Slim instappen…bracket orders!

Het lijkt zo makkelijk. Je wordt langs alle kanten bestookt met koop en verkoop adviezen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een theorie voor te vinden. Of het nu fundamenteel of technisch is, of het in de sterren te lezen is of omdat een goeroe het op televisie roept. Als je geld wilt verdienen op de beurs, dan zijn er voldoende tips te vinden om je aan vast te houden…. maar dan?

Murphy

Wat te doen als je niet weet of het een goed in- of uitstapmoment is. Stel je koopt een aandeel en het zakt vervolgens 10% weg. Of je koopt nog even niet en het aandeel stijgt 10%. Iedereen kent het probleem van timing, zeker dhr. Murphy. De Wet van Murphy luidt “Als er meer dan één manier is om een taak te doen en één van die manieren zal in een ramp resulteren, dan zal iemand het zo doen”. Als u het gevoel heeft dat u dat wel eens kan zijn, dan heb ik de volgende timing tip.

Timing Tip

Om er voor te zorgen dat je op een slimme manier toch je order uithandelt kun je de order in tweeën delen. Je voert eerst de ene helft uit en maakt daarna gebruik van een bracket order, of een “One cancels the other order” voor de ander helft. Dit is voorwaardelijke order. Je geeft een bandbreedte op om een effect tegen een bepaalde hogere en lagere koers te handelen. Het is een geavanceerde effectenorder. Het gaat als volgt in zijn werk:

Voorbeeld: Stel je wilt 1000 aandelen KPN kopen.

De koers is bijvoorbeeld 11 euro en je verwacht dat KPN naar de 14 euro stijgt binnen middellange termijn. Je koopt 500 aandelen gelijk tegen 11 euro en legt de andere 500 aandelen in om te kopen met een bracket order. Je dient dan een bandbreedtes aan te geven van de niveaus waarop je wilt handelen, bijvoorbeeld een bandbreedte van 1 euro naar boven en naar beneden.

KPN 6 mei 2010
KPN 6 mei 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Er zijn dan 2 mogelijkheden:

  1. Als de koers eerst wegzakt en 10,00 euro aantikt dan krijg je de andere helft lager in bezit en heb je een gemiddelde koers van 10,50 euro betaald. De andere order vervalt.
  2. Een andere mogelijkheid is dat de koers niet meer zakt en doorstijgt naar 12,00 dan krijg je de andere helft binnen op 12,00 euro. Je hebt dan een gemiddelde prijs betaald 11,50 euro. De andere order vervalt.

Conclusie

Om het psychologische spel te spelen van de juiste timing van het aankoopmoment kun je gebruik maken van een bracket order. Je voorkomt daarmee dat je niet niets doet en eventueel winst mist. En je zorgt ervoor dat je gemiddelde aankoopprijs lager is als de koers eerst nog even weg zakt. Mocht je het toch goed gezien hebben en de koers stijgt dan koop je op een hoger niveau stukken bij en ligt de gemiddelde aankoopprijs onder de huidige koers.

Je kunt voor het verkopen van een positie dezelfde truc toepassen.

Drs. ing Alain E. de Haas
Managing Director Helliot
http://www.helliot.nl/

2 gedachten over “Slim instappen…bracket orders!”

  1. Geachte,

    Het voorbeeld dat je geeft stemt geenszins overeen met de definitie van bracket orders zoals je die bij Google kunt vinden, waarbij een bracket order na een kooporder een omgekeerde order is – een verkooporder – bij het behalen van een koersdoel of bij het zakken onder een stoploss.

    Colombus

  2. Met een bracket order kun je meerdere kanten op!

    De definitie van Binckbank:
    ———————————
    Bracket-limiet

    Als de koers boven of onder een bepaald niveau komt (de conditie is een bandbreedte) dan wordt de bijbehorende – door u opgegeven – order verzonden naar de beurs.
    ———————————
    Een bijbehorende order kan zowel een koop als verkooporder zijn!
    In mijn voorbeeld koop ik eerst de ene helft tegen de actuele koers, en vervolgens leg ik een bracket-limiet in waarbij een tweede koop order wordt ingelegd.

    Afgelopen dagen was ideaal om op lagere niveau’s stukken bij te kopen d.m.v. een bracket limiet.

    Succes.
    (p.s. niet alles geloven wat gedrukt staat of op het internet te vinden is)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.