Het sentiment rondom SPACs

De zogeheten “Special Purpose Acquisition Companies’’ (SPACs) of simpel gezegd: speciaal overname bedrijf zijn een hot-topic en bepaalde bedrijven hebben enorme successen geboekt. Het beste voorbeeld is waarschijnlijk Virgin Galactica, die via de SPAC route niet de maan, maar wel de ruimte heeft behaald. De SPAC wordt opgericht om overnames te doen, de SPAC is in principe een zak met geld die binnen 2 jaar moet beginnen met het uitvoeren van het initiële doel. Om dit te doen zal de SPAC een bedrijf overnemen, tijdens dit overnameproces hebben investeerders altijd de kans om hun aandeel terug te verkopen aan de SPAC. 

De voor- en nadelen

SPACs bieden een binnendoorweg naar de beurs, hierdoor worden ze vaak ‘’lege hulzen’’ genoemd. Met een lage introductiekoers kunnen investeerders hun vertrouwen in de onderneming stoppen. Mits alles naar wens gaat zal het bedrijf met hulp van de investeringen beursgenoteerd worden, dit gaat natuurlijk niet altijd volledig naar wens. De cases van Virgin Galactica en bijvoorbeeld Draftkings zijn uniek. 

SPACs versnellen het ontwikkelingsproces van een onderneming aanzienlijk. Overnames worden makkelijker en een snelle beursgang maakt het mogelijk om razendsnelle ontwikkelingen door te maken. Echter bieden SPACs vaak weinig zekerheid, weinig informatie en hebben ze een korte looptijd, vandaar de term ‘’lege huls’’.

De geschiedenis van SPACs

In de jaren ‘90 waren blanco cheque bedrijven verboden in de Verenigde Staten. Zodoende kwam David Nussbaum met het idee om SPACs te introduceren, deze konden worden uitgelegd als een uitzondering op het eerder genoemde verbod. Het was al snel een marginaal succes, echter waren destijds de opgehaalde bedragen aanzienlijk kleiner dan momenteel.

Vroeger waren SPACs een niche, inmiddels is het mainstream. Dit is voornamelijk te verklaren door (1) de groei in het aantal publieke bedrijven, (2) de groei in het geïnvesteerde bedrag van privaat vermogen buiten de aandelenbeurs en (3) het meer mainstream worden van beleggen in het algemeen.

Recente ontwikkelingen

Zoals gezegd zijn SPACs een stuk meer mainstream geworden in de afgelopen jaren. De eerste Nederlandse SPAC is echter slechts 3 jaar geleden. Gesponsord door een berg aan Quote-500 en met interesse van Goldman-Sachs mensen is Dutch Star Companies One het gelukt om het bedrijf cm.com NV naar de beurs te brengen. Zo hebben de Nederlandse SPAC pioniers geen spijt gekregen van hun eerste investering.

In de VS alleen gingen meer dan 200 SPACs naar de beurs, deze haalden samen 80 miljard dollar op. Dit jaar staat de teller al aanzienlijk boven de 80 miljard, dit komt mede door de billionaire space race, farmaceutische industrie en ontwikkelingen in duurzaamheid. 

Binnen Europa is het SPAC circus not maar recentelijk van start gegaan. Frankfurt en Amsterdam zijn onder de voorlopers, echter is binnen Europa dit jaar nog ‘’maar’’ iets meer dan 4 miljard opgehaald. Het grootste succesverhaal komt uit onze hoofdstad, waar Tikehau-Capital ondersteund door Pegasus Europe SPAC een bedrag van 565 miljoen euro wist op te halen. Tevens in Amsterdam, Hedosophia European 414 miljoen euro op te halen. 

De afgelopen 12 maanden hebben elf ondernemingen een notering gekregen in Nederland. De namen van de bedrijven waarmee gefuseerd gaan worden zijn nog niet bekend gemaakt.

Setback in de VS

Aan het begin van dit artikel hebben we genoemd dat investeerders het recht hebben hun geld terug te vragen wanneer de SPAC een fusiepartner gevonden heeft. Een onderzoek van Dealogic blijkt dat over de tijd van hun onderzoek 52% van het vermogen ook teruggevraagd is tijdens het fusieproces. Het is een prettige gedachte dat het altijd mogelijk is om het belegbare vermogen terug te vragen, maar het percentage is zorgwekkend hoog. 

Te zijner tijd doen SPAC bedrijven die na hun fusie de beurs opgegaan zijn het doorgaans niet heel goed. Het zogeheten SPAK ETF, wat precies is wat de naam suggereert, staat dit jaar 15% in de min. Neem hierbij in acht dat veel SPAC bedrijven gevarieerd presteren, er zijn zeker SPAC bedrijven die wél winst geboekt hebben. In vergelijking met de VS zijn in Nederland de SPAC bedrijven relatief stabiel gebleven.

Het gevaar

Het grote gevaar van SPACs zit in de hype die gecreëerd wordt omtrent het principe in het algemeen en de industrieën die het neigt om aan te trekken. De liefde maakt blind en zo ook de liefde om een pionier of miljonair te zijn. Het gevaar achter SPACs blijft groot door de onzekerheid van de onderneming nadat het overgenomen wordt. We moeten niet vergeten dat het doorgaans enkel de succesverhalen zijn die we horen. De veelal gefaalde SPAC initiatieven zullen niet de voorpagina van Het Parool halen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.