Hoezo beleggingsexpert?

Indexus is genomineerd als ‘Beste Vermogensbeheerder’ en ik als ‘Beleggingsexpert’ voor de Gouden Stier 2011. Geïnteresseerden vragen mij regelmatig of de uitslag al bekend is en wat eigenlijk bedoeld wordt met een beleggingsexpert? Interessante vraag!

Dagelijks spreek ik met particuliere beleggers. Wat opvalt is dat er nog steeds behoorlijk veel mensen zijn die op zoek gaan naar die persoon of dat kantoor die de markten precies kan voorspellen en hele hoge rendementen behaalt. Voor de duidelijkheid; die mensen bestaan niet, ophouden met zoeken.

Wegstrepen

De zelfbenoemde goeroes die louter succes prediken en van Eur 5.000 een miljoen kunnen maken vallen meteen af uiteraard. Overigens wel opvallend hoe veel mensen mij toch vragen naar mijn mening over diverse e-mails die ze krijgen met torenhoge rendementen in het vooruitschiet. Wegstrepen dus.

Is een beleggingsexpert iemand die de technische analyse beheerst? Volgens Wikipedia is technische analyse het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met informatie uit de markt (zoals prijs en omzet) om toekomstige koersen in de effectenmarkt te voorspellen. De technische analyse bemoeit zich niet met de financiële gegevens en achtergronden van bedrijven, dat is het terrein van de fundamentele analyse.

Is het dan iemand die de fundamentele analyse beheerst. Volgens Wikipedia de techniek in de beleggingswereld waarbij beleggingsanalisten de (relatieve) aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden trachten te beoordelen door middel van een analyse van de gang van zaken in die onderneming of die bedrijfstak.

Hier hoort uiteraard ook nog kennis van correlatie of kwantitatieve analyse bij. Hoe verhouden de verschillende markten en sectoren zich tot elkaar?

Er zijn dus verschillende analysemethoden, wellicht is een expert iemand die de genoemde methoden weet te combineren. Of gaat het er om een van de disciplines goed uit te voeren? Moeilijk, laten we naar vermogensbeheer kijken.

Vermogensbeheer

Kunnen we achter de definitie van beleggingsexpert komen door vermogensbeheer te definiëren? Een goede vermogensbeheerder brengt eerst de uitgangspunten en doelstellingen van de klant in kaart. Vervolgens wordt een beleggingsprofiel samengesteld en een asset-mix opgesteld. Het gaat er om bij de daadwerkelijke beleggingen het juiste instrument te gebruiken. Dit zijn goed verhandelbare en volledig transparante effecten zoals trackers, aandelen, obligaties en afgeleide instrumenten. Beleggingsfondsen en –producten hebben vaak zo veel haken en ogen dat ze het ten opzichte van de alternatieven moeten afleggen. Het allerbelangrijkste is het onderhoud dat gepleegd wordt. Niet te veel handelen maar ook zeker niet te weinig.

Bij de (her)inrichting en het onderhoud van de beleggingsportefeuille is onderzoek en analyse van vitaal belang. Vermogensbeheer in de pure vorm is vermogensopbouw gericht op stabiliteit en continuïteit, spreiden over meerdere instrumenten, beleggingscategorieën en wereldmarkten. Het gaat om gas geven en gas terugnemen naar gelang de ruimte op de beurzen. Beleggen is risicomanagement. Dat betekent alert zijn op zowel kansen als bedreigingen en daar actief op inspelen. Soms is het goed om even pas op de plaats te maken en risico’s te mijden. Blijf intussen wel vooral focussen op de feiten en niet op verwachtingen en voorspellingen. De economie laat zich immers lastig voorspellen. Dus een enkel aspect van de genoemde analysemethoden is voor vermogensbeheer dus eigenlijk te mager. Kiezen we voor die route om te komen tot een beleggingsexpert dan is een allrounder dus waarschijnlijk een betere gegadigde.

Single Strategy

In de gesprekken met beleggers komen geregeld partijen aan de orde met het zogenaamde ‘single strategy’ model. Dit zijn partijen die beleggen met een beleggingsbeleid dat vooraf is bepaald en waarbij er gedurende de tijd niet wordt afgeweken van het model. Men belegt enkel en alleen in Europese aandelen. Of er wordt altijd met opties gewerkt. Men belegt altijd in goud of de aantrekkelijkheid zit hem in het beleggen tegen een minimale vergoeding.

Een volwaardige portefeuille bestaat in mijn ogen uit verschillende posities. Beleggingen in verschillende beleggingscategorieën en wereldmarkten met strategieën die passen bij de marktomstandigheden. Dit betekent dat je zo nu en dan een positie moet wisselen om je portefeuille fit te houden. De selectie moet een afspiegeling zijn van je eigen uitgangspunten en doelstellingen en moet inspelen op de huidige en verwachte marktomstandigheden.

Doortrekken

Als we de lijn van vermogensbeheer nu doortrekken naar beleggingsexpert dan is dat iemand die altijd eerst goed de uitgangspunten en doelstellingen van een belegger in kaart brengt. De hoofdlijnen zijn doorgaans op twee A4-jes onder elkaar te zetten. Banken komen graag met een uitgebreide financiële planning. Uiteraard belangrijk om goed in kaart te brengen waar je staat en hoe je vermogensplaatje er uit ziet. Echter wat vaak vergeten wordt is dat iedere belegger anders is. Qua leeftijd of financiële ruimte kunnen er veel verschillen zijn. Dan kun je onmogelijk een portefeuille inrichten op basis van historische rendementen per beleggingscategorie en de portefeuille vervolgens niet onderhouden. Toch gebeurt het regelmatig!

Preken voor eigen parochie

Ik zal diegenen die willen reageren op deze column een stapje voor zijn. Uiteraard spreek ik vanuit mijn eigen straatje. Maar dat is logisch bij een column. De uitslag van de Gouden Stier wordt aanstaande donderdagavond bekend gemaakt. Spannend dus. Nu wij meedingen naar de prijs willen we uiteraard graag winnen, dat zit in onze genen.

Beleggen is een continu proces waar bij de juiste instrumenten, gedegen research en analyse en onderhoud de belangrijkste sleutels van het succes zijn. Vermogensbeheer is een echt vak waarin je normaal je werk moet blijven doen. Dit betekent onder andere dat je blijft communiceren met diegenen waar het over gaat, namelijk de belegger zelf. Als je het netjes doet kun je er een goede boterham mee verdienen maar wordt je er niet schatrijk van. Want dat gaat altijd ten koste van de klant. Voorbeelden te over helaas. Nog steeds!

Drs. Jochem Baalmann is sinds 2000 actief als Beleggingsadviseur en maakt bij Indexus (www.indexus.nl) dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Daarbij is onderhoud de belangrijkste sleutel van het succes. Jochem geeft regelmatig presentaties over diverse beurs gerelateerde onderwerpen en analyseert doorlopend portefeuilles van particuliere beleggers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.