Mijd narcisten!

Klopt uw vermogensbeheerder vaak op de borst? Plaatst hij/zij selfies op sociale media zoals Twitter en Facebook? Dan is het beter om als belegger een dergelijke narcist te mijden. U kunt dan overwegen om met een andere vermogensbeheerder in zee te gaan. Dat schrijft Bronwyn Nortje op de website Rand Daily Mail.

Klassieke kenmerken van narcisten zijn een groot vertrouwen in zichzelf, een gebrek aan empathie en een geloof in de eigen superioriteit. Er zijn aanwijzingen dat narcisten slechte beleggers zijn. Zij zijn namelijk geneigd te beleggen in risicovolle aandelen. Gecombineerd met hun zelfingenomenheid kan dat leiden tot verlies.

In het onderzoek dat zij aanhaalt werden twee studies gebruikt. In de eerste studie werd aan proefpersonen gevraagd om te kiezen tussen vier hypothetische aandelen die onderling verschilden in beweeglijkheid en in het twee onderzoek werd gevraagd om een hypothetische beleggingsportefeuille te beheren. Het bleek dat narcistische persoonlijkheden kozen voor meer volatiele aandelen en de portefeuille veel slechter beheerden.

Ook lijkt het erop dat narcisten bijgedragen hebben aan de mondiale financiële crisis. Zij belegden namelijk een groter deel in aandelen dan obligaties en de gekozen aandelen waren meer volatiel.

Wat narcisten aanzet tot meer risicovol gedrag is sterk gemotiveerd door de mogelijkheid van een beloning dan de kans op verlies. In normale situaties is de angst voor verlies een veel krachtigere factor bij beleggen. In 2008 schreef ik: ““De angst om geld te verliezen is een krachtige factor in de beleggingswereld”

Voor narcisten lijkt het juist andersom te gelden. Het vooruitzicht van een grote som geld als beloning spoort hen tot het nemen van grotere risico’s en remt hen minder. In psychologische termen wordt dit wel als de “approach motivation” genoemd, de motivatie om een bepaalde positieve stimulus te bereiken. Zij zijn niet blind op de risico’s maar geloven niet dat dit hen zal overkomen. Ook in de casino’s zijn zij degenen die het grootste risico nemen. Het onderzoek lijkt er ook op te wijzen dat narcisten oververtegenwoordigd zijn in de top van het bedrijfsleven.

Narcisten kunnen ook voor veel rijkdom zorgen. Mensen die weinig risico’s nemen zullen ook weinig bereiken. Heel angstige mensen zullen altijd verliezen omdat het leven eenmaal eindig is. In de juiste marktomstandigheden kan risicovol gedrag leiden tot winsten op de beurs. Daarnaast is het afhankelijk van uw eigen omstandigheden.

Het is wel raadzaam te kijken naar het gedrag van uw vermogensbeheerder en of dit wel bij u past. Doorgaans handelt een rustige en bescheiden persoon minder waardoor de transactiekosten lager liggen en dit is uiteindelijk een belangrijke factor voor uw rendement. Wij hebben een handelssysteem begin dit jaar gelanceerd die slechts gemiddeld 9 signalen per jaar geneert!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.