Koopt u liever aandelen “te laat” dan “te vroeg”?

Veel beleggers kijken met ongeloof naar het vorige koersherstel en ergeren zich eraan dat ze niet op het (vorige) dieptepunt hebben gekocht. Een onderzoek van UBS bewijst nu echter dat de meer aarzelende beleggers gelijk hebben.

In principe is het een goed idee om de aandelenmarkt te betreden na een sterke daling van de totale markt, zoveel is duidelijk. “Koop wanneer de kanonnen donderen. Verkoop wanneer de violen spelen” is een beroemd citaat van Carl Mayer von Rothschild. De Amerikaanse sterbelegger Warren Buffett koopt ook het liefst nadat de koersen op de algemene markt zijn gedaald.

In de praktijk is het niet makkelijk om te bepalen wanneer je moet kopen en verkopen. Wij hebben een beleggingsrobot ontwikkeld die voor ons dat werk doet. U kunt ook deelnemen en daarmee profiteren van de kansen in de markt. Vraag hier de gratis brochure aan.

Het is echter ook zo dat het in de praktijk simpelweg niet mogelijk is om precies te bepalen wanneer de totale markt zijn dieptepunt heeft bereikt. Theoretisch en vooral achteraf is het natuurlijk glashelder waar en waarom de markt draaide. En natuurlijk zullen sommige beleggers precies op de bodem kopen. Maar dat heeft meestal meer met toeval en geluk te maken dan met een goed onderbouwde analyse.

De kunst is om in realtime te beslissen of de markt al een dieptepunt heeft bereikt of “er komt nog meer”. Heel wat beleggers kijken momenteel met ongeloof naar het het vorige koersherstel en zijn boos dat ze niet op het vorige dieptepunt hebben gekocht.

Deskundig commentaar op aandelen Beter "te laat" kopen dan "te vroeg"?

 

Maar hoe moeten beleggers zich eigenlijk gedragen bij een grote koersdaling? Moeten ze bij de eerste kans op een rally weer in de markt springen, of moeten ze aarzelen en even wachten? Jason Draho, hoofd asset allocatie voor Amerika bij UBS Global Wealth Management, heeft deze vraag onderzocht.

De analist evalueerde de koersontwikkeling van de laatste 14 berenmarkten voor een studie, elk voor een periode van 18 maanden die de zes maanden voor elk dieptepunt en de twaalf maanden erna omvat. Draho vergeleek vervolgens het hypothetische rendement van een belegger die zes maanden voor de bodem aandelen bezat en deze gedurende de hele periode tot 12 maanden na de bodem aanhield, met een belegger die zes maanden na de bodem de markt betrad.

De resultaten van het onderzoek zijn ondubbelzinnig: in negen van de 14 meest recente berenmarkten presteerde de belegger die zes maanden na de bodem terugkeerde naar de aandelenmarkt beter dan de belegger die zes maanden voor de bodem aandelen bezat.

Met andere woorden, het loont meestal om aarzelend te zijn en alleen te kopen wanneer de prijzen weer omhoog gaan, in plaats van te kopen wanneer de prijzen nog steeds in een neerwaartse trend zitten. (Natuurlijk komt het beurs gezegde ” Grijp nooit een vallend mes ” in me op).

In de praktijk is er echter een andere variant die niet is onderzocht in het UBS-onderzoek: gespreide invoer. Aangezien je sowieso niet precies de bodem van een marktbeweging gaat vangen, is het logisch om op een bepaald moment niet helemaal terug de markt in te gaan, maar meerdere keren alleen kleinere tranches te kopen. Zo bereik je gegarandeerd niet precies het dieptepunt, maar behaal je hoogstwaarschijnlijk een goed resultaat, mits je de nodige uithoudingsvermogen hebt.

Bron:Oliver Baron

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.