Zonne-energie blijft aantrekkelijke belegging

De laatste tijd heb ik me vrij intensief in zonne-energie verdiept. Als je dan erover leest wordt heel duidelijk dat deze energiebron al lang het stadium van leuke gimmick is ontgroeid. De mondiale energieopbrengst van zonnecellen groeit exponentieel. Gelukkig maar, want als we mondiale afspraken over de beperking van CO2-uitstoot serieus willen nemen, is het onontkoombaar dat we naar duurzame energiebronnen overschakelen.

Tegen 2030 zullen circa 1,4 miljard meer mensen de aarde bewonen dan nu. Een onvoorstelbare toename vind ik. Dat betekent onder meer een 40% stijgende energiebehoefte de komende decennia, waarvan het overgrote deel vanuit de opkomende markten. In die context bezien zijn de razendsnelle ontwikkelingen in de zonne-energiesector een noodzaak als we duurzame doelstellingen serieus nemen.

Voordeel boven kern- en windenergie

De mondiale ontwikkelingen zijn duidelijk in het voordeel van zonne-energie. Ten eerste vermindert het aandeel opgewekte kernenergie, vanwege het catastroferisico. Daarnaast lukt het nauwelijks meer de wereldwijde oliewinning op te voeren. Daar komt ook nog bij dat als we naar duurzame energie kijken zonne-energie een groot voordeel biedt boven bijvoorbeeld windenergie. Door hierover te lezen realiseerde ik me dat er bij windenergie altijd sprake is van bewegende onderdelen voor het opwekken en overbrengen van de energie. En die zijn nu eenmaal vatbaar voor slijtage en mankementen. Bij zonne-energie is er geen sprake van bewegende onderdelen.

Grid Parity

Bij mijn recente speurtocht kwam ik een interessant rapport tegen: The disruptive potential of solar power. Hierin onderzoekt het Amerikaanse strategiekantoor McKinsey het potentieel van zonne-energie. Daaruit komt naar voren dat zonne-energie door voortdurende innovatie qua kosten steeds beter kan concurreren met conventionele energiebronnen. In sommige landen, mede afhankelijk ook van het aantal zonne-uren, heeft zonne-energie op dit moment al ‘Grid Parity’ bereikt. Dat houdt in dat de productiekosten zonder subsidies of overheidssteun gelijk of lager zijn dan de kosten om elektriciteit die via kolen of gas is opgewekt via het net bij consumenten te brengen.

Concurrerend

In landen als de VS (sommige staten), China, Frankrijk en Zuid-Afrika concurreert zonne-energie nu al met andere energiebronnen. En in 2020 zal volgens McKinsey in veel meer landen zonne-energie goedkoper zijn dan energie die is opgewekt in kolen- en gascentrales. Dat heeft ook flinke gevolgen voor de koersontwikkeling van zonne-energie aandelen.

Flinke koersstijgingen

Zonne-energie aandelen presteren de afgelopen jaren veel beter dan het beursgemiddelde. En de verwachtingen zijn dat dit ook in de nabije toekomst het geval zal zijn. Een interessant aandeel vind ik Enphase Energy, de Amerikaanse producent van omvormers voor zonne-energie-installaties. Sinds de beursgang op 30 maart 2012 stegen de aandelen met ruim83%. En Hanergy Thin Film Power, een Chinese producent van apparatuur voor de productie van zonnecellen, boekte de laatste drie jaar een koerswinst van 927,5%!

Natuurlijk presteren niet alle ondernemingen die in zonne-energie actief zijn zo fantastisch als deze twee aandelen. Daarom is het ook zaak breed gespreid in deze trend te beleggen. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.

Robert Schuckink Kool, directeur Trend Invest

Robert Schuckink Kool is directeur van Trend Invest. Trends en ideeën worden bij Trend Invest beleggingskansen. Makkelijk en eenvoudig. Met Trends, selecties van aandelen en andere financiële instrumenten gebaseerd op een idee of een trend. Zoals bijvoorbeeld zonne-energie, 3D printing en cyber security. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.