Profiteren van handelsoorlogen

Vorige week kondigde president Trump aan dat vanaf 10 juni de VS een tarief van 5% opleggen aan alle geïmporteerde goederen van Mexico, als vergelding voor een waargenomen instroom van mensen zonder papieren over de zuidelijke grens tussen de VS en Mexico. Op het laatste moment werd de maatregel omdat Mexico toezegde om strenger aan de grens de controleren.

In mei verhoogde Amerika de invoerrechten tot 25% op ongeveer $ 200 miljard aan Chinese goederen in mei. Trump verklaarde onlangs nog dat hij bereid zou zijn om de reikwijdte van de Chinese tarieven met nog eens $ 300 miljard te verhogen.

Afgezien van het feit of tarieven een goed handelsbeleid zijn, zullen langdurige tarieven drastische gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie, omdat bedrijven gedwongen worden hun prijzen te verhogen om hogere prijzen voor grondstoffen te compenseren.

Wat slecht is voor de Amerikaanse consument kan echter goed zijn voor ETF-beleggers.

Eerder deze week vond de tijdige lancering plaats van een nieuwe ETF die specifiek is ontworpen om te profiteren van een langdurige tariefgevecht: de Innovation α Trade War ETF (TWAR) (koers: $26,40″).

Beoordeling van ‘government patronage’

TWAR, dat globale grote en middelgrote ondernemingen volgt, hanteert een tweeledige benadering van aandelenselectie: niet alleen evalueert het bedrijven op basis van hun intellectuele eigendom, gebruikt het de eigen “Innovation α” -methodologie, het beoordeelt ook potentiële onderdelen op hun vermogen om een ​​handelsoorlog te weerstaan.

Om dit te bepalen, analyseert de adviseur gegevens van de Amerikaanse overheid en internationale handel over door de overheid gesponsorde bedrijven, overeenkomsten voor technologieoverdracht en joint ventures, en beoordeelt zo het niveau van ‘overheidsmecenaat’ van elk bestand.

De stelling is dat bedrijven met overheidscontracten, subsidies en andere voordelen meer steun zullen hebben in een langdurig handelsgeschil en beter zullen presteren dan hun collega’s.

Het is echter onduidelijk of die stelling in de praktijk wel klopt. TWAR’s topbedrijven zijn General Electric  (2%), Cisco Systems (2%) en IBM (1%) – waarvan er twee de afgelopen maand slechter presteerden dan de bredere S & P 500-index sinds de Chinese tarieven werden verhoogd naar 25%:

Bron: StockCharts.com ; gegevens vanaf 5 juni 2019

TWAR versus PLCY

TWAR is ontworpen om alleen in te spelen om handelsoorlogen. De Amerikaanse Alpha AlphaFab (PLCY) , is breder van opzet waarvoor de handelsoorlog slechts een van de vele mogelijke beleggingsthema’s is.

PLCY, dat nu ongeveer $ 18 miljoen aan beheerd vermogen heeft, is een actief beheerd fonds dat long- en shortposities innam in ongeveer 100 bedrijven die worden beïnvloed door regelgeving van de Amerikaanse overheid, fiscale uitgaven en handelsbeleid.

Hoewel handelsbesprekingen en de NAFTA-vernieuwing potentieel belegbare thema’s zijn, zijn ze volgens recente bedrijfsdocumentatie momenteel niet op zinvolle wijze in de portefeuille vertegenwoordigd.

Dat zou in de komende kwartalen kunnen veranderen.

Dure Thematische Fondsen

Alleen de tijd zal uitwijzen of de handelsoorlog als een investeerbaar thema de interesse van beleggers kan aantrekken en behouden. Zowel PLCY als TWAR zijn echter zeer thematische beleggingen en dragen, zoals veel van dergelijke fondsen, forse kostenratio’s. PLCY kost 0,86% per jaar om te bezitten, terwijl TWAR 0,80% kost.

Dat, in combinatie met aanzienlijke spreads, kan resulteren in hoge cost of ownership voor deze ETF’s voor buy-and-hold-beleggers. Gezien de steeds veranderende aard van de handelsoorlog, kunnen deze fondsen vanaf het begin worden ontworpen om te voldoen aan meer thematische, tactische investeerders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.