Verdere opmars of krach ?

Nu de stijging op de aandelenmarkten zich doorzet is de vraag of deze opmars aan kan houden of dat het toch gaat eindigen in tranen. In de acht en een half jaar sinds maart 2009 is de S & P 500 – een wereldwijde aandelenbelegging – met 227 procent gestegen, maar hoe lang kan deze bull markt nog duren?

Beste belegger is dit wat u zoekt? :  Auto trading op de DAX die gemiddeld 62% per jaar heeft verdiend. Dit programma heeft met een startkapitaal van € 7.000 in 2015 , een actueel resultaat van € 19.471 van gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen.  Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER

De langstdurende stierenmarkt in de geschiedenis, in de jaren negentig, viel samen met een lange periode van stabiele inflatie, een demografische meewind van babyboomers en een snelle economische groei. Deze factoren maakten de weg vrij voor de technologie-rally die later als een zeepbel uiteenspatte. Honderden bedrijven beloofden de wereld te veranderen door de kracht van het nieuw opgerichte internet te benutten. Deze daling van de aandelen bedroeg gemiddeld 44 procent en vond in de periode 2000 tot 2003 plaats.

Kenmerken van een zeepbel

De sleutelvraag voor beleggers is wanneer de aandelenmarkten zeepbellen worden. Hoewel ze verschillende vormen aannemen, delen zij sommige gemeenschappelijke kenmerken. Ten eerste zijn de waarderingen typisch buitensporig en boven het langjarig gemiddelde. Een stijging van de economische productiviteit door technologische -of financiële innovatie laat beleggers geloven dat het deze keer anders is.

Ten tweede stimuleert de overheid risicovol gedrag (zoals nu met kwantitatieve verruiming) . Ten derde is het sentiment op dat moment meestal te optimistisch, misschien zelfs euforisch. Beleggers willen simpelweg geen winsten missen.

Waar zijn we nu?

Alhoewel elke zeepbel verschillend is, moeten deze drie eigenschappen gezien worden als waarschuwingssignalen. Elke stiermarkt in de geschiedenis heeft meerdere stijgingen gerealiseerd , waarbij beleggers steeds meer bereid waren om meer te betalen voor elke eenheid in de bedrijfswinst. Op basis van sommige indicatoren , zoals de conjunctuurgezuiverde prijswinstverhoudingen (CAPE), zijn de Amerikaanse aandelen op hun derde duurste niveau in de geschiedenis, slechts overtroffen door waarderingen tijdens de jaren 20 van de vorige eeuw en de techbubble. Dit is zorgwekkend.

Centrale banken blijven de aandelen- en obligatiemarkten ondersteunen en de daaruit voortvloeiende lagere rendementen op staatsobligaties maken dat aandelen relatief aantrekkelijker blijven. Dit is ongetwijfeld een van de pijlers van eerdere zeepbellen. De collectieve emotionele staat van beleggers is misschien het moeilijkst om te beoordelen, laat staan te kwantificeren. Hoewel de aandelenmarkten marcheren naar nieuwe toppen wordt door weinigen het sentiment als euforisch betiteld. Wel zijn bepaalde indicatoren “oververkocht”, Een daarvan is de koers van veilig geachte beleggingen zoals staatsobligaties die fors overgewaardeerd zijn. We zijn ons ervan bewust dat de waarderingen niet goedkoop zijn. We merken ook op dat het huidige beleid het risicovolle beleggingen stimuleert.

Aandelen zijn echter niet overgewaardeerd op basis van enkele maatstaven (bijv. koerswinst, koers tot boekwaarde ratio). De aandelen worden ondersteun door een sterk momentum. Bovendien, terwijl de volatiliteit laag is, beschrijven weinig de stemming onder beleggers als zelfvoldaan.

In beleggen is vrijwel niets zwart of wit. Momenteel lijken de Amerikaanse aandelen aan de dure kant te zijn maar andere regio’s bieden nog steeds kansen zoals in Europa en de opkomende markten.

Wij hebben een automatisch handelssysteem op de Duitse beursgraadmeter DAX ontwikkeld die in kan spelen zowel een stijging als een daling. Vraag hier de gratis informatie aan: KLIK HIER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.