Oracle: verandering van spijs doet eten

Oracle is een Amerikaans softwarebedrijf genoteerd aan de New York Stock Exchange. De onderneming met meer dan 100.000 werknemers werd in 1977 opgericht door Larry Ellison en is gevestigd in Redwood, Californië.

Oracle is na Microsoft ’s werelds tweede softwareproducent. De onderneming is vooral bekend van haar Enterprise Resource Planning (ERP) software, haar Customer Relationship Management (CRM) software en Supply Chain Management (SCM). Oprichter en langjarig bestuursvoorzitter Larry Ellison deed in september vorig jaar een stap terug om voorzitter van de Raad van Commissarissen te worden. Momenteel zijn Safra Catz en Mark Hurd gezamenlijk bestuursvoorzitter.

De koers van het aandeel bereikte in de hoogtijdagen van de dot.com bubble in 2000 met 46 dollar het hoogste punt ooit. De laatste tijd komt de koers van het aandeel daar weer langzaam maar zeker weer aardig bij in de buurt.

Oracle heeft haar geld jarenlang verdiend met het verkopen van grote upfront licenties voor haar bedrijfssoftware. Met de opkomst van internet en de cloud-based systemen staat het businessmodel van Oracle echter onder druk. Nieuwe web-based concurrentie als Amazon, Workday en Salesforce snoepen steeds meer van het marktaandeel af. Mede daardoor bevindt Oracle zich nu in de overgangsfase van het oude businessmodel naar een cloud-based model dat gebaseerd is op de verkoop van abonnementen.

Oracle heeft het de afgelopen jaren niet overdreven goed gedaan. De omzet bleef de afgelopen drie jaar met 38 miljard dollar per jaar min of meer gelijk. Over de afgelopen acht kwartalen presteerde Oracle steevast minder dan analisten hadden verwacht. Het aandeel bleef de afgelopen twee jaar dan ook niet alleen achter bij de concurrentie, maar ook bij de S&P 500. Voor Oracle een bijzondere situatie. Tijd voor verandering dus en die is er nu gekomen.

Vorig jaar oktober lanceerde het bedrijf een aantal cloud-based producten die voldeden aan de behoefte van haar klanten. In november toonde een onderzoek van Morgan Stanley aan dat de belangstelling voor de cloud-based producten van Oracle toenam. De zakenbank plaatste het aandeel weer op de kooplijst met een koersdoel van 52 dollar. Morgan Stanley vergelijkt Oracle met Microsoft dat een soortgelijke transitie onderging. Het aandeel Microsoft steeg de afgelopen twee jaar met ruim 60 procent, na een periode van jarenlange stilstand.

In december maakte 0racle bekend dat de onderneming dat kwartaal al voor 170 miljoen aan nieuwe abonnementen had verkocht en dat zij verwachtte dat dat aantal zou stijgen naar 250 miljoen in het huidige kwartaal. Oracle verwacht verder dat zij in 2016 voor 1 miljard dollar aan nieuwe abonnementen kan verkopen en daarmee Salesforce gaat overtreffen. Hoewel het nog steeds maar een klein gedeelte is van de totale omzet van Oracle, is het wel het snelst groeiende deel van het bedrijf. Oracle presteerde in het vorige kwartaal met een kwartaalomzet van 9,6 miljard dollar en een winst van 69 cent per aandeel eindelijk beter dan verwacht. De koers van het aandeel steeg daarop. De markt lijkt de transitie van de onderneming op te pakken.

Desondanks is het aandeel met een verwachte koerswinstverhouding van ruim 14 en een dividendrendement van 1,12 procent nog steeds niet duur. Oracle is qua balans een zeer solide bedrijf met een hoge kredietwaardigheid.

De onderneming heeft meer dan 400.000 klanten met veel heel grote namen. Denk dan bijvoorbeeld aan multinationals als General Electric en Procter & Gamble. Een groot aantal van deze ondernemingen is (nog) huiverig om de IT-operaties over te hevelen naar de cloud, maar zal dat de komende jaren wel in gang gaan zetten. Een groot gedeelte van hen zal dat het liefst doen met een leverancier die ze al kennen. Liever Oracle dan bijvoorbeeld Workday of Salesforce. Dat is een conservatieve houding die sterk in het voordeel van Oracle spreekt.

De nogal dominante aanwezigheid van oprichter en voormalig bestuursvoorzitter Larry Ellison is een aantal grote beleggers wel een doorn in het oog. Zo zou het management tamelijk ongevoelig zijn voor vragen en opmerkingen uit de hoek van de aandeelhouders. Het regelen van een meeting blijkt al vier jaar onmogelijk. Ook het omvangrijke optieprogramma voor het management zit beleggers dwars. Onder andere PGGM heeft inmiddels een brief met klachten verstuurd. Overigens is PGGM slechts voor 0,16 procent aandeelhouder. Zet dat percentage af tegen de 25 procent van de aandelen dat in bezit is van Ellison zelf. De eerstvolgende kwartaalrapportage staat gepland voor 18 maart aanstaande.

Oracle trekt de laatste jaren wat minder aandacht dan de concurrenten Workday en Salesforce, maar is veel groter, heeft een sterke balans en is alom tegenwoordig bij de grote bedrijven wereldwijd. Daarmee heeft het een goede uitgangspositie bij al die ondernemingen die de overstap naar de cloud nog moeten maken.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben mogelijk Oracle in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.