Vijf ontwikkelingen die alle beleggers raken

De onderzoeksafdeling van de investeringsmaatschappij Franklin Templeton heeft een onderzoek gepubliceerd naar de langetermijnfactoren die beleggers het komende decennium zullen bezighouden. Onder de naam “Deep Water Waves” worden de lange termijn trends geïdentificeerd waarmee beleggers worden geconfronteerd en die de basis voor de vorming van activaprijzen fundamenteel veranderen.

Volgens Franklin Templeton zullen deze ontwikkelingen de komende jaren alle facetten van de beleggingsportefeuille raken. Vijf “golven” worden in het bijzonder benadrukt:

1. “De demografische golf”: de wereldwijde groei zal in de volgende generatie afnemen tot een waarde onder de langetermijntrend. De bevolking van de landen die de afgelopen twee decennia de wereldwijde economische groei hebben aangestuurd, is aan het vergrijzen. Tegelijkertijd wordt immigratie aan banden gelegd omdat het anti-immigratiesentiment in veel landen aanhoudt of zelfs toeneemt. Dit zal ook een aanzienlijk negatief effect hebben op lage-inkomenslanden die afhankelijk zijn van geldovermakingen.

2.”De technologische golf”: het volgende decennium zal een hausse zien in investeringen in innovatie in alle sectoren. Dit geldt zowel voor de private als de publieke sector, waarbij een groot deel van deze investeringen niet alleen om economische redenen, maar ook om geopolitieke redenen wordt gedaan.

3. “De golf van schulden”: De spanning tussen inflatie en deflatie zal voortduren, maar de berekening is veranderd. Op de langere termijn zal het beheersen van de inflatie voorrang krijgen op economische groei, maar de oplossing zal per land of regio verschillen. Corona heeft de ongelijkheid in veel landen vergroot; herverdelende belastingen zullen een wereldwijde prioriteit zijn, economische experimenten zullen worden geprobeerd en de grote regering is terug.

4. “De geopolitieke golf”: geopolitiek zal de komende tien jaar hun impact op de beleggingsresultaten vergroten naarmate de confrontatie tussen de VS en China escaleert. Voor Franklin Templeton is cyberoorlogvoering het meest waarschijnlijke scenario. De versnippering tussen landen en regio’s zal toenemen. Na de pandemie kunnen rijke landen worden gedwongen hun verplichtingen aan multilaterale organisaties zoals de Wereldbank te hernieuwen. Maar de ontwikkelingskloof blijft en groeit, zodat de migratiedruk aanhoudt.

5.”De golf van klimaatverandering”: Klimaatverandering zal de spanningen aan de grenzen steeds meer doen toenemen, de landbouwproductie bedreigen en de sociale spanningen in veel regio’s verhogen. Dit proces vergroot ook de bestaande kloof binnen de landen: bijvoorbeeld stad versus land, kolenregio versus zonneregio.

Benut wereldwijde kansen
Bedrijven zullen op veel niveaus de druk voelen om te veranderen – van toenemende concurrentie om werknemers en investeringen in technologische innovaties tot steeds strengere wetgeving tegen de achtergrond van klimaatverandering en geopolitieke spanningen. Managers zullen daarom een ​​breder scala aan vaardigheden en ervaring nodig hebben om succesvol te zijn.

Volgens Franklin Templeton moeten de rendementsverwachtingen, de volatiliteit en het algemene risicobeheer vanuit het oogpunt van assetallocatie opnieuw worden bekeken. Als de rentetarieven bijvoorbeeld langer laag blijven, kan het selecteren van geschikte veilige haveninvesteringen een creatiever gebruik van wereldwijde opties buiten het thuisland van de belegger vereisen, aldus het bedrijf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.