Beleggen met Balkenende

Beleggers kunnen iets leren van scheidend premier Balkenende. Gokken met  financiële hefboomproducten is spannend en sexy, totdat de markt zich tegen je keert en de verliezen hoog oplopen. Saaiheid en spruitjeslucht zouden wel eens meer rendement kunnen opleveren.

De man in het Torentje, we zouden hem bijna vergeten. Nog even is hij onze eerste minister, de Harry Potter van de polderpolitiek: Jan-Peter Balkenende. Het is stil rond JP. Ik stel me hem voor, zittend aan een groot bureau, een muur van ordners om hem heen, starend naar een opengeklapte laptop. Op de valreep voorziet Balkenende onbeantwoorde e-mails van repliek. Hij parafeert memo’s, stuurt nog één keer een sms’je naar Angela Merkel, handelt de laatste zaken af. Een CDA-vlag wordt gedegradeerd tot stofdoek: Balkenende neemt de stoelen en de salontafel af. Politieke kloof of niet: fatsoen moet je doen, en ook Mark Rutte heeft recht op een stofvrije werkplek.

Ode aan de saaiheid
Dit is geen evaluatie van premier JP, maar één ongevraagd commentaartje zou ik wel willen geven: ik heb Balkenende altijd een beetje saai gevonden. En juist die saaiheid vond ik positief. Charisma en politiek gaan maar zelden samen. Ben je op zoek naar een idool, een held, een charismatische persoonlijkheid? Zoek je heil elders. Politici zijn doorgaans niet zo spannend, en ik vind dat prima. Rocksterren mogen hotelkamers kort en klein slaan; politici moeten gaten in de begroting zien te dichten.

Hoge hefbomen vangen veel wind
Het zou me niets verbazen als Jan-Peter Balkenende een goede belegger is. Echt beleggen is namelijk ook niet zo spannend. Handelen, dát is spannend. Als daghandelaar /speculant zit je met zweethandjes en een muisarm achter je scherm met realtime streaming koersen. Welkom in de wondere wereld van de afgeleide producten, de derivaten: opties, futures enzovoort.

De rendementen zijn gigantisch: na een paar geslaagde transacties krijg je de smaak goed te pakken. Om meer geld te verdienen, ga je belegginginstrumenten met nóg hogere hefbomen gebruiken of je zet  grotere bedragen in. En dan kiest de markt een andere richting dan voorzien. Hoge hefbomen blijken opeens veel wind te vangen. Wat rest, is de onplezierige gedachte dat je in enkele dagen tijd een half maandsalaris hebt vergokt. ‘Alles is weg,’ om de moeder van een bekende Nederlandse volkszanger te citeren.

Beleggen: doe mee met JP
Jan-Peter Balkenende zou zijn vingers vast nooit branden aan ingewikkelde financiële producten met torenhoge hefbomen. Als een braaf huisvader zou hij stap voor stap zijn vermogen opbouwen. Periodiek zou hij bedragen investeren in trackers (fondsen die rechtstreeks de ontwikkeling van een index volgen) of beleggingsfondsen. Balkenende zou zijn lange termijn doelstellingen niet uit het oog verliezen, hij wil gewoon een mooi pensioen opbouwen. Of over twintig jaar een buitenhuisje op de Veluwe kopen. Ruik je de spruitjeslucht al?

Toch is beleggen als JP is niet zo’n gek idee. Beleggen is namelijk niet hetzelfde als speculatief handelen. Serieus beleggen is minder spannend en vergt een langere adem. Maar het zou op de lange termijn een mooier rendement kunnen opleveren dan de wilde goktransacties. Al was het alleen maar omdat je minder transacties hoeft te doen, en zo dus transactiekosten bespaart. Van spruitjeslucht is nog nooit iemand armer geworden; van speculatie wel.

Allard Gunnink
CoBeleggen

Disclaimer
Allard Gunnink  is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

2 gedachten over “Beleggen met Balkenende”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.