Amerikaanse aandelen onevenwichtig

Voor de meeste Amerikaanse aandelenindices lijken de wetten Van Isaac Newton niet langer te gelden. Er komt maar geen einde aan de schier eindeloze stijging. Afgelopen dinsdag, 18 augustus, werden de koersverliezen als gevolg van de pandemie helemaal weggepoetst. Er werden weer eens nieuwe records gemeld, uiteraard met veel dank aan de Fed die de schijnbaar eeuwigdurende rally met zijn stimuleringsprogramma’s ondersteunt en in stand houdt.

In tweede instantie ziet de rally er toch minder gezond uit dan op het eerste gezicht het geval lijkt. Meer aandelen noteerden een koersverlies dan een koerswinst. Opnieuw zijn het de techaandelen die de S&P500 verder omhoog jagen. En het gaat dan vooral om Amazon, Alphabet, Apple, Facebook en Microsoft die de S&P 500 op sleeptouw nemen.

Langzamerhand beging het gewicht van die vijf in de S&P 500 zorgelijke vormen aan te nemen. Ze wegen al voor meer dan 20% mee in deze index. Dat is iets dat sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw niet meerdering te komen in dit wel zeer eenzijdige beeld. Beleggers zijn ook massaal ingestapt in cyclische aandelen. Blijkbaar verwachten ze dat Covid-19 zijn langste tijd heeft gehad en dat het voorzichtige economische herstel eerder sterker zal worden dan af zal vlakken.

Is dit optimisme te voorbarig? Dat zou zomaar kunnen. De koers van een royale meerderheid van de bedrijven in de S&P 500 ligt nog steeds onder de piek van februari 2020. Minder dan 40% is over het niveau van toen heen. Gemiddeld ligt de koers 7% onder het piekniveau van februari.

De huidige gang van zaken en het gewicht van Tech onderstreept nogmaals de groeiende kloof tussen Wall Street en Main Street. Delen van de economie, die zwaar getroffen zijn door Covid-19, hebben maar een beperkt gewicht in de index. Te denken valt aan hotels, malls en vliegmaatschappijen. De huidige piekniveau ’s onderstrepen dat de digitale economie het wint van de  ‘aardse economie’. Daarbinnen trekt een zeer beperkte groep het leeuwendeel van de winst naar zich toe. Big Tech is zonder twijfel de grote winnaar van de wereld van de lockdown. Apple heeft zelfs de barrière van $ 2 biljoen marktkapitalisatie doorbroken. Je kunt je afvragen of dit niet allemaal iets te veel van het goede is. Is het optimisme niet iets te groot!

Daar valt zeker iets voor te zeggen, maar elk verhaal heeft meerdere, soms onverwachte invalshoeken. Zoals aan het begin betoogd wordt de rally grotendeels of misschien wel uitsluitend gestuwd door de miljarden van de Fed en in tweede instantie door de overheid. In maart van dit jaar verlaagde de Fed de rente naar praktisch 0% en ging een uitbundig programma van opkoop van schuldpapier van start. De doelstelling was bedrijven in staat te stellen zeer goedkoop te lenen om zo de pandemie te overleven. Dit beleid is succesvol gebleken. Het rendement op de 10jaars treasury is nagenoeg opgedroogd.

Die alsmaar dalende rendementen hebben hun uitwerking op meerdere terreinen niet gemist. Al snel ging de idee bij beleggers overheersen, dat de negatieve gevolgen van de pandemie op de economie snel overwonnen zouden kunnen worden. Een tweede gevolg was dat beleggers in hun zoektocht naar rendement steeds risicovollere assets begonnen te kopen. Dat had als gevolg dat aandelen minder aan de prijs leken vergeleken met obligaties. Dat is trouwens ook zo. Wie naar de earnings yield kijkt – het omgekeerde van de koerswinstverhouding – die ziet dat die niet zoveel hoger is dan het historisch gemiddelde vergeleken met het rendement op obligaties. Sterker nog, aandelen gaan er ineens een stuk aantrekkelijker uitzien! is voorgekomen

3 gedachten over “Amerikaanse aandelen onevenwichtig”

  1. Natuurlijk gaat wat omhoog gaat naar beneden, da’s nu eenmaal het principe van/op aandelen indexen, daar draaien ze op..
    Wat je links ziet komt rechts hoe dan ook terug, grafiekgewijs dan, dus om te bepalen tot aan waar het, terug, gaat heeft niet zo’n hoge moeilijkheidsgraad! Dus neem de grafiek tot je, er staat meer in dan dat je denkt, of verwacht…

  2. Indexen gaan omhoog doordat alle centrale banken in de wereld triljoenen CURRENCIES bijdrukken/intoetsen , dus niet MONEY (dat kun je niet bijdrukken gelukkig).
    Al deze triljoenen vinden hun weg naar de beurzen en weerspiegeld dus niet economische activiteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.