Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zijn de Duitsers te somber over hun economie?

Duitsland staat er economisch niet goed voor. Het land balanceert op de rand van een recessie. De exportsector heeft het moeilijk, maar zeer zeker ook de industrie en in het bijzonder de automobielindustrie. Die laatste heeft niet alleen te lijden van de handelsoorlog, maar ziet ook nog eens een krimp op de o zo belangrijke Chinese markt. De daling van de productie met 9% in de eerste 10 maanden van dit jaar is meteen de belangrijkste verklaring voor de krimp van het Duitse BBP met 0,1% in het 2de kwartaal.

Toch is lang niet alles kommer en kwel bij onze Oosterburen. Zo groeit en bloeit de Bouw. Dankzij de extreem lage rente stoppen miljoenen Duitsers hun geld nu liever in stenen. De groei van de Bouw in september met 1,8% staat in scherp contrast met de krimp van 1,3% in de Industrie. De Duitse economie is er een van twee snelheden. De industrie is in recessie, terwijl de dienstensector bloeit dankzij hoge inkomens en een al even hoge werkgelegenheid.

De discussie in Duitsland spitst zich toe op de vraag hoe lang dit nog het geval zal zijn. Zal de malaise in de industrie uiteindelijk uitwaaieren naar de rest van de economie? Volgens sommige economen is dat nu al het geval. Ze wijzen erop, dat de groei van de werkgelegenheid begint af te vlakken en dat het aantal vacatures daalt.

Onderzoeksbureau IHS Market bevestigt de bange voorgevoelens van de economen. Het vertrouwen in de private sector in Duitsland is naar het laagste niveau gedaald sinds het begin van de financiële crisis. De verwachting is dat de productie van goederen en diensten in 2020 licht gaat dalen en dat bedrijven massaal mensen gaan ontslaan. Dat zou voor de eerste keer zijn in 10 jaar.

Wordt Duitsland weer de zieke man van Europa? Die angst is levensgroot aanwezig en verklaart ten dele de roep om fiscale stimulering om erger te voorkomen. Maar daar zijn de meningen sterk over verdeeld. Zo wijst de Bundesbank erop, dat de benuttingsgraad van de Duitse economie nog steeds erg hoog is. De Duitse minister van financiën, Olaf Scholz, voelt er ook al weinig voor. Hij noemt de Duitse vooruitzichten goed ondanks de problemen in de industrie en ondanks luide protesten van de Duitse Kamer van koophandel. Daar zien ze graag belastinghervormingen en meer investeringen in de infrastructuur. Op die manier kan de naderende neergang tegengegaan worden.

Olaf Scholz denkt echter dat de Kamer van Koophandel te somber is. Hij denkt dat een handelsakkoord tussen China en de VS binnen handbereik is. Als de onzekerheid van de Brexit eenmaal voorbij is, dan komen een aantal onzekerheden voor ondernemers te vervallen. Dan zal het klimaat voor de exportsector vanzelf verbeteren. De minister probeert zelfs te claimen dat het herstel al om de hoek ligt. In september steeg de export met 1,5% en werd het industriële orderboek 1,3% dikker. Dat zijn hoopgevende cijfers die doen vermoeden dat het met de recessie niet zo’n vaart zal lopen. Misschien een fors blauw oog, maar daar zal het dan ook bij blijven. Niet alle Duisters zijn per definitie sombermannen!

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *