Wat is beter? ETF’s of actieve fondsen ?

In een Morningstar-onderzoek werd gekeken naar gebieden waar de meeste ETF’s goed presteren en waar ze achterblijven bij actief beheerde fondsen.

Meer en meer beleggers wereldwijd erkennen nu de voordelen van ETF’s. Met een enkele investering kunnen beleggers veilig, transparant en kosteneffectief beleggen in verschillende financiële activa. Zo kan passief belegd worden in de wereldwijde index MSCI World met meer dan 1.600 aandelen. Bovendien zijn ETF’s elke handelsdag verhandelbaar, dwz om te kopen en te verkopen. Hoge administratieve kosten of verkooppremies worden geëlimineerd, evenals potentiële prestatievergoedingen voor actieve fondsen.

Als gevolg van deze voordelen wordt nu ongeveer $ 5,62 miljard geïnvesteerd, volgens het ETP Landscape Quarterly Report voor de twee kwartalen van 2019. In de VS is nu ongeveer 40 procent verantwoordelijk voor passieve beleggingen. In Duitsland zijn er al 18 procent. Dit jaar ging meer dan € 82 miljard aan passieve activa naar instromen – meer dan twee keer zoveel als actief beheerde fondsen. En het aantal ETF-spaarplannen van directe spaarbanken in Duitsland overschreed de magische limiet van een miljoen in de zomer van 2019.

ETF’s lopen vaak voor

Zoals vele studies bewijzen, presteren ETF’s vaak beter simpelweg vanwege hun lage kosten. Het ratingbureau Morningstar voert ook regelmatig prestatiestudies uit. In een recent kort onderzoek door Ali Masarwah wilde Morningstar nu precies weten waar ETF’s hun kracht spelen en in welke actieve fondsen. Vooral ETF’s op grote liquide markten en blue chips uit de VS, Azië, Europa (bijvoorbeeld Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland ) of zelfs de opkomende economieën behaalden een duidelijk beter rendement ten opzichte van actieve fondsen. En het is in deze markten dat het meeste beleggersgeld wordt belegd in ETF’s. De ETF’s doen het ook goed op de grote obligatiemarkten.

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat ETF’s op zichzelf niet beter zijn dan actieve fondsen, voor diegenen met knowhow van de fondsbeheerders, vooral in minder liquide en minder transparante markten. Dit geldt met name voor ETF’s op aandelen van meer exotische landen zoals Vietnam, Griekenland of Turkije, maar ook van China, India of Brazilië. Fondsbeheerders konden ook hun sterke punten tonen in het geval van aandelen van kleinere bedrijven, die minder transparant zijn vanwege lagere balansvereisten. Dit geldt bijvoorbeeld voor small caps uit Japan, Groot-Brittannië, Zweden of de opkomende markten wereldwijd.

Het resultaat kan worden samengevat onder de vuistregel. In de grote, liquide markten tonen ETF’s hun kracht, hoe kleiner of exotischer de markten, hoe sneller goede fondsbeheerders hun knowhow goed kunnen gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.