Het splitsen van aandelen wordt weer populair

Apple en Tesla gaan hun aandelen splitsen. Daarmee lijkt een goede gewoonte uit het verleden weer in ere hersteld te worden. Bedrijven als Alphabet en Amazon volgen met argusogen wat het effect van de aandelensplitsing is op de koersontwikkeling.

In theorie mag een splitsing geen effect hebben op de koersontwikkeling. Het aantal uitstaande aandelen stijgt en de prijs van het aandeel daalt evenredig.

Toch is er een onmiskenbaar psychologisch effect. De prijs van het aandeel daalt en zodoende komt het aandeel binnen het bereik van een grote groep particuliere beleggers. Dat pakt dan weer goed uit voor de koersontwikkeling. Tesla en Apple zouden volgens analisten met de splitsing voor ogen hebben om de generatie van millennials aan zich te binden.

Is het positieve effect tijdelijk of blijvend? Academisch onderzoek laat zien dat een aandelensplitsing een extra rendement van 8% oplevert in het 1ste jaar na de splitsing en 12%- 16% over een periode van 3 jaar.

Over oorzaak en gevolg zijn de meningen echter verdeeld. Is de splitsing de oorzaak of was het bedrijf al zo succesvol en de koers zo opgelopen dat een splitsing noodzakelijk werd?

Hoe het ook zij, als de aandelensplitsing door de techreuzen een succes wordt, dan is de kans groot, dat goed voordoen, tot goed navolgen leidt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.