leningen verstrekten dan verwacht. Omdat de inflatie de laatste maanden aanmerkelijk omlaag is gekomen, is er ook meer ruimte ontstaan voor nieuwe stimuleringsmaatregelen.

Handelstekort

Dat laat onverlet dat de export dit jaar waarschijnlijk minder hard groeit dan voorheen. Vooral de vraag uit Europa staat door de moeizame economie onder druk. Aan de andere kant was China ook meer geld kwijt aan olie en andere grondstoffen als koper. Hierdoor sloeg het handelsoverschot vorige maand om in een handelstekort van $31,5 miljard, het grootste tekort in meer dan 10 jaar tijd en een stuk hoger dan economen op voorhand hadden geschat.

Ofschoon een Chinese groeivertraging op korte termijn een negatieve invloed heeft op de wereldeconomie, kan deze wel het proces om tot een meer evenwichtigere groei te komen versnellen. Het land moet immers de binnenlandse consumptie zien aan te zwengelen en zodoende minder afhankelijk worden van de export.

Onevenwichtigheden

Om dit te bewerkstelligen ziet de regering in dat hervormingen noodzakelijk zijn. Zo zal er meer marktwerking in de binnenlandse economie moeten komen en de welvaart eerlijker verdeeld moeten worden. Hierdoor verdwijnen uiteindelijk ook de belangrijkste onevenwichtigheden in de wereldeconomie.

We spreken dan over de ongebreidelde kooplust van de Amerikanen en de beperkte consumptie van de Chinezen, waardoor de Verenigde Staten al jaren een aanzienlijk handelstekort hebben met China. Dit is een doorn in het oog van de Amerikaanse regering die er bij China dan ook op aandringt om de yuan te laten appreciëren.

China vindt de huidige wisselkoersverhouding echter fair, zodat het de komende jaren meer op hervormingen van de binnenlandse economie zal aankomen. Het is voor beleggers wel te hopen dat de transformatie van de Chinese economie niet gepaard gaat met een stevige afkoeling van de economische groei.

Jochem Baalmann
Beleggingsadviseur
Indexus Vermogensbeheer
www.indexus.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.