Beleggers wenden zich steeds meer tot CFD’s

Uit een onderzoek van het CFIN Research Centre for Financial Services blijkt: Trading in contracts for difference bereikte in 2021 een nieuw record. Desalniettemin vrezen de analisten een ommekeer als de algemene voorwaarden voor beleggers niet verbeteren.

Het CFIN Research Center for Financial Services voert jaarlijks een marktonderzoek uit naar Contracts for Difference (CFD)-handel. Resultaat van de laatste editie voor 2021: Het handelsvolume met CFD’s in Duitsland bereikte vorig jaar een recordwaarde van 2.294 miljard euro. Dit komt overeen met een stijging van 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en is ook de hoogste waarde sinds het onderzoeksinstituut de gegevens verzamelt.

“De marktvolatiliteit is extreem hoog gezien de geopolitieke situatie. In een dergelijke omgeving vallen beleggers vaak terug op CFD’s’, licht Rafael Neustadt, CEO van de Contracts for Difference Association, het goede resultaat toe.

Dax als de meest populaire aandelenindex
Meestal handelden klanten in CFD-contracten, die elk een aandelenindex als onderliggende waarde hebben. 87,5 procent van het verhandelde volume ging naar de rekening van Dax, Dow Jones en Co. Met 50,3 procent was de Dax verreweg de meest populaire onderliggende waarde onder de indices, hoewel hij wat aan populariteit verloor, het jaar daarvoor was hij nog 57,2. procent.

Maar de Nasdaq steeg aanzienlijk, van 6,1 naar 12,1 procent. Wel is het aantal transacties in 2021 fors gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, met circa 22 procent tot circa 72 miljoen bestellingen. De oorzaak zien de analisten in de extreme volatiliteit in het Corona-jaar 2020, die beleggers ertoe aanzette actiever dan gemiddeld te zijn. Vooral in de eerste twee kwartalen van 2020 zagen de beurzen hoge koersschommelingen.

Dat ondanks deze daling ten opzichte van 2020 een record totaalvolume werd behaald, is te danken aan het fors gestegen gemiddelde volume per individuele transactie. Die steeg met zo’n 40 procent tot bijna 32.000 euro. “In het eerste Corona-jaar 2020 waren beleggers over het algemeen zeer actief, maar nogal terughoudend over de omvang van de individuele transacties. Deze onzekerheid nam in 2021 af en er was nu meer investeringskapitaal beschikbaar voor investeerders – vandaar de toename van het gemiddelde transactievolume”, interpreteert Neustadt.

Aantal CFD-accounts met 12 procent gestegen
De populariteit van CFD’s komt ook tot uiting in het aantal CFD-rekeningen in Duitsland: ten opzichte van het voorgaande jaar steeg het met 12 procent tot ongeveer 292.000 in 2021. De CFD Association ziet nog steeds potentieel voor optimalisatie, vooral met betrekking tot de algemene marktomstandigheden.

Over de studie:

Sinds 2015 geeft het CFIN Research Center for Financial Services elk jaar belangrijke inzichten in de CFD-markt in Duitsland met de CFD-marktstudie. Het onderzoek is gebaseerd op een representatief onderzoek onder 2.000 beleggers. Het onderzoek heeft betrekking op de Duitse markt en op in Duitsland gevestigde klanten. Om de totale markt te berekenen, zijn gegevens verzameld van de deelnemende bedrijven Comdirect, Consorsbank (BNPP), FX Flat, Flatex, GBE Brokers, IG Europe, Onvista Bank, S Broker, Vitrade en WH Selfinvest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.