AEX in vijfde versnelling?

Het artikel vandaag is wellicht wat uitgebreid, maar gelet op de significantie van de status van de aandelenmarkten moet een analyse goed onderbouwd zijn en dat is precies wat ik wil. Ik zal niet alles beschrijven daar het anders te uitgebreid wordt.

Welnu, naar de orde van de week. Hoe kijk ik er tegenaan en waarom? Eerst wat achtergrondinformatie.

De complexiteit van cycli is immens. U kunt het vergelijken met de golven van de zee. Hebt u wel eens naar de branding gekeken? Wat viel u op? Mij het volgende:

Er zijn verschillende typen golven, grote en kleine. Op het moment dat een aantal golven op het strand neerslaan zijn er tegelijkertijd ook reeds neergeslagen golven die een terugtrekkende beweging richting zee maken.

Wat ik ermee wil zeggen is dit: Op de beurs geschiedt exact hetzelfde. Een grote golf (Bearmarkt) bepaalt de richting en de kleine golven geven de reacties of nuanceringen van die neerwaartse trend aan, totdat…er weer een grote golf komt die een stijgende beweging (Bullmarkt) initieert. Dan zijn de kleine golven de reacties van de bullmarkt of buy the dips.

Tussendoor zijn er dan nog de middelgrote golven die voor lange zijwaartse bewegingen zorgen zoals we in de Japanse Nikkei zagen van 1993 tot 2000.

======================================================================

We gaan naar het heden.

Ik heb u dit jaar kennis laten maken met  PI- tijdsberekeningen. Op basis van de jongste bevindingen stel ik dat de oktober- top van 2007 het einde van de bullmarkt was en niet in september 2000. De Dow, DAX, AMX etc. hadden in 2007 namelijk de hoogste toppen. Ik kom dan tot de volgende conclusies.

Op 30 juni 2009 (kleine afwijking daargelaten) wordt er een belangrijke golf (cyclus) afgerond, namelijk 2* (PI) 3.142 * 100 dagen ofwel 628 kalenderdagen na 11 oktober 2007. Wat ik ermee wil zeggen is dat de huidige topvorming dus best een redelijk grote golfdraai kan zijn met vergaande consequenties.

Vertaald in een meest waarschijnlijk scenario: Golf 4 vanaf oktober 2007 is nu afgesloten, waarna golf 5 omlaag start, de laatste binnen deze beweging. De uitwerking daarvan kan mee- of tegenvallen, van licht hogere – tot lagere bodem. Helaas hoort dat nu eenmaal bij 5e golven. Ik kan het niet leuker maken.

De relatieve studie Randstad / AEX is niet negatief.

In onderstaande chart ziet u wat ik bedoel.

Relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 26 juni 2009
Relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 26 juni 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Hoewel de trend van de AEX neerwaarts bleef, bleek Randstad recent in staat een eersthogere top te plaatsen. Dat is een relatief positief FEIT!

Zowel de AEX als Randstad kunnen dan wel dalen, maar deze Randstad- power vertaalt zich straks wel in een solide AEX- koopgelegenheid. Kopen? Straks? Jazeker!

Nu komen de grotere golven weer om de hoek kijken. Op basis van de weekgrafiek van Randstad zal een herstelbeweging uit drie fasen bestaan.

Een opwaartse (nu afgesloten), een dalende (mee bezig) en een nieuwe opwaartse (moet nog komen). En dan kijk ik nog met een donkere bril, want optimisten zullen zeggen dat dit een 1e golf van een nieuwe bullmarkt is!

Mijn woorden worden bevestigd in onderstaande grafiek. De ingetekende lijnen zijn uitsluitend bedoeld voor beeldvorming.

Technische analyse van Randstad op basis van de weekgrafiek op 26 junil 2009
Technische analyse van Randstad op basis van de weekgrafiek op 26 junil 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

U ziet dat ik uitga van een 5-golfstructuur vanaf maart 2009. Wat betekent dat?

Dat betekent volgens de theorie dat dit nooit het einde van de gehele beweging kan zijn!

