Recensie: Robeco Investment Grade Corporate Bonds

Wij krijgen de kriebels als er weer een obligatiefonds wordt geïntroduceerd. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat over een periode van 10 jaar ruim 95% van de obligatiefondsen slechter presteren dan de zelf gekozen benchmark.

Als er een obligatiefonds wordt geïntroduceerd waar zoveel reclame voor wordt gemaakt als het recent gelanceerde Robeco Investment Grade Corporate Bonds fund, dan krijgen wij nog meer kriebels. Volgens de fundmanagers van dit fonds heeft Robeco hiervoor een eigen marketingbudget. Uit het halfjaarverslag van Robeco over 2008 blijkt dat de marketingkosten pro rato verdeeld worden over de fondsen, of anders gezegd, het gaat uiteindelijk ten koste van uw rendement.

Robeco heeft volgens de brochure “een goede reputatie op het gebied van obligaties” en “Robeco is zeer bedreven in het beheren van portefeuilles bedrijfsobligaties”. Maar is dat wel zo?

De prestaties van het obligatieteam van Robeco

Als we kijken naar de prestaties van het Robeco Euro Credit Bonds Fund dan worden we niet vrolijk. Vanaf 2004 slaagt het fonds er niet in om de gelijkwaardige index (iBoxx EUR Corporate) te verslaan. Vanaf 2008 tot heden presteerde het fonds zelfs 17% onder de index. Ook het Robeco Euro Obligaties Dividend presteert consistent slechter dan de index (ditmaal de Barcap EUR Aggregate Bond). Robeco Divirente tenslotte wordt ook ruim verslagen door haar eigen benchmark, met als dieptepunt 2008 waarin het fonds zelfs 16% slechter presteert dan de index. (bron : Morningstar). De vraag blijft dan : “kan Robeco het wel met dit nieuwe fonds?”.

Niet alleen de Total Expense Ratio (TER) drukt het rendement

Robeco gaat uit van 0,85% aan kosten per jaar. Een gelijkwaardig indexmandje van iShares, kost slechts 0,20% per jaar. Daarnaast vindt in het fonds actief beheer plaats. De transactiekosten die dan ontstaan, zijn niet opgenomen in deze kosten, maar hebben wel invloed op het rendement. In de regel kunnen we stellen dat een omloopsnelheid van 100% circa 0,8% aan extra kosten met zich meebrengt. Wij hebben zelfs obligatiefondsen waargenomen met een omloopsnelheid van boven de 300%. U mag zelf uitrekenen wat er dan onder de streep voor u als belegger overblijft.

Is dit fonds transparant?

“What you see is what you get” zo staat in de brochure te lezen. Wij plaatsen onze vraagtekens bij de transparantie van het fonds. Zo is de lijst met de onderliggende obligaties wel op te vragen, maar met een maand vertraging. U weet op het moment zelf dus niet waar u precies in belegt.

Achter de markt aanlopen?

De risicotoeslagen op bedrijfsobligaties zijn historisch hoog. Maar is het niet zo dat de markt altijd gelijk heeft? Zullen er nog meer bedrijven gaan omvallen? Moet u zich überhaupt wel aan bedrijfsobligaties wagen? Is het niet verstandiger om de basis van de portefeuille uitsluitend te beleggen in staatsobligaties en indien u meer rendement wilt behalen, uw aandelenbelang iets op te hogen? Is het verstandig dat er niet wordt belegd in financiële instellingen nu deze sector, veel harder dan andere sectoren, zo is afgestraft? Bovendien, Rabobank en BNP Paribas bijvoorbeeld zijn uitstekend gekapitaliseerd, maar behoren wel tot de financiële sector.

Gegevens over het beleggingsproduct

ISIN-code: LU 0418691944
Type belegging: mandje van 60-80 bedrijfsobligaties, exclusief financiële waarden.

Doelstelling: profiteren van de historisch hoge, circa 2,5% hoger i.p.v. een paar jaar geleden maar 0,2-0,3%, risicovergoedingen en hiermee een beter rendement te behalen dan een deposito.

Verhandelbaarheid: Het fonds wordt genoteerd in Luxemburg, waarbij 1 keer per dag wordt gehandeld. Hierbij maakt men gebruik van ‘swing pricing’ waarbij de intrinsieke waarde van het fonds kan worden aangepast aan de handelsprijs, afhankelijk van het aantal koop- en verkooporders.

Pluspunten

– Toegang tot professionele markt.

– Gespreid profiteren van de historisch

hoge risicotoeslagen.

– Kansrijke kwartaaluitkering van 1,25%.

Minpunten

– Relatief hoge jaarlijkse kosten.

– Mandje is niet transparant.

– Fonds mag deel in aandelen beleggen.

– Reële kans op deel slechte kwaliteit obligaties.

– Kans op bedrijfsfaillissementen is nu groot.

– Risicovolle derivaten kunnen deel uit maken

van beleggingsbeleid en ongewenste risico’s

met zich meebrengen.

Samengevat:

Naam fonds Robeco Investment Grade Corporate Bonds
Toegevoegde waarde + Transparantie +
Rendements-perspectief t.o.v. de markt TER =
Kwaliteit & ervaring fundmanager + Overige kosten
Ervaringen met uitgevende instelling Vinden van informatie
Doen of niet doen: Niet doen
Marktconform =
Positief +
Negatief

niet_doen1Conclusie: Het fonds kan als aanvulling prima passen in een goede gespreide effectenportefeuille. Gezien de kosten en het trackrecord van Robeco verwachten wij echter geen outperformance ten opzichte van de markt en geven wij de voorkeur aan een indexmandje, zoals de eind deze maand in Nederland aan te schaffen iShares Barclays Euro Corporate Bond . De ISIN code is IE00B3F81R35, maar dit betreft de versie die te verkrijgen is op de Londense beurs. Eind deze maand komt er ook één die verhandeld kan worden op de Nederlandse beurs. Dan kun je die iets goedkoper aanschaffen. Dus het is beter daar op te wachten.

Patrick Bontje
Vermogensadviseur bij TOP Capital

4 gedachten over “Recensie: Robeco Investment Grade Corporate Bonds”

  1. Marielot van Loenen

    Beste meneer Bontje,
    Mijn man en ik zijn blij met uw analyse. De bank had ons dit fonds aanbevolen en nu twijfelen wij er eigenlijk aan of wij het fonds nu wel of niet moeten kopen. Mogen wij u er over bellen?
    Met vriendelijke groet,
    Marielot

  2. Ik vind u wel erg negatief. Je kunt nu toch die bijsluiters wel vertrouwen. Zeker na de crisis. Ze beleggen in de beste bedrijven. Zelf kan ik niet zo goed spreiden. Barclays zal het toch ook niet gratis doen allemaal. Nou ja misschien kun je wel niemand meer vertrouwen zo langzamerhand. Groet, Klaas

  3. Zeer heldere en duidelijke analyse. Ook duidelijke conclusie en advies. Dat zien we niet veel. De vraag is wel: wat is het alternatief? Zelf doen? Bert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.