Afrikaanse reus ontwaakt

In de meeste landen een doodnormale zaak, maar voor Nigeria een absolute primeur: verkiezingen waarbij zowel de aftredende als de nieuwgekozen president niet tot het leger behoort. Pas in april 2007 maakte het olierijke en dichtbevolkte land voor het eerst zo’n machtswisseling mee. En Nigeria, veel geplaagd door corruptie en militaire dictaturen, boekt de laatste jaren langzaam maar zeker vooruitgang. Nu de overheid probeert de economie minder afhankelijk te maken van grillige olieprijzen, ontstaan interessante perspectieven voor beleggers.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat Nigeria een land is met potentie. Sla de lijstjes er maar op na: veruit het hoogste inwonertal van Afrika, waar het de een-na-grootste olieproducent is (na Angola) en mede daardoor de een-na-grootste economische macht (na Zuid-Afrika). Zakenbank Goldman Sachs ziet genoeg kansen voor Nigeria om in de komende eeuw uit te groeien tot een van de vijftien grootste economieën ter wereld. Het IMF voorspelt weliswaar dat de Nigeriaanse economische groei in 2009 uitkomt op 2,7%, de voorgaande jaren ging het steeds om minimaal 6% en ook vanaf 2010 zullen die oude waarden – naar verwachting – weer worden benaderd.

De tijdelijke terugval komt voort uit de gekelderde olieprijs, als gevolg van de financiële crisis. Het is een van de nadelen van de weinig veelzijdige economie, die zijn wortels vindt in de nalatigheid van vroegere militaire bestuurders. In 1966, slechts zes jaar na de onafhankelijkheid, kreeg de voormalige Britse kolonie zijn eerste coup voor de kiezen. De Nigeriaanse oliesector werd het slachtoffer van wanbeheer, leed onder een gebrekkige infrastructuur en bleek een voedingsbron voor corruptie. Pas vanaf 1999 is in Nigeria sprake van structureel democratisch bestuur. Economische hervormingen hebben sindsdien de staatsschuld en inflatie flink teruggeschroefd, terwijl de regering de ergste uitwassen van corruptie probeert uit te bannen.

Wapenstilstand

Onder de in 2007 aangetreden president Umaru Yar’Adua zijn onlangs twee belangrijke stappen gezet. In oktober beloofde de regering 10% van de olie-inkomsten rechtstreeks af te staan aan de verpauperde bevolking van de olierijke Nigerdelta. De lokale rebellenbeweging MEND, die de oliesector sinds 2006 met aanslagen en ontvoeringen probeerde te ondermijnen, kondigde daarop een wapenstilstand aan. Ten tweede vond afgelopen zomer een intensieve operatie plaats van de Nigeriaanse Centrale Bank, die alles uit de kast trok om de financiële sector van het land op te schonen.

Redenen voor Intereffekt Investment Funds om de Nigeriaanse aandelenportefeuille van het Intereffekt Emerging Africa Fonds weer uit te breiden, zegt fondsbeheerder Roy Rus. “In december 2008 hadden we de helft van onze positie verkocht. Geweld, zwakke banken, een lage olieprijs: de risico’s waren te groot.” Banken verstrekten vrij willekeurig leningen aan beursspeculanten en kwamen bij het aanbreken van de crisis in flinke problemen. Sinds de zomer van 2009 worden die praktijken beteugeld en neemt de interesse van buitenlandse investeerders volgens Rus weer toe. “Een aantal fondsen in de Nigeriaanse beursindex voorziet het komende jaar dan ook forse groei.”

Voedingsindustrie en banken interessant

Het Emerging Africa Fonds concentreert zich in Nigeria slechts in geringe mate op olie. Populairder zijn de niet-conjunctuurgevoelige consumentenmarkt (bijvoorbeeld de voedingsindustrie) en bovenal de financiële dienstverlening. Rus: “Banken zijn in Nigeria dé groeimarkt. Kijk naar de beurs, waar zij 70% van de fondsen uitmaken. Daar hebben we onze portfolio dan ook op aangepast.” Wij beleggen momenteel bijna 25% van onze portefeuille in Nigeria. Van dit percentage is 80% belegd in Nigeriaanse banken.

Banken hebben onder zware koersdruk staan in 2008 en 2009, maar de onderliggende fundamenten zijn voor de betere Nigeriaanse banken niet veranderd. Nigeriaanse banken hebben hierdoor een lage koers-winstverhouding (K/W), zeker ten opzichte van de verwachte winstontwikkeling. De K/W voor het boekjaar 2010 ligt voor de sector op 9,7. De verwachte winstgroei voor komend jaar ligt op 20%. De verwachte winstgroei voor de komende twee jaar komt maar liefst uit op ruim 75%.

Naast de bankensector, biedt de groeiende consumentenmarkt mogelijkheden. Nigerian Breweries, een bierbrouwer en Dangote Sugar Refinery, die suiker produceert en raffineert zijn hier voorbeelden van. Met een jonge bevolking, een stijgend gemiddeld inkomen en de trek naar de stedelijke gebieden kent Nigeria een prima uitgangspunt voor verdere groei. Risico’s blijven er natuurlijk ook duidelijk aanwezig. De instabiliteit in de olierijke Niger Delta, de hoogte van de olieprijs (het exportproduct) en de mogelijke onrust ten tijde van komende verkiezingen.

In a nutshell…Nigeria

Met bijna 150 miljoen mensen is de Federale Republiek Nigeria qua inwonertal het achtste land  van de wereld. Er leven zeker 250 etnische groeperingen. De Hausa, Yoruba en Ibo maken  samen zo’n 40% van de bevolking uit. De noordelijke helft van Nigeria is overwegend islamitisch,  het zuiden christelijk. De havenstad Lagos verloor zijn functie als hoofdstad in 1991 aan Abuja,  ‘neutraal’ gelegen in het midden van het land.  Van de beroepsbevolking werkt 70% in de landbouw, 10% in de industrie en 20% in de handel  en (financiële) dienstverlening. De helft van het bruto binnenlands product (bbp) komt voort uit  de olie, plus vrijwel alle (95%) buitenlandse valuta. Nigeria behoort tot de OPEC en is van plan de  bewezen oliereserves te verhogen van 36 naar 40 miljard vaten.

Bevolking: 149,2 miljoen (schatting 2009)
Bevolkingsgroei: 2% (2009)
Taal: Engels (handelstaal), Hausa, Yoruba
BBP: 165,4 miljard US dollar (2009)
BBP per hoofd van de bevolking: 2,199 US dollar (2009)
Inflatie: 12% (2009)
Belangrijke handelspartners: Invoer: China, Nederland, VS   Uitvoer: VS, Brazilië, Spanje.

Frontier Markets Team
Intereffekt Investment Funds

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.