Vanuit de Elliott- theorie is het namelijk zo dat er na een 5- golfbeweging een reactie van drie golven volgt, waarna opnieuw hogere koersen ontstaan. Ziet u hoe fraai de signalen op tijd kwamen?

Samenvattend: Cyclustechnisch zal een top(je) eind juni van significante waarde zijn.

Mijn methodiek met Randstad vermoedt dat, wat Randstad sec betreft, dit geen extreme vormen gaat aannemen. Het kan natuurlijk best zo zijn dat enkele individuele AEX- fondsen rake klappen gaan krijgen. Denk daarbij aan winstwaarschuwingen of emissies.

Vanwege de 5-golfstructuur bij Randstad inclusief relatieve sterkte op weekgrafiek terzake het belang als vroegcyclisch fonds, acht ik het meest waarschijnlijk dat de huidige daling dus opnieuw tot een zeer interessante koopgelegenheid gaat leiden.

Onzeker is nog of de correctie  mee -of tegen gaat vallen. Daarover later meer. Voorlopig houd ik de volgende steunnivo’s aan: 240 en 236, met uitloop naar 232.

U bent gewaarschuwd want een 5e golf mag ook nieuwe lows aandoen. In dat geval zal 186 als een magneet trekken.

Gratis e-mail alert van De Kritische Belegger
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meldt u zich dan aan voor de gratis e-mail alert service. Klik hier

Ondergetekende heeft geen positie in Randstad. De redactie heeft geen posities in de genoemde beleggingen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
c.devries@dekritischebelegger.nl

5 gedachten over “AEX in vijfde versnelling?”

  1. Hoi Cees,

    Goed verhaal! Ik verwacht een FORSE daling op de aandelenmarkten en een FORSE daling van de 10-jaars rente aangezien we een LANGDURIGE periode van deflatie ingaan in de Westerse wereld.

    Mocht je nog eens een kop koffie willen drinken, dan hoor ik dat wel!

    Succes,

    Patrick

  2. Een zeer interessant en duidelijk geschreven stuk, bedankt daarvoor.

    Ik hou het in de gaten en ben benieuwd waar de low uiteindelijk zal eindigen.

    U bekijkt het technisch, maar ik vrees toch echt de inflatie die er hoe dan ook gaat komen (waarschijnlijk pas in 2010), want dit kan, gezien de grote hoeveelheden geld die door de overheden in de economie zijn gepompd, niet ongestraft blijven.

  3. Inderdaad een interessant artikel. Die top rond 30 juni komt qua tijd overeen met een top die Elmer “voorspelt”.

    Waar kan ik je artikel over de PI-berekeningen vinden?

  4. @ Patrick: Zoals de kaarten nu geschud zijn ben ik het volmondig eens met je. Maar houd een open mind…altijd! Die koffie komt zeker een keer, maar heb nu alle aandacht nodig mijn relaties door dit briesje of storm te loodsen…zonder kleerscheuren 🙂

    @ Sebastiaan: Bedankt voor compliment. Fundamentele analyse is mijn ding niet, dus inhoudelijk op je inflatie-scenario ingaan doe ik niet. Mijn ervaring en studie leert me echter dat, hoewel er enorme hoeveelheden geld worden opgepompt de economie aan de gang te houden, we dagelijks zien dat het geld….ja, waar eigenlijk is? Precies daarom komt er mogelijk geen inflatie maar deflatie. De schuldenberg moet afgelost worden ofwel het geld wordt opgezogen en keert niet weer in de economie, wat nodig is om inflatie te krijgen. Zomaar mijn mening, voor wat het waard is. Ik houd het liever bij de charts, die liegen tenminste nooit 🙂

    @ Piet: De 30 juni van Elmer komt inderdaad overeen met de PI-datum. Dat zal geen toeval zijn, hoewel de getijden wat vaker voorkomen dan een cyclus van 314.20 dagen. U kunt al mijn artikelen vinden onder ‘wie is wie’ in de menubalk van de site. Klik op de link bij mijn naam en u ziet alle publicaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.