Welke richting gaan we?

Onder aanvoering van de uitspraken van de ECB en relatief goede economische data uit de VS zijn de beurzen afgelopen weken behoorlijk hersteld van de lente-dip. De zorgen zijn echter zeker de wereld niet uit. De rente in Spanje en Italië zoekt weer nieuwe pieken en het is wachten op de eerste officiële steunaanvragen van deze landen. Verder zijn de verschillende bedrijfsresultaten redelijk, maar al een stuk minder dan het eerste kwartaal. Dus hoe nu verder? Gaan de geldpersen aan om de PIIGS-landen te helpen? Blijft de Eurozone in tact? En welke consequenties zal dit hebben voor uw beleggingsportefeuille?

Rente

De rente staat in Europa op een historisch dieptepunt. Natuurlijk wordt hierdoor de economie gestimuleerd, maar is dat wel zo? De olie wordt duur betaald door de zwakke euro en dat geldt ook voor veel andere grondstoffen. En op het moment dat de geldpersen aangezet worden kan de rente best eens fors gaan stijgen om de daaruit voortvloeiende inflatie in toom te houden. Ongetwijfeld goed voor de aandelen, maar welk effect heeft dit op uw obligatieportefeuille?

Obligaties

In het laatste decennium is veel vermogen van rechtstreekse beleggingen in obligaties verschoven naar obligatiebeleggingsfondsen. Veel beleggers verwachten van de fondsmanager dat die wel inspeelt op renteschommelingen. Maar daarmee wordt de fondsmanager over het algemeen toch wel overschat. Immers, veel beleggingsfondsen hebben gewoon een thema en dat thema wordt gewoon gevolgd. Wanneer het thema langlopende staatsobligaties is wordt het roer niet ineens omgegooid naar beleggen in kortlopende bedrijfsobligaties. Het vereist dus kennis, maar voornamelijk tijd, om beleggingen bij te houden en aan te passen aan de omstandigheden. Een beleggingsfonds zelf verandert vaak niet van strategie. Als belegger moet je continu keuzes blijven maken.

Aandelen

Ditzelfde geldt ook voor uw aandelenportefeuille. De wereld draait door en uw aandelen worden daardoor beïnvloed. De aandelen van 2004 zijn niet meer de aandelen van 2012. Veel beleggers hebben minder vertrouwen gekregen in de aandelenbeurs, maar is dat wel terecht? De wet van de remmende voorsprong is in werking gezet, de structurele groei zit niet meer in Europa, maar in andere regio’s. En die regio’s doen het wel. Afgelopen jaren hebben regio’s als Afrika, Latijns Amerika en het Verre Oosten het wel goed gedaan, waar Europa steeds verder wegzakt in het moeras. En die trend zet zich hoogstwaarschijnlijk door. Als belegger moet je daarin mee en moet de beleggingsportefeuille daarop aangepast worden. Vasthouden aan de strategie van vroeger betekent achter de feiten aanlopen.

Portefeuille

Beleggers doen er goed aan te bekijken of de beleggingsportefeuille aansluit bij de huidige omstandigheden en klaar is voor morgen. Houd uw portefeuille kritisch tegen het licht en denk na over kansen en bedreigingen, over sterke en zwakke punten en bedenk hoe de portefeuille ingericht kan worden om klaar te zijn voor de toekomst.

Jochem Baalmann
Partner Indexus
www.indexus.nl 

1 gedachte over “Welke richting gaan we?”

  1. Beste Jochem,

    Dank voor je bericht.

    Over obligaties heb ik de volgende vraag: Wat zijn de eerste indicatoren wat you betreft om je obligatie positie te heroverwegen?

    Ik denk dan bv aan:
    – Rente stijgingen, maar mogelijk minder urgent vanwege de schuld situatie.
    – En dreiging van geldpersen. Wat dat laatste betreft is het moment nu wel zo gekomen lijkt me.

    Hoe denk je over Goud als waardevaste defensieve belegging? (Ik zou liever in iets anders investeren maar ik zou het op dit moment niet zo gauw weten..)

    Mvrg,
    hve

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.