Wanneer begin je je rijk te voelen?

Tijdens de coronacrisis is het wereldwijde vermogen toegenomen. Maar de cruciale vraag voor zowel miljonairs als bankiers is: wanneer begin je je rijk te voelen?

De rijken werden vorig jaar nog rijker. De grote Zwitserse bank Credit Suisse weet zelfs hoeveel tot op de komma: volgens haar “Global Wealth Report” steeg de wereldwijde rijkdom met 7,4 procent tot een totaal van 418.300 miljard dollar. De toename was niet evenredig. In Afrika en Latijns-Amerika bijvoorbeeld daalde het vermogen per hoofd van de bevolking gemiddeld, terwijl het in Europa en de VS met dubbele cijfers toenam .

De pandemie had op de financiële markten een negatieve impact op korte termijn’, stelt de econoom Anthony Shorrocks die het rapport schreef. ‘Tussen januari en maart 2020 ging 17.500 miljard dollar aan gezinsvermogen verloren. Maar een groot deel van die verliezen was eind juni alweer goedgemaakt. In het tweede halfjaar zagen we het vermogen zelfs snel toenemen. Daardoor lijkt de vermogensontwikkeling in 2020 volledig losgekoppeld te zijn van de economische malaise die het gevolg was van de coronacrisis.’

Financieel geluk vanaf $ 1,7 miljoen

In dit opzicht – en tot grote vreugde van professionele vermogensbeheerders – kon zelfs het verraderlijke coronavirus de trend naar meer vermogen niet doorbreken. Interessant is dat de meeste rapporten over de rijken de vraag onbeantwoord laten of miljonairs zich ook miljonair voelen. Zowel voor statistici als voor bankiers zou de vraag of dit gevoel voortkomt uit een bepaald ‘vermogen’ zeer relevant zijn. De drempel naar rijkdom, om zo te zeggen.

In feite is de sector al verkend, meest recentelijk door de Amerikaanse fondsengigant Charles Schwab. In hun “Modern Wealth Survey” in 2020 verklaarden respondenten dat het 2,6 miljoen dollar kost om je rijk te voelen. Goedkoper zijn ‘financieel geluk’ voor 1,7 miljoen en ‘welzijn’ voor 934.000 dollar.

Slechts één op de tien miljonairs denkt er zo over

Zoals dezelfde enquête voor 2021 laat zien, zijn de drempels nu daadwerkelijk gedaald – Amerikanen kunnen zich nu rijk voelen vanaf 1,9 miljoen dollar. Maar een studie, ook uitgevoerd in de VS door de Ameriprise-bankgroep, kwam in 2019 tot de conclusie dat slechts 13 procent van de ondervraagde miljonairs zich rijk voelde – wat de welvaartsdrempel van Charles Schwab weer in perspectief zou plaatsen.

In plaats daarvan is het duidelijk dat je rijk voelen een vluchtig doel is. Zoals het persbureau Bloomberg beschreef, biedt dit op zijn beurt de mogelijkheid om jezelf op dat gevoel te trainen. Volgens het rapport kan dit worden gedaan door slechts drie dingen in acht te nemen:

1. Bepaal niet het salarisdoel, maar de levensstijl

Ook in Nederland zijn er grote financiële verschillen als het gaat om de keuze waar je gaat werken, waar je gaat wonen en of je een gezin kunt betalen. Daarom is het zinvol om te bepalen welke levensstijl u zich wilt veroorloven. Het geheim is natuurlijk om het doel enigszins in de buurt te brengen van wat haalbaar is. Maar eerst bedenken wat ons gelukkig maakt en daarnaar toe werken is veel productiever dan constant de spot drijven met de volgende loonsverhoging of de nog lucratievere investering – en vaag hopen dat je geluk zult vinden.

2. Wen aan de manusje-van-alles

Wat hij heeft, wil hij niet, en wat hij wil heeft hij niet: dit is wat er gebeurt met de manusje-van-alles in kinderrijmpjes. En de overgrote meerderheid van de volwassenen wanneer ze iemand in hun omgeving ontmoeten die nog rijker en gelukkiger lijkt dan zijzelf.

Het resultaat is vaak ontevredenheid, ook op financieel gebied. Een miljonair voelt zich als plankton onder miljardairs. Een beetje rust is vereist, evenals de toewijding aan je eigen levensstijl.Het komt niet zelden voor dat de mooie verschijning van de buurman niet meer is dan dat: een verschijning.

3. Reserve voor moeilijke tijden

Een andere (mentale) vijand van geluk is angst voor verlies. Dit kan diep geworteld zijn in ervaringen uit de kindertijd of in tegenslagen en crises die men als volwassene heeft moeten doorstaan. Dit kan ertoe leiden dat men steeds meer rijkdom vergaart, in de angst dat dit hem morgen zou kunnen worden ontstolen.

Hoewel dit in bepaalde delen van de wereld zelfs voor de superrijken een realiteit is, is de angst voor verlies vaak overdreven. In ernstige gevallen kan therapie helpen. Anders is gedegen financieel advies inclusief provisie aan te raden. En het is zeker geruststellend als er ergens nog een nestje klaar ligt voor moeilijke tijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.