Gigantische ETF-groei

Een ETF (ook wel tracker of indextracker genoemd) is een beursgenoteerd fonds dat een index volgt. Simpel gezegd koopt u met een ETF in een keer alle aandelen uit een index, De laatste jaren is deze vorm van beleggen aan een ongekende opmars bezig. De dynamische wereldwijde groei van ETF’s zou in de toekomst moeten worden voortgezet. Dit kan worden afgeleid uit een recent onderzoek onder institutionele beleggers uit verschillende regio’s.

Volgens de Global ETF-studie 2019 van JP Morgan Asset Management maakt driekwart van de onderzochte particuliere banken, fondsen van fondsen, verzekeringsmaatschappijen en onafhankelijke vermogensbeheerders al gebruik van exchange-traded funds (ETF’s). Het gebruik van ETF’s is het hoogst in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika), met 88 procent, gevolgd door de VS met 85 procent, terwijl Latijns-Amerika en de regio Azië-Pacific nog steeds een groeipotentieel van 55 procent hebben.

Groei verwacht in alle regio’s

“The Global ETF Study 2019”, ondervroeg aan 240 professionele partijen hun portefeuille indeling. De huidige ETF-allocatie over alle respondenten is gemiddeld 29 procent, of ongeveer een derde van de portefeuille. In 2016 bedroeg dit nog 22 procent. De ondervraagden gaven echter aan dit te verhogen naar 39 procent  in de komende twee tot drie jaar.

De enquête toont aanzienlijke regionale verschillen in toewijzing aan ETF’s. De top van ETF-beleggers is de VS, waar ETF’s momenteel 41 procent van de portefeuilles vertegenwoordigen. Volgens de respondenten zal dit aandeel naar verwachting de komende twee tot drie jaar stijgen tot ongeveer 54 procent. Verrassend heeft Latijns-Amerika een ETF-toewijzing van 35 procent boven de regio’s EMEA (25 procent) en Azië-Pacific (23 procent). Deze volgorde verandert de komende twee tot drie jaar niet, waarbij respondenten verwachten dat de toewijzing zal toenemen tot 43 procent in Latijns-Amerika, 34 procent in de EMEA-regio en 33 procent in de regio Azië-Pacific.

“Naarmate ETF’s meer en meer vertrouwd raken met ETF’s, gebruiken ze deze bewuster voor hun allocatie en waarderen ze hun dagelijkse liquiditeit steeds meer met intra-day handelsopties en realtime transparantie van de prijsbepaling”, aldus Philip Annecke, hoofd van ETF-distributie bij JP Morgan Asset Management in Frankfurt. “ETF’s worden over het algemeen beschouwd als complementaire beleggingsinstrumenten die zijn ontworpen om te voldoen aan de steeds veranderende vereisten voor activaspreiding. De resultaten van onze enquête weerspiegelen dit met de toenemende allocatie in ETF’s. We hebben ook gemerkt dat steeds meer beleggers een sterke interesse tonen in innovaties zoals actief beheerde ETF’s die actieve strategieën combineren met de voordelen van ETF’s, “zei Annecke.

Flexibiliteit, transparantie en lage kosten in focus

Om mogelijke oorzaken voor de groeiende vraag naar ETF’s in klantportefeuilles te identificeren, werd deelnemers gevraagd naar de grootste voordelen van beleggen in ETF’s. 83% van de institutionele beleggers noemde vergoedingen (bijv. Handel) en kosten, gevolgd door flexibiliteit in de handel (65%) en transparantie (40%).

Het feit dat de kostenstructuur van ETF’s een belangrijke factor bij de besluitvorming is, toont ook aan dat 62% van de respondenten kostenbeheersing in ETF’s als de belangrijkste beleggingsdoelstelling aanvoeren. Dit vertoont interessante regionale verschillen: in de VS beschouwt 80 procent van de respondenten kostenbeheersing als het belangrijkste doel, terwijl in de regio Azië-Pacific dit slechts 38 procent is. In de EMEA-regio ligt de focus op kosten iets boven het gemiddelde met 66 procent. Naast de kosten vermeldde ongeveer de helft van de professionele beleggers in alle regio’s liquiditeit (51 procent), makkelijkere handel (50 procent) en risicospreiding (48 procent) als de belangrijkste beleggingsdoelstellingen.

Aandelen ETF’s blijven de leider

Een zekere mate van wereldwijde synchroniciteit werd onthuld in de voorkeur voor activaklassen. Aandelen ETF’s blijven de meest populaire beleggingscategorie voor institutionele beleggers met een aandeel in de ETF-portefeuille van 55 procent. Aan de andere kant zijn professionele beleggers het erover eens dat ETF’s van obligaties, alternatieve ETF’s en ETF’s met meerdere activa de komende jaren een groot groeipotentieel zullen hebben.

“ETF’s werden aanvankelijk gebruikt voor beleggingen in aandelen. Naarmate markten evolueren, waarderen beleggers steeds vaker obligatie-ETF’s die eenvoudiger, transparantere en gediversifieerde beleggingskansen bieden dan directe beleggingen in wereldwijde obligatiemarkten. We geloven dat obligatie-ETF’s een steeds belangrijkere rol spelen voor beleggers en we verwachten dat ze een belangrijk onderdeel van de klantenportefeuilles worden in het komende decennium, “zei Annecke.

Tot slot is het meest opvallende resultaat het strategische gebruik van ETF’s. Op de vraag naar hun beleggingshorizon zei de helft van de respondenten dat ze ETF’s gebruiken voor langetermijninvesteringen. Slechts ongeveer een derde gebruikt ETF’s voor investeringen op korte termijn. “Dit druist in tegen de algemeen aanvaarde opvatting dat beleggers in ETF’s doorgaans meer op de korte termijn zijn gericht”, zegt Annecke.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.