Is het tijd om te kopen en vast te houden?

Veel beleggers ontdekken momenteel de aandelenmarkt voor zichzelf – en willen graag een ETF kopen. Maar hoe moet u investeren? Is kopen en vasthouden het nog waard ?

Koop een ETF en bewaar deze voor de lange termijn. Hoe buy-and-hold werkt, staat in principe al in de naam van de investeringsstrategie. Het basisidee kan het beste worden verklaard door onderscheid te maken tussen markttiming- en aandelenselectiestrategieën.

Terwijl market timing-strategen proberen de markt te verslaan door het ‘optimale’ instappunt te kiezen, concentreren beleggers zich bij aandelenselectie op het vinden van aandelen die beloven het beter te doen dan de markt. Ze kopen dus geen ETF, maar investeren liever in individuele bedrijven in de index.

Beursgoeroes

Zelfs als de buy-and-hold-benadering een beetje saai klinkt, is het een veelbelovende investeringsstrategie, vooral voor langetermijnbeleggers die hun vermogensopbouw willen baseren op auto-pilot. Deze investeringsstrategie vindt zijn oorsprong in het werk van de econoom Benjamin Graham.

In zijn boek “The Intelligent Investor” legt hij uit dat te veel handelen en een instap op het verkeerde moment een blijvende negatieve invloed hebben op het investeringssucces. De legendarische investeerder André Kostolany heeft dit ook ingezien. Zijn gezegde “heen en weer maakt zakken leeg” wordt vandaag de dag nog steeds in gespecialiseerde kringen gebruikt om de nadelen van actief handelen op te helderen.

Ook grote investeerder Warren Buffet (Berkshire Hathaway) opereert volgens dit uitgangspunt. Alle drie beleggen ze in individuele aandelen die volgens hen ondergewaardeerd zijn in de markt. Om deze reden worden ze ook wel waardebeleggers genoemd. Op de vraag hoe lang de aandelen het beste kunnen worden aangehouden, antwoordde Buffet ooit: “Best forever”. De beurslegende adviseert nu ook beleggers: Koop beter een ETF!

John Bogle breidde de toepassing van de beleggingsstrategie voor het eerst uit naar indexfondsen. Beleggers zouden niet in individuele aandelen moeten beleggen, maar idealiter de algemene markt volgen en breed diversifiëren. Op lange termijn zullen de rendementen op de aandelenmarkten aansluiten bij de economische ontwikkeling. Om deze reden is er een gebrek aan rationele redenen om in individuele aandelen te investeren en te wachten op het “optimale” instappunt. Beleggers moeten passief beleggen en een ETF kopen . Deze aanpak helpt de kosten te minimaliseren en marktrendementen op de lange termijn te behalen.

De strategie sloeg snel aan en is de reden voor de wereldwijde groei van Exchange Traded Funds (ETF’s). Bogle heeft ook Vanguard opgericht , een van de grootste aanbieders van indexfondsen ter wereld. Talrijke studies (meest recent Standard & Poor’s) bewijzen ook de voordelen van passieve beleggingsstrategieën. Actieve fondsbeheerders zijn op de lange termijn steeds minder in staat de markt te verslaan. De hoge kosten die in rekening worden gebracht voor actief beheer leveren dan ook geen toegevoegde waarde op.

Een grote uitdaging

Als de portefeuille eenmaal is samengesteld, wordt deze alleen gebruikt voor volgende aankopen. Veel mensen zijn echter onderhevig aan cognitieve vooroordelen bij het investeren van geld. Als de financiële markt in een neerwaartse trend zit, schrikken velen ervan terug om verder te investeren of vast te houden aan investeringen. Zelfs in de opwaartse trend worden winsten vaak gerealiseerd om je in “veronderstelde” veiligheid te voelen.

Of ze vertrouwen blindelings op de voorspellingen van analisten en bankadviseurs die regelmatig in de media verschijnen. Dit leidt meestal tot een cyclisch investeringsgedrag, waarbij beleggers veel geld achterlaten voor markttiming en ordervergoedingen .

