Met gematigde blijdschap stijgen beursfondsen

De eerste helft van 2021 is goed gezind geweest voor veel Nederlandse Beursfondsen en bedrijven. Veelal zijn aanzienlijk hogere winsten behaald, dit heeft echter niet altijd tot een koersstijging geleid. Na het publiceren van de halfjaarcijfers van 42 AEX genoteerde bedrijven steeg het aandeel van 23 bedrijven, voor 19 bedrijven het tegendeel. Aandeelhouders van uitschieters als ABN AMRO en IMCD hadden rede voor euforie, aan de andere kant zag Just Eat een daling van 9% na het publiceren van de halfjaarcijfers.

De gezamenlijke omzet stijging van bedrijven die hun cijfers reeds gepubliceerd hebben weerspiegeld niet de koersstijging op de AEX. Desalniettemin is een stijging van 8% sinds het openen van het publicatieseizoen niet misselijk. 

Stilte voor de storm

Wellicht duidt dit op een stilte voor de storm op de beursfondsen. Ondanks de enorme groei in omzet en winst voor AEX bedrijven moet dit met een flinke korrel zout genomen worden. 2020 was desastreus voor veel, maar niet alle, industrieën. Hierdoor is de relatieve groei ten opzichte van het afgelopen jaar geen goede indicator. Hierbij zit de corona angst er nog goed in bij veel beleggers.

De optimistische beleggers zal kansen zien in de juiste sectoren. Veelal sectoren die hard geraakt zijn door de crisis zullen in optimistische ogen snel weer aan de wederopbouw kunnen beginnen. Dit neemt niet weg dat het einde van de pandemie eerder in zicht leek te zijn.

Economisch optimisme

Een onderzoek van EenVandaag toont aan dat inmiddels meer dan de helft van de Nederlanders optimistisch over de economie. Met 56% is het aantal positief gezinde weer ongeveer op hetzelfde niveau als voor de corona crisis. Ter vergelijking, vorig jaar september was dit slechts 19%.

Echter wijst hetzelfde onderzoek aan dat er veel onzekerheid heerst onder de bevolking. De angst voor een post-corona economische crisis is groot. Met als belangrijk heikel punt wie op gaat draaien voor de gemaakte kosten in Nederland en Europa.

Wat te verwachten

Het gesplitste toekomstperspectief onder de samenleving zal waarschijnlijk leiden tot volatiliteit en onzekerheid op de AEX en andere beursfondsen. Deze onzekerheid is zeer relatief aan de industrie. Zo is de retail industrie en de evenementensector nog bijna net zo onzeker als een jaar geleden. Aan de andere kant ziet de toekomst van High Tech er goed uit, tevens neigt de AEX al tijden meer naar deze industrie toe.

Opvallend is het perspectief op de woningmarkt, waar een luttele 3% een positief toekomstperspectief heeft. Meer dan de helft verwacht zelfs dat het blijvend achteruit zal gaan op de woningmarkt. Een behoorlijke rode vlag. Een van de grootste swings in positiviteit is in de culturele en recreatie industrie. Die tot voor kort volledig geparkeerd stond, nog steeds is het niet makkelijk, maar er is in ieder geval een toekomstperspectief. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.