Buy the dip or sell the rallies?

Waar komen bubbels vandaan en waarom gaat het uiteindelijk mis? De geschiedenis geeft misschien antwoord. Ten eerste, bubbels komen niet zo vaak voor. Ten tweede, ze hebben allemaal een kenmerk gemeen: beleggers gaan geleidelijk in het onmogelijke geloven. Dankzij de wonderen van de technologie zullen bedrijfswinsten blijven stijgen en zal de rente eeuwig laag blijven. Als die overtuiging gemeengoed wordt, dan het gaat het absoluut mis.

Hoe snel kan het misgaan? Dat hangt ervan af. Als de overtuiging overheerst, dat de rente eeuwig laag blijft, dan is een langdurige berenmarkt het meest waarschijnlijke gevolg. Als het geloof overheerst van de eeuwigdurende winstgevendheid, dan is een korte maar heftige crash het meest waarschijnlijke.

Wat zien we vandaag de dag? Winsten zijn torenhoog en stijgen nog steeds, zeker in de VS. Waarderingen lopen de spuigaten uit, maar beleggers lijken opnieuw in het onmogelijke te geloven. Maar waar gaan ze ditmaal in de fout? Bezien ze de disconto voet verkeerd of de bedrijfswinsten?

Het lijkt dat ze wedden op de discontovoet. De inflatie schiet wereldwijd omhoog, maar centrale banken zeggen dat dit slechts tijdelijk is. En dus gaat volgens velen de rente niet omhoog. Althans, tot voor kort dachten ze dat. Nu lijkt het erop dat centrale banken wel gaan verhogen. Volgens een enkeling kan de rente dit jaar wel tot zevenmaal verhoogd worden! Is dat even schrikken!

Wat nu? Als centrale banken inderdaad de rente meerdere malen gaan verhogen, dan lijkt een logische stap: do not buy the dip, but sell the rallies. In inflatoire tijden, ziet de waarde van vandaag er steeds aantrekkelijker uit vergeleken met de mogelijke waarde van morgen en overmorgen.

Wie meer wil weten over het historisch onderzoek: https://ebs.online.hw.ac.uk/EBS/media/EBS/PDFs/Practical-History-Financial-Markets-Course-Taster.pdf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.