Dit impulsieve gedrag is van menselijke aard. De behoefte aan veiligheid verstoort onze perceptie. We missen ook een gevoel voor fundamentele wiskundige relaties, zoals samengestelde rente. 

Waarom kopen en vasthouden loont zeker

De DAX- rendementsdriehoek, die jaarlijks wordt gepubliceerd door het Deutsches Aktieninstitut (DAI), toont het jaarlijkse gemiddelde rendement dat beleggers zouden hebben behaald vanaf het respectieve jaar van toetreding tot de verkoop. Over de afgelopen 50 jaar behaalde de DAX een gemiddeld rendement van 7,3 procent .

Wat hier spannend is, is het rendement afhankelijk van de investeringsperiode. De meest voorkomende beleggers leden verlies als ze hun beleggingen binnen een jaar verkochten. Hoe langer de periode, hoe minder verliezen er waren. Van de 50 mogelijke perioden van 1 jaar resulteerden er 13 (26 procent) in een verlies voor beleggers. Bij een investeringsperiode van minimaal 10 jaar staan ​​er maar 2 (4,9 procent) periodes in het rood. Uiterlijk na 13 jaar investeren zaten alle investeerders in de winstzone , ook al waren ze op het slechtste moment binnengekomen

Deze statistieken tonen duidelijk aan dat een lange termijn van 10 jaar of meer ideaal is. Hoe langer investeerders belegd blijven, hoe kleiner het risico om geld te verliezen. Dit inzicht kan overigens prachtig worden toegepast op de Amerikaanse markt ( S & P500 Index ) en zelfs de wereldmarkt ( MSCI World Index ), waar de statistieken op elkaar lijken. Wie een ETF wil kopen, moet ook rekening houden met deze indices.

Verwacht rendement op een buy-and-hold-portefeuille

Gerd Kommer beschreef verschillende risico / rendementscenario’s in zijn boek “Soeverein beleggen met indexfondsen, indexcertificaten en ETF’s”.

Portfolio 1 Portfolio 2 Portfolio 3 Portfolio 4 Portfolio 5
% risicovrije investering 10% 30% 50% 70% 90%
% Wereldportefeuille 90% 70% 50% 30% 10%
maximaal verlies 22% 17% 9% 6% 2%
verwacht rendement pa 8,7% 7,5% 6,1% 4,6% 3,1%
aanbevolen Minimale investeringsperiode tien jaar 8 jaar 6 jaar 3 jaar 2 jaar
Bron: Investeer vol vertrouwen met indexfondsen, indexcertificaten en ETF’s

Conclusie: Buy-and-hold is geschikt voor deze investeerders

Buy-and-hold-strategieën zijn tot nu toe zeer effectief gebleken. Vooral de implementatie met goedkope indexfondsen, zoals die ooit door John Bogle zijn geïntroduceerd, levert blijvende goede resultaten op. ETF’s kopen is op lange termijn de moeite waard. Door de hoge mate van diversificatie kunnen beleggers respectabele rendementen behalen en rijkdom opbouwen.

Markttiming en aandelenselectie leiden zelden tot een outperformance in vergelijking met de marktindex. In deze gevallen is het succes vaak gebaseerd op veel voorkennis, die de meeste investeerders niet of niet te laat weten.

Om deze reden moeten beleggers de verstandige route nemen en hun investeringen op auto-pilot zetten met behulp van ETF’s die in aanmerking komen voor spaargeld . Tegenwoordig is dat al mogelijk vanaf € 25, – en daarom kent deze investeringsstrategie nauwelijks grenzen. Met name jongeren kunnen al vroeg vermogen opbouwen en profiteren van het samengestelde rente-effect. Het is ook belangrijk bij een buy-and-hold-strategie: diversifieer over verschillende activaklassen en controleer regelmatig de weging.

Bron: Carlos Link-Arad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.