Gaat OPEC uit elkaar vallen?

Er is een prijzenoorlog uitgebroken in olieland en benzineprijzen aan de pomp zijn zo laag dat de koopkracht van de consument in het Westen, maar ook daarbuiten, zowaar weer gaat toenemen. Dat kan met een beetje geluk de economische groei een steuntje in de rug geven. En het ziet er niet naar uit, dat aan de prijsval snel een einde komt. De minister van Olie van Iran heeft al gewaarschuwd, dat de prijs zelfs kan dalen naar een niveau van $ 40 per vat. De minister ging echter nog verder. Hij waarschuwde dat de aanhoudende prijsdaling wel eens het einde van OPEC zou kunnen betekenen. De minister is van mening, dat de beslissing van OPEC om de productie niet te beperken fout is.

Die opmerking van de minister komt niet uit de lucht vallen. De huidige prijsdalingen kosten de leden van OPEC meer dan $ 350 miljard en dat is veel meer dan de meeste lidstaten van OPEC zich kunnen veroorloven. Lidstaten als Nigeria en Venezuela zijn gebaat bij een olieprijs van meer dan $ 100 dollar per vat. Pas dan kunnen ze hun economische ambitie waar maken. Iran pleit er daarom voor, dat tijdens een extra vergadering in januari van 2015 de organisatie alsnog besluit om de productie te beperken.

Cruciaal in het geheel is de rol van Saoedi Arabië. Dit land is in feite de spil, waarop OPEC draait. Het is het machtigste land, omdat het het rijkste land is. De geschatte valutareserves bedragen $ 900 miljard. Het land kan gemakkelijker dan welk ander OPEC lid ook de pijn van een lage prijs verdragen, omdat ook de productiekosten voor een vat olie extreem laag zijn. Die bedragen pakweg $ 5 à $ 6.

De Saoedi’ s zullen er weinig voor voelen om de productie te verlagen om zo de prijs op een stabieler en hoger niveau te brengen. Daar hebben ze overtuigende argumenten voor. Als de prijs weer boven een niveau van $ 70 per vat komt, dan speelt dat zeker ook de Amerikanen in de kaart. Die kunnen dan ongestoord verder hun schalie-imperium verder uitbouwen. Het is juist de bedoeling van de Saoedi’ s om een spaak in het schaliewiel te steken en zo de productie een flinke tik toe te dienen. Daarnaast hebben ze in het verleden hele nare ervaringen opgedaan met het beperken van de productie. Andere partijen maakten van de productiebeperking van de Saoedi’s gebruik om de eigen olie wel op de wereldmarkt aan te bieden en zo het marktaandeel te verhogen. De minister van Olie van Iran heeft daar opnieuw op gezinspeeld in zijn interview. Als Saoedi Arabië de productie zou beperken, dan moest Iran tegelijkertijd de gelegenheid krijgen om meer olie te verkopen. Het is nauwelijks denkbaar dat de Saoedi’ s hiermee instemmen. Voor Riyad is Teheran een sjiitische doodsvijand. Boze tongen beweren, dat een oogmerk van Riyad is om de prijzen te laten zweven om Teheran een fikse klap te verkopen. Iran zucht al onder een Westerse boycot en een lage prijs is het laatste wat de Perzen kunnen gebruiken.

In de markt leeft dan ook de overtuiging, dat er zeker in de eerste helft van 2015 geen productiebeperking zal komen. Daarmee is de kans groot, dat prijzen kunnen gaan dalen naar een niveau van $ 50 per vat of zelfs daaronder. Mocht het zover komen, dan zal er door meerdere plaatsen pijn geleden gaan worden. Dat is in de eerste plaats OPEC zelf. Voor veel lidstaten is een langdurige prijzenoorlog zonder meer rampzalig. Maar ook producenten van schalieolie krijgen het zwaar te verduren. De producenten slagen er weliswaar in om de kostprijs stelselmatig omlaag te brengen, maar voor sommige partijen gaat dat niet snel genoeg. Daar komt nog bij, dat veel schaliebedrijven hun financieel bestaan gebouwd hebben op de uitgifte van junk bonds. In the good old days was dat geen probleem, maar onder gegeven omstandigheden proberen steeds meer beleggers hun investeringen aan derden te slijten. Er zijn echter meer aanbieders dan vragers.

Maar wat te denken van Rusland, dat welbeschouwd bestaat bij de gratie van een hoge olieprijs van zeker $ 120 per vat. Met valutareserves van ongeveer $ 460 miljard kan Rusland een stootje hebben, maar het incasseringsvermogen is beperkt in de tijd. Het mag niemand verrassen als de toon van president Poetin de komende maanden allengs agressiever gaat worden. En dan zullen ook de grote oliemaatschappijen het zwaar te verduren krijgen. Hun investeringsprogramma’s zijn nagenoeg allemaal gebaseerd op een gemiddelde prijs van tenminste $ 80 per vat. De eerste projecten Koninklijke Shell bereidt nieuwe herstructureringen voor en het gerucht gaat, dat BP zichzelf al in de etalage heeft geplaatst en dat Royal Dutch een serieuze gegadigde is. Met andere woorden, de oliesector kan wel eens aan de vooravond van een nieuwe ronde van consolidatie staan.

Cor Wijtvliet

BELANGRIJK

– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!

1 gedachte over “Gaat OPEC uit elkaar vallen?”

  1. In een deflatoire omgeving zullen bepaalde dingen goedkoper worden. Dat kun je bekijken als dat koopkracht toeneemt ja, fijn voor de consument!. Voor de aanbieder kan dit zeer grote gevolgen hebben en het is niet ondenkbaar dat deze failliet zal gaan inderdaad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.